Estratègia dels populars

Casado obre el cicle electoral amb crida a les urnes a Castella i Lleó

  • Mañueco convoca eleccions el 13 de febrer després d’expulsar els consellers de Ciutadans del Govern

  • El líder del PP coincideix amb el castellanolleonès que calia evitar que el PSOE presentés una altra moció de censura

Mañueco adelanta las elecciones de Castilla y León al 13 de febrero.

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Amb la majoria de les enquestes de cara i la necessitat de bones notícies després de la crisi interna amb Isabel Díaz Ayuso, Pablo Casado ha decidit iniciar ja el cicle electoral amb eleccions anticipades a Castella i Lleó. El president d’aquesta comunitat, el popular Alfonso Fernández Mañueco, ha trencat el Govern de coalició amb Ciutadans i ha firmat el decret de dissolució de les Corts de Castella i Lleó. Les eleccions seran el 13 de febrer.

Aquesta crida a les urnes serà la primera del 2022. Aquell any celebrarà comicis també Andalusia, perquè al desembre farà quatre anys que Juanma Moreno (PP) va aconseguir conjuminar una aliança amb Ciutadans i el suport extern de Vox per desbancar el PSOE de la Junta. En mans de Moreno està la data. A més, el maig del 2023 toquen eleccions municipals i també autonòmiques en la meitat de les autonomies.

Aquest matí, després de donar a conèixer Mañueco la seva decisió, la direcció nacional del PP s’ha afanyat a informar que el dirigent castellanolleonès té «tot el suport» de Casado. L’apunt no és fútil. El 4 de maig, Ayuso va avançar les eleccions madrilenyes i va agafar per sorpresa la cúpula del partit. Ara, en canvi, Génova vol posar de manifest que l’estratègia d’expulsar Ciutadans i cridar a les urnes està decidida entre Mañueco i Casado.

El dirigent conservador ha fet fora del seu Executiu a tots els membres del partit taronja amb què governava en coalició i que ocupaven el càrrec de vicepresident i portaveu (Francisco Igea), Ocupació i Indústria (Ana Carlota Amigo), Sanitat (Verónica Casado) i Cultura i Turisme (Javier Ortega).

Igea ha mostrat en una entrevista a Onda Cero el seu enuig per la convocatòria, de la qual s’ha assabentat aquest mateix matí. El ja exvicepresident no entén la decisió, i menys en plena pandèmia. De fet, segons ha avançat El Periódico de España, Mañueco va garantir aquest mateix diumenge a la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, que no avançaria les eleccions i aprovaria els Pressupostos de la comunitat. El partit taronja haurà de decidir ara els seus pròxims passos. Igea ha comunicat que vol tornar al seu lloc de metge especialista en digestiu, tot i que això, segons fonts del seu equip, no significa que deixi la política. «A partir de demà no té càrrec públic ni orgànic, així que demana reincorporar-se al seu lloc i haurà d’analitzar què fer», apunten aquestes fonts.

En una compareixença davant els mitjans de comunicació, Mañueco ha explicat aquest matí que sent que la «confiança» amb Ciutadans «s’ha trencat». «L’estabilitat a les Corts s’havia trencat per les intrigues del senyor Luis Tudanca [secretari general del PSOE en aquesta comunitat] seguint l’estela de Pedro Sánchez. Hi havia un risc cert de moció de censura imminent de PSOE, Podem, Ciutadans, trànsfugues i membres d’altres forces polítiques. Ja va passar el març d’aquest mateix any», ha afirmat. Mañueco es refereix a la moció de censura que van presentar el PSOE i Ciutadans a Madrid, Múrcia i la seva pròpia comunitat. Només va triomfar la de l’Ajuntament de Múrcia.

En el partit socialista i el mateix Govern de Sánchez es comptava amb aquesta possibilitat d’avanç i destacaven aquests últims dies que Mañueco «utilitzaria aquest risc de moció per convocar». El PSOE podia tornar a presentar una altra moció de censura un any després de presentar la primera, això és, l’11 de març del 2022.

Casado ha volgut mostrar en persona el seu suport al dirigent castellanolleonès i ha convocat la premsa abans de participar en un acte que tenia previst aquest migdia a Madrid. Segons el líder del PP, hi havia «indicis» que els socialistes anaven a presentar una moció de censura i ha assegurat que Mañueco «ha fet tot el possible per mantenir l’estabilitat» de l’Executiu de coalició i no ha sigut possible. Quan se li ha preguntat si li va bé per al seu lideratge com a president dels populars una victòria a Castella i Lleó per contrarestar el poder d’Ayuso, ha respost descarregant en el dirigent castellanolleonès l’avenç electoral i ha recordat que la presidenta madrilenya també va haver de convocar el maig pel mateix perill de moció de censura.

El repartiment de les carteres

Notícies relacionades

L’únic nomenament nou a Castella i Lleó és el d’Alejandro Vázquez Ramos, que assumirà les tasques del conseller de Sanitat de la Junta de Castella i Lleó. La resta de les competències dels cessants seran assumides per altres membres del Consell de Govern. La representació del Govern serà exercida pel conseller d’Economia i Hisenda, a qui igualment Mañueco li encomana l’exercici de les funcions atribuïdes a la Conselleria d’Ocupació i Indústria.

Les competències que anaven lligades a la vicepresidència (Transparència, Ordenació del Territori i Acció Exterior) seran exercides pel conseller de la Presidència, del PP. I, per la seva banda, la Consellera d’Educació assumirà temporalment les competències de Cultura i Turisme.