Eleccions a Castella i Lleó

Vox exigirà un acord dur al PP a Castella i Lleó per la debilitat de Mañueco

Estudiarà després del 13-F els escenaris: entrar al Govern o tancar un acord programàtic

No es refia del PP i pensa en «fórmules imaginatives» per forçar el compliment d’un futur pacte

Vox exigirà un acord dur al PP a Castella i Lleó per la debilitat de Mañueco
4
Es llegeix en minuts

Sis dies abans de les eleccions a Castella i Lleó totes les enquestes assenyalen les dificultats del PP per aconseguir una majoria folgada. La participació serà clau, però fa dies que els populars assumeixen que va ser un error apujar tant les expectatives amb l’avanç electoral, equiparant la victòria d’Isabel Díaz Ayuso al que podria aconseguir Alfonso Fernández Mañueco.

A l’entorn del president de la Junta es mantenen confiats, però el ventall d’opcions és massa ampli i els riscos per al PP augmenten. Amb independència del nombre de procuradors que obtinguin (el 2019 els populars es van quedar en 29 firmant el pitjor resultat de la història), l’objectiu continua sent sumar més que tota l’esquerra per forçar Vox a un acord fàcil, tal com va passar a Madrid. Però el partit de Santiago Abascal no contempla aquesta opció i, tot i que decidirà en funció del resultat del 13 de febrer, té clar que exigirà un acord dur a Mañueco per obligar el PP a complir amb el seu programa.

«El que va passar a Madrid no es tornarà a repetir. No només no hi haurà suport gratis, sinó que no ens refiem del PP», expliquen fonts de la cúpula del partit ultra, que es plantegen en aquests moments dos escenaris. El primer és el d’un acord programàtic i ideològic de fons. En la direcció nacional asseguren que el que es va viure a Andalusia i a l’Ajuntament de Madrid obligarà a buscar «fórmules imaginatives» que realment facin el PP firmar un compromís.

Consideren que en aquests dos territoris l’acord de legislatura amb la coalició de populars i taronges «s’ha incomplert» i, per tant, posen en dubte «la paraula del PP» i fins i tot «els acords per escrit». En aquest sentit afirmen que «necessitaran alguna cosa més» per assegurar-se que els pactes van seriosament.

Sobre l’entrada al govern, Vox no aclareix públicament les seves intencions. En la direcció entenen que seran els resultats els que llançaran «el mandat» dels ciutadans i, partint de com quedi la correlació de forces, veuran si han d’exigir formar part de la gestió. La sensació generalitzada dins del partit és que formar part del govern de Castella i Lleó no és una prioritat. Vox insisteix que «no té cap mena de ganes» de governar amb el PP, i el seu objectiu és acabar superant el partit de Pablo Casado. 

En tot cas, en el partit també reconeixen que quan arribi el moment d’entrar en un govern de coalició i si el PP queda al davant, sí que exigiran la vicepresidència. No pensen només en conselleries. 

Per al 13-F l’escenari del sorpasso —com sí que va passar a Catalunya— és impossible. I, per això, reconeixen que mesuraran els seus moviments a partir de la nit de diumenge, però no abans. El que faria inevitable una entrada al govern seria superar les xifres previstes a les enquestes o que la debilitat del PP fos encara més gran, amb els procuradors de Vox tenint un pes molt rellevant. 

En aquest moment, els sondejos publicats donen la suma de 41 diputats (majoria absoluta) entre les dues formacions amb forquilles molt variades. Les enquestes més pessimistes per al PP el deixen entre els 31 o 33 procuradors, mentre que les més optimistes es mouen dels 34 als 37 seients en les Corts castellanolleoneses. Com assenyalen veterans del PP: «No és el mateix tenir-ne 36, i Vox, 6 o 7; que ens quedem en 31 i Vox en tregui 10 o més». 

Aquest és el ball d’escons que pot canviar-ho tot. Fonts de la direcció nacional de Vox situen com a opció més plausible un resultat d’entre deu i dotze procuradors. Fins ara, comptaven amb obtenir representació a totes les províncies menys a Sòria. I, en algunes com Valladolid, Burgos, Salamanca i Lleó, compten amb poder treure dos representants. En tot cas i malgrat el creixement que registraran (parteixen d’un sol procurador), a la cúpula asseguren que Castella i Lleó no és un territori especialment fàcil, amb la mirada posada en Andalusia.

Notícies relacionades

Les pròximes eleccions autonòmiques són també clau i per als d’Abascal, l’altra cara de la moneda d’aquesta convocatòria. Perquè en aquest territori, sostenen, hi tenen posades moltes esperances. I, tot i que continuen sense confirmar com a candidata Macarena Olona, la diputada és una peça essencial del partit i sí que té un perfil per entrar en el futur govern. Segons les dades internes que manegen a Vox, la formació podria superar el PP a moltes províncies, com ja va passar en les últimes generals. Els populars consideren «totalment consolidat Juanma Moreno», però el seu rival per la dreta considera que en les pròximes eleccions es farà visible la seva puixança.

El que el partit té clar és que el gran objectiu està en les generals. Tot i que el PP ha liderat durant mesos les enquestes a nivell nacional (ara està més prop d’un empat tècnic amb el PSOE), Vox no acaba de desinflar-se o no baixar en cap sondeig. I el líder ultra creu que les «batzegades», les «inseguretats» i el conflicte intern amb Ayuso acabaran passant factura a Casado