Castella i Lleó

Mañueco va assegurar a Arrimadas diumenge que no convocaria eleccions

Li va assegurar que continuava treballant per tirar endavant els pressupostos i li va recordar que podia esgotar la legislatura amb els comptes prorrogats

Mañueco va assegurar a Arrimadas diumenge que no convocaria eleccions
3
Es llegeix en minuts

Alfonso Fernández Mañueco i la líder de CiutadansInés Arrimadas, van conversar diumenge a la nit per analitzar la situació en què es trobava el govern enmig de la negociació pressupostària. Segons ha pogut saber ‘El Periódico de España’, el president de Castella i Lleó li va assegurar que no pensava convocar eleccions sinó que treballava «per tirar endavant els pressupostos i donar estabilitat». Fins i tot, relaten fonts coneixedores de la conversa, li va insistir que «amb pressupostos prorrogats es podia acabar la legislatura».

Hores més tard el president castellanolleonès va remodelar el seu govern per expulsar els consellers de Ciutadans i va firmar el decret de dissolució de les Corts amb una nova convocatòria prevista per al 13 de febrer. El vicepresident de la Junta, Francisco Igea, se’n va assabentar per les xarxes socials. En concret, per un tuit en què Mañueco feia públic l’anunci. «Una persona que celebra eleccions en aquest moment i que desfà tota la política sanitària, posant en risc la població per un interès partidista, no és un home de bé», ha afirmat poc després de les nou del matí en el programa de Carlos Alsina, on no ha amagat el seu profund malestar.

La relació entre PP i Ciutadans entra en una fase encara més crítica, sobretot en aquesta comunitat, on el mateix Igea apostava pel model andalús per explorar algun tipus d’acord que permetés reeditar la fórmula de govern actual. El fins avui vicepresident assegurava en una d’entrevista a ‘El Periódico de España’ aquest dissabte que no veia amb mals ulls les llistes conjuntes i que l’objectiu prioritari de cara al pròxim cicle electoral era reeditar la coalició actual.

En aquesta mateixa entrevista Igea confiava que finalment els pressupostos del 2022 tiressin endavant malgrat que el procurador de Per Àvila, de qui depenia el pacte, ja havia donat senyals que no estava disposat a l’acord si el PP no es movia. «És una irresponsabilitat», afirmava Igea, descarregant part de la culpa en els dos sectors. En tot cas, els comptes públics tenien molt difícil tirar endavant i, com va publicar aquest diari, feia dies que els tambors d’avançament electoral ressonaven amb força. A més, existeixen altres raons de pes que van fer que Mañueco es plantegés seriosament l’avançament electoral que ja s’ha confirmat.

Igea, per la seva part, també ha anunciat que preveu incorporar-se de manera immediata a les seves tasques hospitalàries prèvies a l’arribada a la política com a metge. Al seu equip descarten que sigui un comiat definitiu de la política i asseguren que quan arribi el moment estudiaran si opta a la reelecció com a candidat de Ciutadans.

Notícies relacionades

En tot cas, les relacions, igual que va passar a Madrid,on Isabel Díaz Ayuso també va expulsar els consellers de Ciutadans d’un dia per l’altre, estan completament trencades. A l’equip d’Arrimadas no amaguen el malestar i la desconfiança després de la conversa que van mantenir fa només unes hores. No només això. Mañueco i la líder de Ciutadans mantenien una interlocució fluida i tots dos asseguraven que l’estabilitat en el govern castellanolleonès estava garantida.

Fonts de l’entorn del president castellanolleonès sí que asseguren que des de l’episodi de la moció de censura tot va canviar. Mañueco va veure les orelles al llop per primera vegada en el seu mandat i «s’ho va passar realment malament» amb els dubtes que va suscitar la marxa d’una procuradora taronja al grup mixt, malgrat que no va recolzar la moció del PSOE. Des d’aquell moment i amb la successió dels mesos, Mañueco va anar pensant en els pros i contres d’un avançament electoral fins aquest dilluns. Però ho va fer amb un sigil i unes reserves absolutes, tenint en compte que els seus socis no s’ho imaginaven després que durant tot el cap de setmana el president negués l’avançament.