Els pares reclamen el dret del seu fill a rebre classes en castellà

El Govern central condemna l’assetjament de la família de Canet i ofereix col·laboració a la Generalitat per protegir el menor

  • La ministra d’Educació crida el conseller Cambray per garantir l’ajuda de l’Executiu davant un assetjament que el Govern central «condemna i rebutja»

  • Grande-Marlaska va avisar dijous que tota amenaça a la convivència a Catalunya serà investigada. El PP insisteix a oferir-se per a un nou 155

El Govern central condemna l’assetjament de la família de Canet i ofereix col·laboració a la Generalitat per protegir el menor

ACN / JORDI PUJOLAR

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern central intenta sortir al pas de les crítiques de la dreta per la seva actitud davant la fustigació patida per la família de Canet de Mar (Barcelona) que reclama el seu dret que el fill rebi classes en castellà. A més de mostrar la seva «condemna» per l’ocorregut, l’Executiu central va comunicar aquest divendres que la ministra d’Educació, Pilar Alegría, ha cridat el seu homòleg català, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray, per oferir-li la «col·laboració» del Gabinet de Pedro Sánchez en la protecció del nen, tot i que sense precisar com es pot traduir aquest recolzament.

La polèmica continua creixent després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) atengués la petició d’una família perquè el seu fill, un alumne d’educació infantil (P5) de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar, rebés més ensenyament en castellà. Arran de la sentència, que obliga el centre a impartir el 25% de les assignatures en castellà, van començar les protestes de les famílies contràries, fins al punt que s’haurien produït amenaces que han motivat dues denúncies davant la fiscalia. L’Executiu central ja va assenyalar ahir, dijous, que tota amenaça a la convivència a les aules a Catalunya s’investigarà, però aquest divendres va moure una altra fitxa.

Ho va anunciar la portaveu, Isabel Rodríguez, en la compareixença posterior a la reunió extraordinària del Consell de Ministres: «El Govern rebutja i condemna qualsevol tipus de situació d’assetjament que s’hagi pogut produir als centres escolars i ja els informo que la ministra d’Educació, Pilar Alegría, s’ha posat en contacte amb el conseller d’Educació de la Generalitat catalana per sumar des del Govern d’Espanya qualsevol col·laboració, tota la col·laboració necessària per evitar que es produeixi cap tipus d’assetjament en aquest assumpte ni en cap altre, a Catalunya ni a cap altra part d’Espanya i molt menys a l’escola, que ha de ser l’exemple de la convivència i les relacions més cíviques». 

El conseller Gonzàlez-Cambray ha donat el seu recolzament a les famílies que defensen l’actual model d’immersió lingüística. Aquest dijous, quan s’havia d’aplicar la sentència del TSJC, el titular d’Educació es va desplaçar al centre per recalcar aquest aval i expressar la seva condemna a «qualsevol tipus de violència i d’amenaça a la convivència». Allà va denunciar l’«intolerable» atac que la resolució judicial suposa per a l’escola catalana. El conseller i vuit dels seus predecessors van subscriure un manifest de suport al vigent sistema lingüístic, nascut d’un «ampli consens», amb un «marc jurídic plenament vigent» que permet aconseguir «les competències escrites i orals de les llengües oficials al finalitzar l’etapa obligatòria».

El compliment de la ‘llei Celaá’

Quan se li va preguntar a la ministra portaveu quin tipus d’ajuda havia ofert Alegría, Rodríguez va emmarcar la crida de «total col·laboració» dins de l’«absoluta normalitat de les relacions institucionals entre el Govern d’Espanya i la Generalitat perquè des de tots els mitjans públics es protegeixi aquest menor, la seva família». i per expressar la seva «condemna i rebuig» a «qualsevol tipus d’incident que tingui com a conseqüència l’assetjament, la persecució, en definitiva el risc per a aquest menor».

Al seu torn, la titular de Política Territorial va carregar contra el PP per utilitzar la «riquesa» d’Espanya en l’àmbit lingüístic per a la «confrontació». «El PP utilitza qualsevol assumpte per fer oposició al Govern. I per a aquest Govern les llengües oficials de l’Estat, amb la seva protecció constitucional, són un element que enriqueix, que aporta diversitat al nostre país, i que no utilitzarem en cap moment de forma partidista o en la confrontació política», va proclamar.

El TSJC va ordenar aquest divendres a la Generalitat que garanteixi la «protecció i intimitat» de la família del menor de Canet que va aconseguir el 25% de les classes en castellà i va donar 10 dies al Departament d’Educació perquè aporti un informe amb què justifiqui les mesures adoptades per complir la seva sentència. Rodríguez va assenyalar que la decisió judicial ha de complir-se i, com en altres ocasions, va insistir en l’«absoluta garantia» que ofereix l’actual llei educativa (la Lomloe, l’anomenada ‘llei Celaá’) perquè tots els nens surtin «amb competències a les dues llengües» en aquelles comunitats amb idioma cooficial.

Garzón: «L’espanyol no està en perill»

Altres membres de l’Executiu van expressar aquest divendres les seves crítiques al que ha passat a Canet. «Les situacions d’assetjament estan fora de tot dubte del que pensa aquesta ministra», va assenyalar la titular de Drets Socials, Ione Belarra, als passadissos del Congrés. Un altre responsable morat de l’Executiu, Alberto Garzón, va manifestar aquest divendres a ‘La hora de La 1’ de TVE la seva censura al cas d’assetjament de la família barcelonina, però va afegir que no comparteix la seva postura perquè «l’espanyol no està en perill». I va responsabilitzar la dreta pel conflicte lingüístic per la seva «visió petitona d’Espanya».

«Qualsevol tipus d’assetjament, persecució o pressió en aquests termes ha de ser absolutament condemnable, perquè tots hem de poder expressar la nostra opinió amb llibertat i quan hi ha gent que ho restringeix està atacant els fonaments de la democràcia», va indicar el també coordinador d’IU, informa Europa Press.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va avançar aquest dijous que hi haurà indagacions. «Tota amenaça o possible amenaça són un esdeveniment greu per a la convivència. Seran investigades en el seu cas i tinguem confiança tant en la investigació de les Forces de Seguretat com del Poder Judicial», va assegurar el ministre a Brussel·les per recalcar la importància de «garantir la convivència» i la «seguretat dels ciutadans».

Aquest dijous també es va manifestar el titular de Presidència, Félix Bolaños. «Qualsevol acte d’assetjament, d’amenaça, em sembla lamentable i el condemno. Per descomptat que el condemno», va indicar en una entrevista a La Sexta. A continuació, va remarcar que les diferents llengües d’Espanya són una «riquesa» i no s’ha d’atiar l’enfrontament entre si. «Al revés, hem de fomentar el diferent ús de les llengües», va reblar.

El PP demana a Sánchez que truqui a Casado

Notícies relacionades

Per la seva banda, els populars van continuar pressionant aquest divendres. El vicesecretari de Comunicació del partit, Pablo Montesinos, en una entrevista a Canal Sur Radio, va instar Pedro Sánchez que «truqui avui a Pablo Casado» i accepti la mà estirada de la seva formació per fer complir la llei. En aquest sentit, va tornar a oferir els senadors del PP perquè «es pugui complir la llei a Catalunya». Això és, per aplicar un 155 lingüístic.

Els conservadors van emplaçar Sánchez a contactar amb Casado per llançar junts aquest «missatge d’unitat», «nítid» i d’«empara» a la família de Canet que està sent objecte de fustigació. També li exigeixen que comparegui i «trenqui el seu clamorós silenci». «¿A què espera el president del Govern per intervenir en l’assumpte, a què espera per emparar la família o per permetre que es pugui estudiar en espanyol a Catalunya tal com ha dictat la justícia que ens empara?», es va preguntar Montesinos, que va indicar que el cas és d’«extrema gravetat». La Generalitat, va remarcar, no només «s’està negant» a complir la decisió del TSJC, sinó que està «encoratjant les protestes contra una família», informa Europa Press.