Convivència lingüística a Catalunya

El TSJC ordena «preservar la protecció i intimitat» de la família de Canet

  • Els pares del menor de P5 que van aconseguir que el 25% de classes del curs siguin en castellà ha rebut amenaces i vexacions

El TSJC ordena «preservar la protecció i intimitat» de la família de Canet

ACN / JORDI PUJOLAR

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ordenat a la Conselleria d’Educació i a la direcció de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar que adoptin les «mesures necessàries» per «preservar la protecció i intimitat» del menor de P5 que va aconseguir que el 25% de classes del curs siguin en castellà i la dels seus progenitors. L’objectiu, destaca la providència, és garantir «la normal convivència i el pacífic desplegament de l’entorn educatiu», segons la resolució a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

En la seva petició al TSJC, els pares de l’alumne van recordar que havien rebut nombrosos insults, amenaces i vexacions i per això sol·licitaven que s’instés l’escola i la Generalitat a garantir la seva seguretat, com així ha passat. Van indicar que després de «la reunió que la direcció del centre va mantenir amb els pares i mares de la classe en què està matriculat» el menor es va crear unes hores després «un grup públic de Whatsapp que utilitza el logo del centre escolar i que té com a finalitat dificultar l’execució de les mesures cautelars», segons ha avançat ‘El Mundo’.

«Gravíssimes amenaces»

És en aquest grup que s’«aboquen gravíssimes amenaces cap a» ells i el seu fill, exigint que «el centre identifiqui la família i el nen, de qui es demana expressament que sigui expulsat del centre o que se li faci el buit a la classe; en comentaris més extremistes es reclama saber el domicili de la família perquè pugui ser apedregat».

Entre els missatges destacaven: «M’apunto a apedregar la casa d’aquest nen. Que se’n vagin fora de Catalunya. No volem supremacistes castellans que ens odien»; «Aquest nen s’ha de quedar sol a classe»; «els pares de la resta de famílies han de deixar el nen sol, els nens no han de tornar fins que aquesta situació no s’arregli, i així en cada lloc on passi»; «apartheid a la família que vol destruir la nostra escola i el nostre model. No són benvinguts ja que no estimen Catalunya. Ja se’n poden anar per on han vingut».

La Fiscalia de Barcelona ha incoat diligències d’investigació per estudiar la transcendència jurídica dels tuits i missatges referits a la família de Canet que va demanar classes en castellà per a la seva filla. L’entitat Hablamos Español i el partit Vox han presentat les denúncies que han permès al ministeri públic iniciar la investigació.

Notícies relacionades

L’associació Hablamos espanyol havia presentat una denúncia davant la Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya contra els autors de diversos missatges de Twitter dirigits a la família que va aconseguir que la justícia els reconegués el dret a un 25% d’ensenyament en castellà a l’escola. Entre els missatges destaca, segons els denunciants, «un del compte de Twitter d’un home, pel que sembla exprofessor del Grau de Turisme de la UAB: “M’apunto a apedregar la casa d’aquest nen. Que se’n vagin fora de Catalunya. No volem supremacistes castellans que ens odien”».

El ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ja avançava aquest dijous que qualsevol amenaça a la convivència a Catalunya seria investigada i va demanar tenir confiança en les forces de seguretat i el poder judicial. «Les qüestions són clares: qualsevol possible amenaça en esdeveniments greus per a la convivència, més quan estem parlant en aquests termes, serà investigada en el seu cas, i tinguem confiança en la investigació tant de les forces de seguretat com del poder judicial», va indicar.