Immersió lingüística

El PSC creu que «partits que es retroalimenten» enverinen el debat lingüístic

Cs amenaça de «portar als tribunals» el conseller d’Educació pel cas de Canet

La portavoz del PSC en el Parlament, Alícia Romero.

La portavoz del PSC en el Parlament, Alícia Romero. / DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que una escola de Canet de Mar utilitzi el castellà en un 25% de la jornada educativa en una classe de P5 ha reobert la controvèrsia lingüística a Catalunya. Davant les manifestacions a favor i en contra de la sentència, el PSC s’ha queixat que «hi ha partits que es retroalimenten que estan instrumentalitzant la llengua i l’educació».

Els socialistes, que surten històricament malparats quan el debat identitari s’enverina, remarquen tant el seu «compromís amb el català a l’escola» –no en va el partit va ser un dels primers impulsors de la immersió lingüística– com la necessitat que es compleixin les decisions judicials. Ja ho va dir dijous el líder del partit, Salvador Illa, i aquest divendres ho ha repetit la seva número dos, Alícia Romero.

«Hem defensat sempre el català com a llengua vehicular, però també cal complir les sentències», ha dit la portaveu parlamentària del PSC, que ha afegit que l’ideal seria «actualitzar el model» d’immersió lingüística, «seguint models pedagògics i donant autonomia al centre». «Defensar el català no és anar en contra del castellà, i defensar el castellà no és anar en contra del català», ha resumit Romero.

Tot i que no fan referència explícita a cap partit, els socialistes creuen que tant els independentistes –que han convocat una manifestació a l’escola de Canet– com altres formacions utilitzen el debat lingüístic per «tirar-se cada dia els plats pel cap». Romero assenyala com a exemple que en el ple de la setmana que ve estan previstes tres mocions i una interpel·lació sobre l’assumpte.

Cs: una «coacció intolerable»

Notícies relacionades

Ciutadans, en canvi, sí que està còmode en la baralla lingüística. El seu líder a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha advertit aquest divendres que portaran «als tribunals» el conseller d’Educació, Josep González Cambray, si manté la seva presumpta renuència a complir la decisió del TSJC. 

Carrizosa ha afirmat que la justícia obliga a donar un 25% en castellà no només en aquesta escola de Canet, sinó en «tota l’educació obligatòria». A més, ha afirmat que la manifestació convocada a Canet es pot convertir en «una coacció intolerable» sobre la família que ha demanat aquest dret per al seu fill, i que la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, «s’ha inhibit» en favor de la Generalitat quan Ciutadans li ha demanat que eviti aquesta concentració.