El repte de conviure amb la ultradreta

Una sincronia inoportuna per al PP

  • Casado organitza un col·loqui amb Applebaum, la intel·lectual contra els populismes de dretes, el mateix dia en què es coneix que Ayuso ha tancat els pressupostos amb Vox

  • El líder del PP i la presidenta de la Comunitat de Madrid coincidiran per fi aquest dimecres en la presentació del nou llibre de Rajoy

Una sincronia inoportuna per al PP

Europa Press / Alberto Ortega

2
Es llegeix en minuts

Hi ha vegades que el context acompanya però, aquesta vegada, la cita va arribar un dia molt poc oportú per al PP: aquest dimarts, després que Isabel Díaz Ayuso anunciés l’acord amb Vox per als pressupostos de Madrid del 2022, Pablo Casado va compartir taula de debat amb la intel·lectual Anne Applebaum (Washington, 57 anys). La periodista, historiadora i escriptora va guanyar el Pulitzer amb ‘Gulag’ el 2003 i ha continuat tenint èxit de crítica i vendes amb els següents. En l’últim, ‘El ocaso de la democracia. La seducción del autoritarismo’, avisa dels riscos que els moviments dels populismes d’extrema dreta suposen per a les democràcies, un assumpte difícil en general per al PP i, especialment, el dia en què es va saber que la formació d’ultradreta permetrà al Govern autonòmic del PP tirar endavant els seus comptes.

Casado va intentar portar Applebaum a la seva convenció d’octubre, però no ho va aconseguir. Ara, aprofitant que ha recollit el Premi Internacional de Periodisme d’‘El Mundo’, el partit li va proposar organitzar un «diàleg» amb el líder del PP, tot i que hi ha qui a Génova va aixecar la mà per avisar que la intel·lectual, que coneix i ha escrit sobre l’auge de Vox, té un discurs que podia irritar els conservadors. I així va ser, perquè el que havia de ser un diàleg es va convertir en una successió de monòlegs per evitar el xoc. Als comentaris sobre populismes de dretes que va fer la intel·lectual, Casado va apuntar (en dues ocasions) que també hi ha «populismes d’esquerres». I el polític va pronunciar una frase que tampoc semblava la més convenient per al dia: «Els populistes entren a les institucions com un cuc a la nou». «La sortida no és disfressar-te de populista, és dir la veritat», va continuar.

Applebaum va recollir al seu últim llibre que en països com Polònia, els EUA, el Regne Unit, Hongria i Espanya, els partits tradicionals, com el PP, estan obligats a lluitar contra el fanatisme de les formacions noves. I una de les seves receptes per no cedir-los espai (creu que ha sigut clau per vèncer Donald Trump) és que no entrin a parlar del que els extremistes volen. A Espanya, Vox està aconseguint col·locar la seva agenda: immigració, homosexuals i seguretat. L’acord d’Ayuso a Madrid recull que s’analitzaran les subvencions als menors estrangers no acompanyats.

Notícies relacionades

En un altre moment de la xerrada, la premi Pulitzer va avisar del perill que un partit es consideri l’únic que pot governar i qualifiqui la resta de «traïdors» o «il·legítims», paraules que tant Casado com Santiago Abascal han dedicat en diverses ocasions a Pedro Sánchez.

El líder del PP té una setmana intensa i no perquè viatgi a Xipre i Grècia aquest dijous i divendres. Aquest dimecres coincidirà amb Ayuso en la presentació del nou llibre de Mariano Rajoy al Casino de Madrid. No es veuen públicament des del 19 d’octubre. Rajoy no podria haver trobat millor promoció per a la seva ‘Política para adultos’ per reunir al mateix lloc i a la mateixa hora dos polítics que estan entaulant una lluita de poder en tota regla pel control del PP de Madrid.