Per evitar la presó

Un vuitè condemnat per l’assalt a Blanquerna demana l’indult al Govern

  • El Suprem ja ha informat de forma desfavorable a la petició de set d’ells sobre els quals ha de decidir el Govern

Un moment de l’assalt del centre Blanquerna.

Un moment de l’assalt del centre Blanquerna. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Un vuitè condemnat per l’assalt a Blanquerna, que es va produir a Madrid, l’11 de setembre del 2013, ha sol·licitat l’indult al Govern per mirar d’evitar el seu empresonament. La seva petició ha arribat al Suprem perquè redacti l’informe pertinent la vigília que aquest dijous s’iniciés el termini perquè tots recullin el manament d’ingrés a presó en els següents 10 dies, van informar EL PERIÓDICO fonts de l’alt tribunal.

El Suprem ja ha informat en contra de la concessió de la mesura de gràcia a uns altres set dels 14 condemnats, tot i que a l’Audiència de Madrid només li consten quatre peticions, cosa que ha sigut determinant en el nombre de requeriments remesos als encausats, que finalment es va dirigir contra vuit. A uns altres dos condemnats no se’ls va remetre perquè van fugir, tot i que un ja compleix condemna al centre madrileny d’inserció social Victoria Kent i només segueix en parador desconegut un d’ells.

No obstant, si l’Audiència de Madrid no emplaça quatre dels condemnats per haver deixat en suspens la seva condemna, a l’estar pendent la petició d’indult, haurà d’adoptar una mesura semblant per a la resta a mesura que li sigui comunicat oficialment que es troben a l’espera de la resolució pel Consell de Ministres d’aquests expedients.

Última condemna

Notícies relacionades

És el Suprem qui informa el Ministeri de Justícia sobre aquests indults, perquè va ser qui va imposar l’última condemna: penes d’entre 2 anys i 7 mesos i 2 anys i 9 mesos de presó per un delicte de desordres públics en concurs ideal amb un delicte contra el dret de reunió. Aquesta resolució complia la del Constitucional que el gener del 2020 va donar la raó en part a alguns dels condemnats contra la primera fallada, i va obligar el Suprem a retirar l’agreujant de discriminació ideològica i el subtipus agreujat del delicte de danys en béns d’ús públic, amb què es va elevar fins als quatre anys de presó la condemna originalment imposada per l’Audiència madrilenya, consistent en penes d’entre 6 i 8 mesos de presó per un delicte de desordres, amb l’atenuant de reparació del mal.

Per elevar al Consell de Ministres una proposta sobre els indults, Justícia ha d’obtenir els informes del tribunal sentenciador i de la fiscalia, així com d’Institucions Penitenciàries. Encara no s’ha pronunciat sobre els sol·licitats pels condemnats per l’assalt a Blanquerna, «al no disposar encara de tota la informació requerida» per poder fer-ho, van assenyalar fonts de Justícia a aquest diari.