Gestió de la pandèmia

El passaport i el semàfor Covid dominaran la reunió de Sanitat amb les autonomies

S’hi decidirà també si mantenir els aforaments en un moment en què els contagis segueixen a l’alça

El passaport i el semàfor Covid dominaran la reunió de Sanitat amb les autonomies
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes tornen a reunir-se aquest dimecres al Consell Interterritorial, amb un ordre del dia que inclou l’evolució de la pandèmia en un moment d’increment dels contagis, la campanya de vacunació i la revisió de les mesures anti-Covid en els esdeveniments esportius.

El Ministeri de Sanitat i les comunitats van acordar el 27 d’octubre mantenir, fins al 30 de novembre, els aforaments vigents en esdeveniments esportius, que són del 100% en recintes oberts i d’un màxim del 80% en instal·lacions tancades. En aquell moment, la incidència de la Covid era inferior als 50 casos. Ara voreja els 140 per cada 100.000 habitants en 14 dies.

El Consell Interterritorial es reuneix hores després que la Comissió de Salut Pública donés llum verda al nou semàfor Covid que relaxa els llindars de risc que mesuren el nivell d’alerta de la pandèmia, però sense definir les restriccions que hi aniran aparellades.

Aquest és un dels temes de fons en la gestió de la pandèmia que són sobre la taula, juntament amb les peticions d’implantació del passaport Covid per a diverses activitats en diverses comunitats autònomes, una mesura que no aconsegueix un consens general sobre la seva utilitat i que no sempre aconsegueix l’aval judicial per aplicar-la.

Els responsables sanitaris podran comentar aquest nou semàfor (al qual es van abstenir Galícia i Madrid, segons han manifestat ja les respectives conselleries), i també analitzar la campanya de vacunació, que sembla que s’ha accelerat entre els indecisos en aquelles comunitats que, com Catalunya i Navarra, volen implantar el passaport Covid en diverses activitats.

En qualsevol cas, Espanya segueix al capdavant en vacunació a Europa, a l’espera del que decideixi aquesta setmana l’Agència Europea del Medicament sobre la vacuna per als més petits de 12 anys, i ja amb la mirada posada a punxar les dosis de reforç als espanyols d’entre 60 i 69 anys.

Notícies relacionades

En l’ordre del dia també figuren altres qüestions a debatre, entre les quals el finançament de programes de polítiques de cohesió sanitària, de formació per a facultatius i d’educació sanitària de la població per afavorir l’ús racional dels medicaments. També es tractarà el desenvolupament del pla nacional de donació de medul·la òssia, per import de 28.198.679,52 euros.

Després d’aquesta reunió, se celebrarà una sessió conjunta amb la Conferència Sectorial de Medi Ambient, en la qual es preveu aprovar el Pla Estratègic de Salut i Medi Ambient. De tot això n’informarà Darias en una roda de premsa conjunta amb la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera.