Els comptes autonòmics del 2022

El PSC s’ofereix al Govern per aprovar-li els pressupostos «a canvi de res»

  • Els socialistes estenen la mà a ERC i Junts en cas que la CUP finalment no acabi recolzant els comptes catalans

A1-126962688.jpg

A1-126962688.jpg / ACN / Job Vermeulen (ACN)

2
Es llegeix en minuts

A pocs dies que el projecte de pressupostos del Govern entri al Parlament per a la seva tramitació i possible aprovació, el PSC ha allargat la mà a ERC i Junts per aprovar-los els comptes si finalment la CUP no els concedeix el seu suport. La portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, ha assegurat aquest dissabte en una entrevista a Catalunya Ràdio que la seva formació ofereix la seva col·laboració «a canvi de res». L’oferiment del PSC té bona acollida al si del Govern, especialment entre els postconvergents; tal com va avançar EL PERIÓDICO. Així, Junts prioritza tirar endavant els comptes amb els vots favorables o l’abstenció de la CUP, però no està disposat a traspassar determinades línies vermelles que li demanen els anticapitalistes, com seria una pujada d’impostos a les rendes més altes; entre d’altres.

La portaveu socialista ha assegurat que els de Salvador Illa es posen a disposició del Govern «per la inestabilitat que genera la CUP», una formació que ha qualificat de radical. Romero ha insistit que l’esmentat oferiment el mantindran, independentment de com avancin les negociacions pressupostàries tant a l’Ajuntament de Barcelona com al Congrés dels Diputats. No obstant, Romero també ha reconegut que fins ara no han mantingut «cap» reunió amb els partits que formen l’actual Executiu català per parlar dels nous comptes públics.

Notícies relacionades

L’oferiment dels socialistes per negociar amb ERC i Junts el seu suport als comptes catalans no és nou, i és que des de fa mesos que allarga la mà a l’Executiu per participar dels pressupostos i reforçar la seva imatge com un partit amb voluntat d’ajudar la governabilitat. Romero ha remarcat que «l’oposició té l’obligació de construir i proposar» projectes que permetin la recuperació econòmica i l’abordatge dels reptes socials derivats de la pandèmia de la Covid-19.

Aquesta mà estesa del PSC també persegueix obrir una esquerda al bloc independentista, tal com ha reconegut aquest dissabte la mateixa portaveu socialista. Ja que interpreten que si finalment republicans i postconvergents acaben pactant amb ells els comptes «voldrà dir que la majoria independentista està trencada». No obstant, fins ara des del Govern no han correspost aquest oferiment i han mantingut la seva aposta per continuar prioritzant l’acord amb la CUP, amb la qual van pactar un acord per a la investidura.