Els comptes autonòmics del 2022

Junts aposta pel PSC per aprovar els pressupostos catalans si falla la CUP

Malgrat les divergències, JxCat creu que una entesa amb els socialistes els situaria en la centralitat ideològica

ERC no veu alternativa a un acord amb els cupaires i descarta qualsevol pacte d’envergadura amb Illa

06 04 2021  Reunió setmanal del Consell Executiu de la Generalitat  Foto Ruben Moreno

06 04 2021 Reunió setmanal del Consell Executiu de la Generalitat Foto Ruben Moreno

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sí, encara existeixen ideologies. I Junts per Catalunya no és només un partit independentista, sinó que la seva intenció és situar-se en la centralitat del tauler, entre esquerres i dretes. Serveixi aquesta prèvia per explicar que el partit de l’expresident Carles Puigdemont opta, ara com ara, clarament pel PSC com a soci per aprovar els pressupostos del Govern si la CUP finalment no recolza el projecte, ja que els anticapitalistes continuen molt crítics amb els plans del conseller d’Economia, Jaume Giró.

Les fonts governamentals consultades confirmen que, per a JxCat, l’estratègia és clara: posar tota la carn a la graella per aconseguir el ‘sí’ de la CUP o, almenys, tres abstencions dels anticapitalistes. Però això no farà que Economia salti línies vermelles: ni incrementarà impostos a les rendes més altes com exigeixen els cupaires (els proposa a canvi una rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes, que beneficiaria més d’un 70% dels que anualment paguen aquest impost), ni invertirà 1.000 milions d’euros en salut (la xifra pressupostada és una mica menor als 650 milions), malgrat que així consta en el pacte de govern entre ERC i JxCat, perquè no disposa d’aquests diners per invertir-los en la sanitat catalana.

És més, JxCat ha deixat clar aquest mateix dimarts a la CUP que no esperarà a tenir el seu plàcet per aprovar els comptes en el Consell Executiu i manté la seva intenció de fer-ho dimarts que ve, 9 de novembre. Ho farà, previsiblement, sense tenir tancat el ‘sí’ o l’abstenció anticapitalista. Però els presentarà sí o sí. Davant aquesta pressió, la CUP ha reiterat aquest dimarts la demanda d’un referèndum d’independència i un gir a l’esquerra. Però tot això no posa nerviós el Govern, que afirma que en alguns departaments, com a Interior, s’estan aprovant mesures d’acord amb el pacte amb la CUP.

El PSC, a l’espera

Però... ¿i si acabés fallant la CUP? Junts manté amb els socialistes una distància sideral en l’eix identitari. S’ha de recordar que fa tan sols nou mesos de l’acord pel qual JxCat es va comprometre a no pactar amb el PSC després de les eleccions de febrer. Però Junts governa amb els socialistes en la Diputació de Barcelona, s’hi ha entès en el Parlament (al marge del criteri d’ERC) en qüestions com l’ampliació de l’aeroport del Prat, i està convençut que un pacte de pressupostos és perfectament factible amb els de Salvador Illa. Tots dos s’han ofert reiteradament per recolzar els comptes. I l’equip d’Economia veu factible una entesa que situaria Junts en l’espai temperat de l’eix ideològic i allunyat dels postulats de la CUP o els comuns, l’altra possible parella de ball del Govern per als comptes.

En el fons hi ha la vella pugna Junts-ERC sobre l’hegemonia política. El partit de Puigdemont parteix de la premissa que ERC vol reeditar el tripartit d’esquerres i deixar a la cuneta JxCat. La manera de contrarestar-lo és deixar, en cert sentit, Esquerra en una cuneta al costat dels radicals i aprovar mesures com els Jocs Olímpics d’Hivern o el Hard Rock, així com una política fiscal prudent (sense pujada d’impostos, més enllà dels mediambientals), de la mà dels socialistes.

Aquesta possibilitat es faria més factible si, en les pròximes setmanes, avancessin les negociacions entre el Govern i Junts sobre els Pressupostos de l’Estat, malgrat el cop de porta inicial dels postconvergents amb una esmena a la totalitat. Esmena que Junts defensa perquè els socialistes «l’han fet inevitable perquè no han ofert concrecions a l’independentisme» (en el fons Covid per a Catalunya –es reclamen 1.200 milions– o la gestió dels fons europeus, entre altres qüestions). Però la mà de JxCat continua estesa i un possible acord per als comptes estatals facilitaria la reciprocitat en els catalanes amb el PSC. «Seria bingo», admeten les fonts citades.

ERC, amb la CUP

Notícies relacionades

Mentrestant, ERC no s’inquieta. Són «conscients des del primer segon» que la negociació amb els anticapitalistes no seria «fàcil» i de moment mantenen que la seva única «prioritat» és repetir la «majoria de la investidura, és a dir, la independentista, és a dir, el 52%». Una forma de dir que és a la teulada de la CUP mantenir viu aquest 52% de vot pur independentista de les passades eleccions.

Els republicans també asseguren entre bastidors que no trobaran interlocutors més ben predisposats que ells si del que es tracta és, realment, de dotar pressupostàriament tots els punts de l’acord ERC-CUP d’investidura de Pere Aragonès. Per tot això, i també per tenir les de mans lliures a Madrid i evitar entrar en el joc de les reciprocitats amb els socialistes, ERC descarta qualsevol entesa d’aquesta envergadura amb el PSC. «La CUP sap que l’alternativa a nosaltres és la sociovergència que ja s’observa en la Diputació de Barcelona i que ja ha aparegut en assumptes com el de l’ampliació del Prat», afirma una veu del Palau de la Generalitat.