La negociació dels comptes de la Generalitat per al 2021

La CUP revela les xifres socials del pressupost i les veu insuficients

  • Economia preveu una mica més de 600 milions en vivenda davant els mil anuals promesos, segons els cupaires

  • S’invertiran 70 milions en la gratuïtat de les escoles bressol, en el tram de P2

  • Giró rebutja la pujada d’impostos que proposen els anticapitalistes

2
Es llegeix en minuts

La portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha assegurat que, a partir d’un document remès per la conselleria d’Economia als cupaires, el Govern preveu invertir «una mica més» de 600 milions d’euros en política de vivenda, davant els mil promesos en el pacte de govern entre ERC i Junts.

En una entrevista a Europa Press, Reguant ha denunciant que del text enviat pel Departament que dirigeix Jaume Giró es desprèn, a ulls de la CUP, una injecció social insuficient en els pròxims comptes públics catalans. La diputada s’ha queixat que en matèria de vivenda la major part de la inversió es destinarà a «promoció de vivenda de fons privats, malgrat que sigui de lloguer social». Davant d’això, ha reclamat un increment del parc públic basat en expropiacions o en el dret de tempteig i retracte i ha lamentat que el Govern continuï apostant per la gestió privada de les noves vivendes.

Discrepàncies en salut

Notícies relacionades

La diputada de la CUP també jutja insuficient la inversió en salut, perquè se centra en la contractació d’especialistes en l’àrea de la psicologia o el nutricionisme, perquè els anticapitalistes reclamen que es reforci l’atenció primària no només amb aquest increment d’especialistes. Sempre segons les dades de la CUP, el pressupost del Govern preveu destinar 70 milions d’euros a fer efectiu l’anunci del president Pere Aragonès en el debat de política general: la gratuïtat progressiva de les escoles bressol, començant per P2. També es destinen 60 milions d’euros a polítiques d’acompanyament als joves extutelats per la Generalitat. Sobre això, Reguant es pregunta si aquest increment és només tendencial. És a dir, si es limita a respondre a l’increment dels extutelats en un 36%.

Esculls polítics

En suma, la CUP lamenta falta de concreció en les partides i ha insistit, tal com ha informat EL PERIÓDICO, que els esculls principals per a l’acord són de contingut polític. Els comptes preveuen 800.000 euros per portar a terme una consulta sobre els Jocs Olímpics d’hivern, als quals s’oposen els anticapitalistes. I la discrepància amb Giró és frontal quant a la pujada d’impostos que plantegen els anticapitalistes. «És una cosa que no hi serà i creiem que ha de ser-hi», ha lamentat Reguant, la proposta de la qual passa per crear un nou tram d’IRPF, a partir dels 60.000 euros anuals i fins als 90.000, del 0,5%, i anar pujant mig punt més l’impost a cada tram superior a aquest, així com rebaixar el límit a les persones exemptes de pagar l’impostos de patrimoni i gravar «molt més» els patrimonis de més de 10 milions d’euros.