Avís a ERC i Junts

La CUP torna a demanar un referèndum, però el desvincula dels pressupostos

  • El Govern aprovarà els comptes catalans en el Consell Executiu el 9 de novembre sense el suport dels anticapitalistes garantit

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern aprovarà els pressupostos en el Consell Executiu el 9 de novembre sense el suport de la CUP garantit. De fet, els anticapitalistes adverteixen que per ara no estan en disposició de cedir els seus nou vots per als comptes catalans perquè les xifres no els convencen i l’enfocament de la legislatura no evidencia un «gir a l’esquerra».

La diputada Eulàlia Reguant continua negociant amb el titular d’Economia, Jaume Giró, i amb una delegació del més alt rang encapçalada pel mateix president Pere Aragonès, però els macroprojectes continuen encallant el curs de les converses, com va explicar aquest diari.

El temps s’esgota i la CUP eleva el to i torna a jugar la carta del referèndum. Reguant ha aprofitat el llançament del nou llibre del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en el qual aposta per una consulta sobiranista sense adjectius, per criticar ERC i Junts que «van cometre un error» en el debat de política general perquè «no haurien d’haver abandonat mai la via del referèndum», ja que, segons opinen els cupaires, hauria servit per pressionar l’Estat a la taula de diàleg.

«Cal treballar per generar les condicions per a un nou referèndum i per a uns pressupostos que girin a l’esquerra, però veiem com ERC i Junts no estan alineats amb la majoria d’aquest país», ha insistit, puntualitzant que la votació no és una condició ‘sine qua non’ per al seu ‘sí’ als comptes.

Així, ha acusat el president i el vicepresident Jordi Puigneró de «fer orelles sordes» i de ser «incapaços de veure més enllà de les batalles intestinals» entre socis. «Un nou referèndum és la via del 80%, la que provoca més desgast i més contradiccions a l’Estat i la més comprensible per a la comunitat internacional», ha remarcat, defensant la seva proposta de celebrar una consulta abans del final d’aquesta legislatura, és a dir, abans del 2025.

Les xifres

Quant a les xifres concretes, la CUP lamenta que en vivenda només es prevegi una inversió de 600 milions d’euros –l’acord per a la investidura fixava 1.000 milions d’euros en aquesta matèria– i que no es contemplin contractacions de personal sanitari –tot i que sí que s’assegura el 25% del pressupost sanitari per a l’atenció primària–. Ara bé, es reserven 70 milions d’euros per a la gratuïtat del P2, 60 milions d’euros a polítiques d’acompanyament als joves extutelats per la Generalitat i 800.000 euros a la consulta sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern.

On no hi ha marge de negociació és en fiscalitat. Giró va tancar la porta a una pujada d’impostos, però els cupaires continuen exigint la creació d’un nou tram d’IRPF –a partir dels 60.000 euros anuals i fins als 90.000 de +0,5%– i rebaixar el límit a les persones exemptes de pagar l’impost de patrimoni, de 500.000 a 300.000 euros, així com gravar «molt més» als patrimonis superiors a 10 milions d’euros de patrimoni.

Cs i el PPC, contra Illa

Per part dels comuns, el diputat David Cid ha reiterat la predisposició del seu partit a asseure’s a negociar els comptes, tot i que ha insinuat que hi ha elements de la llei d’acompanyament que els «preocupen»: «Necessitem posar tots els recursos. No és que no avanci en fiscalitat justa i verda, sinó que redueix la recaptació que seria possible», ha afegit.

Notícies relacionades

El líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha assenyalat al cap de l’oposició, Salvador Illa, de «no voler molestar» els socis en el Govern, a l’oferir-se a negociar els pressupostos, «perquè vol governar amb ells» i ha equiparat la seva estratègia política a la d’Oriol Junqueras quan ERC no formava part de l’Executiu i després va tancar amb els postconvergents la marca de Junts pel Sí el 2015. «Els interessos comuns del PSC són mantenir al Govern [Pedro] Sánchez i procurar un tripartit a Catalunya», ha afegit.

De mateixa manera, des del PPC, la diputada Lorena Roldán ha inquirit que els comptes catalans no serveixen per «ajudar els catalans a superar la crisi, sinó per blindar Sánchez i el separatisme en els seus càrrecs». «El PSC està disposat a donar suport a una matança d’impostos i una enorme despesa en propaganda separatista», ha afegit, titllant els socialistes de ser «la marca blanca d’ERC».