Junta de Seguretat a Barcelona

Marlaska i Elena abordaran l’ampliació dels Mossos la setmana vinent

  • Els Mossos i les policies de l’Estat integraran els seus sistemes d’informació sobre violència masclista i de lluita contra el crim cibernètic

Marlaska i Elena abordaran l’ampliació dels Mossos la setmana vinent
2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Junta de Seguretat de Catalunya es reunirà divendres 5 de novembre a Barcelona amb l’ampliació de la plantilla dels Mossos d’Esquadra i la integració del cos català de policia en organismes policials amb la resta de Forces de Seguretat de l’Estat com a principals assumptes a tractar, confirmen a EL PERIÓDICO fonts de la Generalitat i també pròximes al Govern d’Espanya.

A la reunió assistiran el president Pere Aragonés, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per part catalana. Des de Madrid hi acudiran el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, i el director del Gabinet de Coordinació i Estudis del Ministeri, José Antonio Rodríguez.

Les aspiracions de la Generalitat a ampliar el cos de Mossos seran l’assumpte de més envergadura a tractar, si bé és poc probable que trobi una concreció numèrica en aquesta trobada, ja que les dues parts creuen que aquest increment d’efectius serà progressiu i al llarg dels anys. Sí que coincideixen els dos departaments d’Interior en el fet que Catalunya ha d’arribar a la ràtio europea de policies per 100.000 habitants, una mitjana de 350 segons Eurostat. Espanya, amb 343, està per sota, i més baixa encara és la mitjana catalana, amb 243 si només es compten els mossos en actiu. La falta de personal per atendre missions és una queixa pràcticament permanent entre els col·lectius sindicals del cos policial català. L’objectiu d’arribar a 22.000 mossos –4.000 més dels que hi ha ara– és compartit per les dues parts, però estan sense acordar els terminis.

Viogen i crim cibernètic

Aquesta reunió de la Junta de Seguretat catalana tractarà també un estrenyiment de la coordinació entre els dos departaments d’Interior. En tots dos es preveu que d’aquesta cita surti una integració de la informació policial catalana sobre violència masclista en el sistema VioGen de l’Estat. Aquesta coordinació va ser aprovada aquest dimarts pel Govern. A més, el Departament i el Ministeri donaran forma a la Junta de Seguretat a un acord per a la integració dels sistemes d’informació policial de lluita contra el crim cibernètic.

Tot això en el marc del gradual, i de vegades dificultós i retardat, increment de la coordinació entre cossos policials que es va iniciar el 2018. Avui la col·laboració «és excel·lent no només en el nivell polític, també comandament a comandament i agent a agent», asseguren a Madrid fonts que viuen aquest procés.

D’una reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya l’agost del 2018 va sortir aprovada la integració dels Mossos en el CITCO (Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat). El 2019, Barcelona i Madrid van acordar la creació d’una comissió mixta que, amb caràcter tècnic, planifiqués l’ampliació dels Mossos.

L’ampliació dels Mossos ja la van tractar el ministre de l’Interior, i el conseller Elena el 16 de setembre passat, en una primera presa de contacte a Madrid. En aquesta reunió es van conèixer tots dos, que van comentar la marxa dels treballs de la comissió tècnica mixta sobre l’ampliació de la plantilla catalana. 

Notícies relacionades

Aquest va ser el principal assumpte de la conversa, a més d’un canvi d’impressions sobre la recerca d’una fórmula per a la jubilació anticipada dels policies autonòmics catalans que permeti procedir a un rejoveniment del Cos

En aquesta reunió, feta l’endemà de la de la taula de diàleg Govern-Generalitat sobre Catalunya, va ser quan es va fixar sense data concreta una nova cita, ja en Junta de Seguretat, per tractar l’assumpte de l’ampliació.