La gestió de la pandèmia

El Govern ordena tornar totes les multes del primer estat d’alarma al ser declarat inconstitucional

  • Entre el 14 de març i el 21 de juny del 2020 es van interposar més d’un milió de sancions per incompliment de les mesures anti-Covid

El Govern ordena tornar totes les multes del primer estat d’alarma al ser declarat inconstitucional
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha ordenat crear un equip de treball per procedir a tornar totes les multes que es van imposar als ciutadans durant el primer estat d’alarma pel coronavirus i anul·lar els expedients que continuaven sent tramitats per l’administració, segons han informat a Europa Press fonts del Ministeri de Política Territorial.

Després de la sentència del Tribunal Constitucional que va declarar inconstitucional el primer estat d’alarma –i ha de decidir sobre el segon–, l’Executiu ha creat equips de treball amb totes les subdelegacions i delegacions del Govern, participant també l’Agència Tributària, la Delegació d’Economia, el Tresor Públic i Política Territorial.

Amb l’assessorament d’equips informàtics, el Govern procedirà a la devolució «d’ofici» de la quantitat que es va cobrar en les sancions imposades en compliment de l’estat d’alarma. Per a això, s’habilitarà un mecanisme perquè els ciutadans consignin un compte bancari des del qual poder portar a terme la transacció.

A l’equip participen les subdelegacions i delegacions del Govern de totes les comunitats autònomes excepte Catalunya i el País Basc, que tenen la competència en aquesta matèria transferida. De fet, el ‘vicelehendakari’ i conseller basc de Seguretat, Josu Erkoreka, va anunciar a principis d’octubre que es procediria la devolució.

Més d’un milió de multes

L’estat d’alarma declarat pel reial decret de 14 de març va habilitar les forces i cossos de seguretat de l’Estat, policies autonòmiques i locals per sancionar els ciutadans que no complissin el confinament domiciliari, però el mes de juliol passat el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional aquesta mesura.

El balanç final va deixar 1.142.127 multes imposades a tot Espanya en el primer estat d’alarma –des del 14 de març al 21 de juny–, i almenys 220.296 sancions en el segon estat d’alarma –des del 26 d’octubre fins al maig–, segons dades del Ministeri de l’Interior facilitades el març, quan es va complir un any del primer dels estats d’alarma.

El Ministeri de Política Territorial i Funció Pública va actualitzar la xifra al maig a l’informar que les Delegacions i Subdelegacions del Govern havien resolt ja amb sanció 172.482 expedients, el 50,1% del total.

Les delegacions del Govern van tramitar aquests expedients arran de les propostes de sanció tramitades per Policia Nacional, Guàrdia Civil i cossos autonòmics i locals. Corresponia, per tant, al confinament domiciliari més estricte i a les multes tramitades per la llei de seguretat ciutadana, la coneguda com a ‘llei mordassa’.

Se n’havien cobrat 170.000 fins al maig

De les 481.969 actes de proposta de sanció tramitades, 172.482 s’havien resolt amb sanció; 87.826 havien sigut traslladades a altres administracions (autonòmiques i locals); 54.193 es trobaven encara en procés d’instrucció, i 11.206 havien sigut arxivades. La resta, 156.262, després de l’anàlisi de l’instructor corresponent s’havia determinat que, en vista dels fets, «no era procedent iniciar el procediment sancionador per diferents causes».

Notícies relacionades

Andalusia (195.986) i Madrid (184.517) eren les comunitats autònomes en les quals més expedients de denúncia es van interposar entre el 14 de març i el 21 de juny. Ceuta i Melilla presentaven les menors xifres, amb 9.472 i 4.199 propostes, respectivament.

Per atendre el volum d’expedients i la «desproporcionada càrrega de treball», Política Territorial va anunciar al maig que engegava un programa de reforç per agilitar la tramitació de multes amb la idea que quedessin «resolts en temps i forma». En total, hi havia 235 efectius a tot el país encarregats de determinar si, en vista dels fets, procedia o no iniciar l’expedient sancionador.