Per sis a cinc vots

El Constitucional declara inconstitucional el confinament del Govern de Sánchez per combatre la Covid

  • El ple, compost actualment per 11 magistrats, ha adoptat la decisió per sis vots contra cinc

  • La decisió suposa posar en perill les multes imposades per l’incompliment de la prohibició de deambulació

  • ¿Què és l’estat d’alarma?

El Constitucional declara inconstitucional el confinament del Govern de Sánchez per combatre la Covid
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional per la mínima diversos apartats del decret de l’estat d’alarma decretat pel Govern de Pedro Sánchez per combatre la pandèmia. El ple ha adoptat aquesta decisió per sis vots enfront de cinc. La vicepresidenta del tribunal, Encarnación Roca, que no havia volgut avançar la seva opinió fins a la reunió d’aquest dimecres, ha inclinat la balança a favor de la ponència del magistrat Pedro González-Trevijano, partidari de la necessitat de les mesures anti-Covid adoptades pel Govern, però sempre que s'acordesin sota un estat d’excepció, perquè el d’alarma no resulta suficient per suprimir drets, com va passar amb el de lliure circulació, durant el confinament domiciliari decretat entre el març i el juny del 2020.

La sentència, esperada amb impaciència pel Tribunal Suprem i els Tribunals Superiors de Justícia, que han hagut d’anar revisant les mesures adoptades pels governs autonòmics, es donarà a conèixer en els pròxims dies, perquè ha d’incloure els cinc vots particulars anunciats pels magistrats que han quedat en minoria, que són els tres als quals s’atribueix una sensibilitat progressista, Cándido Conde-Pumpido, María Luis Balaguer i Juan Antonio Xiol, així com el president del Constitucional, Juan José González Rivas, i Andrés Ollero, tots dos emmarcats al sector conservador.

Mesures necessàries

Amb el vot de Roca, la majoria dels magistrats del ple (reduït a 11 després de la marxa de Fernando Valdés) consideren inconstitucional la restricció de drets portada a terme pel Govern de Pedro Sánchez per lluitar contra la pandèmia, perquè s’haurien d’haver adoptat amb un estat d’excepció. Segons la seva opinió, la fórmula de l’estat d’alarma no era suficient per restringir la mobilitat dels espanyols, a qui es va impedir sortir del seu domicili sense causa justificada i desplaçar-se a les seves segones residències, punt en el qual es dona la raó al recurs d’inconstitucionalitat que va interposar Vox, partit que en el seu dia va votar a favor de l’alarma.

A més de Roca i González-Trevijano, han votat a favor de la inconstitucionalitat del primer estat d’alarma, que es va aixecar fa just un any, els magistrats Antonio Narváez, Alfredo Montoya, Ricardo Enríquez i Santiago Martínez-Vares. Tots ells consideren que per a una limitació de drets d’aquesta envergadura s’hauria d’haver acordat un estat d’excepció, cosa que fa trontollar totes la multes que es van dictar en el seu dia per saltar-se el confinament o per circular sense causa justificada.

Els apartats anul·lats

La resolució considera inconstitucionals els apartats 1, 3 i 5 de l’article 7 del decret de l’estat d’alarma. El primer establia que «durant la vigència de l’estat d’alarma, les persones únicament podran circular per les vies o espais d’ús públic per a la realització de les següents activitats, que s’hauran de realitzar individualment, tret que s’acompanyi persones amb discapacitat, menors, gent gran, o per una altra causa justificada».

El 3 només permetia la circulació per a aquestes activitats o el proveïment i el 5 permetia al ministre de l’Interior «acordar el tancament a la circulació de carreteres o trams d’aquestes per raons de salut pública, seguretat o fluïdesa del trànsit o la restricció en aquestes de l’accés de determinats vehicles pels mateixos motius».

Notícies relacionades

També declara inconstitucionals els termes «modificar o ampliar» de l’apartat 6 de l’article 10, en el qual «s’habilitava el ministre de Sanitat per modificar, ampliar o restringir les mesures, llocs, establiments i activitats enumerades, per raons justificades de salut pública, amb l’abast i àmbit territorial que específicament es determini». El Constitucional rebutja tots els altres motius al·legats per Vox en el seu recurs, com les restrictives mesures adoptades en les vetlles.

Vots particulars

Els cinc magistrats que s’han quedat en minoria han anunciat vots particulars per defensar la seva postura. Durant la deliberació que s’ha viscut en el Constitucional, el magistrat Conde-Pumpido, per exemple, va defensar que l’estat d’excepció no es va preveure per respondre davant pandèmies com la que s’ha viscut i ofereix un excessiu poder a l’Executiu, ja que permet allargar els períodes de detenció a 10 dies o decretar el segrest de publicacions, per la qual cosa afirmen que havia d’haver-se rebutjat el recurs de Vox i, d’aquesta manera, ratificar l’estat d’alarma decretat pel Govern per lluitar contra la Covid.