Primer missatge del líder

Sánchez reforça Espadas i ascendeix Vara en la nova executiva del PSOE

  • El líder del PSOE andalús assumirà la coordinació del consell polític federal, l’òrgan que reuneix Sánchez i els seus barons i presidents autonòmics

  • Vara, un dels líders territorials més respectats en el partit, ocuparà la Secretaria de Política Autonòmica, que fins ara liderava Patxi López

Sánchez reforça Espadas i ascendeix Vara en la nova executiva del PSOE

EFE / RAÚL CARO

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Dos dies abans que comenci el 40è congrés federal del PSOE, els dos primers noms nous de la nova direcció. Juan Espadas i Guillermo Fernández Vara. Tots dos, els secretaris generals del partit a Andalusia i Extremadura, tindran un paper en l’etapa que s’obre a partir d’aquest conclave. El primer coordinarà el consell polític federal (antic consell territorial), càrrec que des del 2017 ocupava Vara. Aquest, al seu torn, serà el secretari de Política Autonòmica, que exercia l’‘exlehendakari’ Patxi López.

Pedro Sánchez llança així el primer missatge de cara a un conclave que s’espera pacífic i amb què pretén tancar totes les ferides del passat. Per començar, el secretari general i president del Govern reforça el nou baró andalús, remarca la importància de la federació de més pes en militància del PSOE de cara al nou cicle electoral. La primera comunitat que ha de passar per les urnes el 2022, sí o sí, és Andalusia, i les enquestes dibuixen un escenari advers per al PSOE, ja que el president de la Junta, el popular Juanma Moreno, està consolidant la seva posició.

Espadas, alcalde de Sevilla des del 2015, va derrotar Susana Díaz en les primàries per la candidatura al Govern autonòmic del 13 de juny. La seva contundent victòria entre les bases, amb un 55% dels vots, va precipitar la sortida d’escena de Díaz. Un mes més tard, al juliol, Espadas va ser elegit nou secretari general del PSOE-A sense necessitat d’urnes. La direcció federal el va ajudar a l’estiu també permetent-li que anés configurant un nou equip que buidés de funcions l’executiva que el 2017 va nomenar Díaz. Ella ja ha deixat el seu escó al Parlament autonòmic i exerceix de senadora a Madrid.

A partir d’ara, al càrrec institucional d’alcalde de Sevilla –que no deixarà, de moment, fins que Moreno no convoqui eleccions–, i de secretari general del PSOE-A, Espadas sumarà el de coordinador del consell polític federal, tal com ha avançat aquest dimecres la cadena SER. És l’òrgan que fins el 2014 es deia consell territorial, i que reuneix el líder socialista i els seus barons i presidents autonòmics.

Acabat d’aterrar Sánchez a Ferraz el 2014, Díaz va ser la que va coordinar el conclave. Ella havia sigut la seva valedora en aquelles primeres primàries, que va disputar contra Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias. El 2017, després de la guerra entre Sánchez i Díaz, l’avui president va elegir Vara per coordinar el consell, en un dels escassíssims gestos d’integració que va fer.

Foto d’unitat en l’arrencada del conclave

Estar al capdavant de l’òrgan dona accés directe a l’executiva federal del PSOE com a membre nat. El consell polític s’ha reunit en molt poques ocasions des del 2017: una a finals d’aquell mateix any i dues més el 2020, en plena pandèmia. L’última vegada serà aquest divendres, precisament com a inici del 40è congrés: Sánchez reuneix tots els líders territorials i els ministres socialistes de l’Executiu. Una foto del poder del PSOE, i la primera des que va emprendre el canvi en el Govern del juliol passat.

Vara, al seu torn, és ascendit. Passarà a dirigir la secretaria d’àrea de Política Autonòmica, tradicionalment una de les que tenen més pes en el partit. El 2017 va assumir aquesta cartera, amb el nom de Secretaria de Política Federal, l’‘exlehendakari’ Patxi López, que havia sigut rival de Sánchez i Díaz en aquelles primàries. Des d’aleshores, no obstant, López ha tingut escàs protagonisme polític. No pertany al cercle de confiança del president.

Notícies relacionades

El cap de la Junta d’Extremadura va recolzar Díaz en la guerra interna de fa quatre anys, però quan es va saber la victòria de Sánchez, va saber que la batalla s’havia acabat i que havia de ser lleial al vencedor. En aquest temps, s’ha mantingut pròxim al líder, tot i que ha discrepat d’ell en alguns assumptes sensibles, com l’aprovació dels Pressupostos del 2020 amb el concurs d’EH Bildu o els indults als líders del procés. La seva crítica, no obstant, sempre ha sigut discreta, més a través de tuits que via declaracions públiques, i sens dubte de manera menys vehement que el seu company castellanomanxec, Emiliano García-Page.

Vara és, a més, un dels barons més respectats dins del PSOE. Successor de l’històric Juan Carlos Rodríguez Ibarra, va aconseguir les regnes de la Junta el 2007 i de la federació extremenya el 2008. Va perdre el Govern el 2011 per la pinça del PP amb Izquierda Unida, tot i que el va recuperar el 2015. En tot aquest temps ha liderat el PSOE extremeny. Era un dels líders territorials més pròxims a Alfredo Pérez Rubalcaba, com també ho era l’asturià Javier Fernández, i ells dos van ser els únics barons que van donar suport explícitament a Madina en la contesa del 2014. La seva relació amb Sánchez és avui fluida. Aquest estiu va fer de pont entre el cap de l’Executiu i l’expresident Felipe González, que acudirà al 40è congrés, en una altra simbòlica foto de la unitat socialista.