Des de Ponferrada

Sánchez reobre el debat de la descentralització territorial de les institucions públiques

  • El líder del PSOE llança el lema ‘Avancem_’ a una setmana del 40è Congrés Federal del partit i ho planteja com una disjuntiva al «bloqueig» del PP

Sánchez reobre el debat de la descentralització territorial de les institucions públiques

EFE / ANA F. BARREDO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez ha tornat a col·locar el debat de la descentralització territorial de les institucions públiques sobre la taula. A menys d’una setmana que se celebri el 40è Congrés Federal del PSOE, el cap de l’Executiu ha tornat a plantejar la necessitat que Madrid no acapari tota la presència dels organismes públics. La «cohesió territorial», ha defensat, requereix «descentralitzar la presència institucional», que l’Estat sigui present a tots els territoris.

«Crec que és de justícia que entre totes les comunitats autònomes obrim un debat serè, lleial, però també honest de la necessitat que moltes d’aquestes institucions públiques surtin de la capital d’Espanya i representin l’Estat a moltíssims territoris», ha sentenciat el president del Govern en un acte celebrat a Ponferrada amb el secretari general del PSOE a Castella i Lleó, Luis Tudanca.

El líder dels socialistes ha reivindicat que es tracta d’una debat «sa» i «necessari» a Espanya i en el qual la seva formació fa temps que hi està treballant. En concret, els socialistes dialogaran sobre aquest assumpte en el Congrés que celebraran a València la setmana vinent. De moment, Sánchez és partidari que els organismes de nova creació no s’instal·lin a Madrid, sinó en altres autonomies. Sobre els ja creats, el cap de l’Executiu aposta perquè es mantinguin en la capital per no trastocar la vida dels funcionaris que hi treballen.

El plantejament de Sánchez ha quedat clar amb els exemples que ha ofert en l’acte, referint-se al Centre de Capacitats Digitals de Renfe, instal·lat a mitjans d’any a Miranda de Ebro o a l’Institut Nacional de Ciberseguretat ubicat a Lleó. A més, ha anunciat que impulsaran la reactivació de la Ciutat de l’Energia (CIUDEN) o la rehabilitació de la caserna de Montelarreina, a Zamora, per potenciar la recuperació econòmica d’aquests territoris.

Mà estesa a Casado

Notícies relacionades

Sánchez també ha aprofitat la seva visita a Ponferrada per acompanyar Tudanca, candidat socialista a les pròximes eleccions, davant els possibles rumors d’un avenç electoral a Castella i Lleó i llançar el que serà el lema del 40è Congrés Federal: ‘Avancem_’. El líder dels socialistes ha vehiculat part del seu discurs a través de la disjuntiva entre «avançar o bloquejar».

«O s’està amb l’avançar o s’està amb el bloqueig. Nosaltres optem per avançar, no perdrem ni un minut en la paràlisi, en la confrontació i el bloqueig en el qual hi ha sotmesos alguns. Tenim molt per fer. Tenim molt per defensar. Hi ha molt per avançar», ha sentenciat. Referent a això, ha convidat l’oposició que «s’uneixi, treballi i remi en la mateixa direcció per fer avançar Espanya». «Quan més units estiguem, millor serà el futur d’Espanya», ha apuntat.