Se substitueix per multa

El Suprem condemna a un mes i mig de presó el diputat de Podem Alberto Rodríguez

  • La condemna per atemptat contra l’autoritat, que inclou inhabilitació, suposa la pèrdua de l’escó

Podemos  We Can  party deputy Alberto Rodriguez gestures while taking an oath during the first parliamentary session following a general election in Madrid  Spain  January 13  2016  Picture taken January 13  2016  REUTERS Juan Medina

Podemos We Can party deputy Alberto Rodriguez gestures while taking an oath during the first parliamentary session following a general election in Madrid Spain January 13 2016 Picture taken January 13 2016 REUTERS Juan Medina / JUAN MEDINA (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem ha condemnat el diputat d’Unides Podem Alberto Rodríguez com a autor d’un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat, amb l’atenuant molt qualificat de dilacions indegudes, a la pena d’un mes i 15 dies de presó, amb l’accessòria d’inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna, cosa que suposa que perdrà l’escó. La pena de presó se substitueix per una multa de 90 dies amb quota diària de 6 euros, cosa que suma un total de 540 euros.

Rodríguez és absolt d’un delicte lleu de lesions, com a conseqüència de la despenalització de les faltes el 2015, tot i que haurà de pagar 50 euros com a indemnització de responsabilitat civil al policia a qui, segons els fets provats, va clavar una puntada de peu en una manifestació el 2014 a La Laguna (Tenerife). La decisió afegeix que es notifiqui la sentència a la Junta Electoral Central als efectes oportuns.

Contra Wert

La sentència considera provat que el 25 de gener del 2014, a la localitat de La Laguna, en ocasió de la reobertura de la catedral, es van organitzar diferents actes, a què estava previst que assistís el llavors ministre d’Educació i Cultura, José Ignacio Wert. La Policia va organitzar un dispositiu als voltants al tenir coneixement que s’havia convocat una manifestació sota el lema «Rebuig de la LOMCE».                

Notícies relacionades

Afegeix el relat de fets que, cap a les 11.00 hores, darrere de la tanca trenada col·locada com a protecció a les proximitats de la catedral, protegida per efectius policials, es va anar congregant un grup d’unes 500 persones, que «van començar a proferir crits i insults contra els agents i contra aquest ministre».

«En un moment determinat, els congregats van començar a arremetre contra la tanca i van llançar les tanques contra els agents, així com objectes diversos com pedres, ampolles d’aigua i d’altres», assenyala la sentència, que indica que això «va motivar que una unitat policial que estava preparada com a reacció, se situés entre la tanca i els congregats, mirant de mantenir la línia de protecció i auxiliant els agents que procedien a la detenció dels que havien vist amb una actitud més agressiva».