«Ell deu saber el que fa»

Malestar al PSOE amb Carmona: és només «un militant de base» que «no representa» la direcció

  • Granados remarca que l’exregidor no ho va consultar amb la cúpula, i si ho hagués fet, li hauria aconsellat que rebutgés el càrrec de vicepresident d’Iberdrola España

  • La portaveu recalca que la interlocució «fluida» amb les elèctriques la seguirà pilotant el Govern, i en cap cas Carmona

Malestar al PSOE amb Carmona: és només «un militant de base» que «no representa» la direcció

EFE / JUANJO MARTÍN

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Al PSOE no ha agradat gens ni mica que l’exregidor a l’Ajuntament de Madrid Antonio Miguel Carmona, que va ser el candidat a l’alcaldia de la capital en les eleccions de maig del 2015, hagi fitxat per Iberdrola. I ni més ni menys que per ser vicepresident de l’elèctrica a Espanya, en plena guerra del Govern amb les centrals per la pujada sense fre del preu de la llum. Però la cúpula també recorda que és un simple «militant de base» que de cap manera representa la direcció actual del partit ni exercirà de pont amb l’Executiu en la seva interlocució amb les companyies energètiques.

Eva Granados, portaveu al Senat i portaveu també del comitè organitzador del 40è Congrés Federal del PSOE, va ser molt taxativa respecte a Carmona quan els periodistes li van preguntar en reiterades ocasions per ell. Ja diumenge el secretari d’Organització del partit, Santos Cerdán, va sortir al pas de les crítiques duríssimes d’Unides Podem i va qualificar de «mal missatge» el que emeten l’exregidor i Iberdrola amb el fitxatge del primer.

«Carmona, en aquests moments, és un militant de base, que fa temps que no representa el PSOE ni la seva militància. I mai ha representat l’actual direcció. No ens ha agradat aquesta decisió, no en sabíem res. I si ens ho hagués consultat, li hauríem dit que no. El Govern ja té interlocució fluida amb les elèctriques abans, durant i després d’aquest nomenament i no passa per aquesta persona», es va despatxar Granados.

Es tractava, sobretot, d’una desautorització política cap a qui és, en efecte, un afiliat ras. Carmona havia sigut elegit diputat en l’Assemblea regional entre el juny de 1999 i el desembre del 2002, i entre el juny del 2011 i juny del 2015. Es va presentar com a cap de cartell en les municipals de maig del 2015, i va obtenir un pèssim resultat: tercera força en el consistori (per darrere d’Ahora Madrid, la plataforma de qui després seria alcaldessa, Manuela Carmena, i el PP), un 15,27% dels vots i nou regidors. Llindar, és cert, que va enfonsar encara més el següent candidat, Pepu Hernández, elegit per Pedro Sánchez. Carmona va exercir de portaveu del seu grup fins a l’agost del 2015, quan va ser reemplaçat per Puri Causapié. No obstant, va continuar com a regidor tot el mandat, fins al 2019, i després va sortir de la política. Es va quedar com a professor universitari d’Economia i tertulià a les teles, però sense cap càrrec institucional ni de partit. La seva relació amb el president del Govern mai va ser bona.

Granados va afegir que no sap si els estatuts del PSOE contenen algun mecanisme que obligaria Carmona a donar-se de baixa com a militant. Tampoc va respondre a la pregunta de si la direcció preveu obrir algun expedient sancionador o d’expulsió. La seva decisió la va prendre «a títol individual», i «allà es queda». «No tenim res en contra d’Iberdrola o de Carmona, però és un militant de base. Ell deu saber el que fa. No és una bona decisió», va concloure la portaveu, per reiterar que la interlocució amb les elèctriques la comanda el Govern, i no descansarà en l’exregidor.

Notícies relacionades

La comissió executiva federal (CEF) del PSOE tindria un agafador per suspendre de militància Carmona o fins i tot fer-lo fora del partit. L’article 88 dels estatuts qualifica de falta greu (que comporta la suspensió d’afiliació i/o inhabilitació per a l’acompliment de càrrec públic o orgànic per un període de temps de més de dos mesos i fins a 18 mesos) «qualsevol actuació» que contradigui els principis del PSOE o el seu codi ètic i suposi una «mala conducta cívica o ètica» i sigui considerada greu per la CEF. I el 89 estipula com a faltes molt greus —que comporta la suspensió de militància o inhabilitació per a l’exercici de càrrec públic per més de 18 mesos o l’expulsió del partit— «qualsevol actuació» que consideri així l’executiva federal.

No es tractaria, ‘strictu sensu’, d’un cas de portes giratòries —Podem sí que ho entén així—, ja que Carmona no ha exercit cap càrrec governamental i és contractat ara per una empresa. Però el fitxatge per Iberdrola sí que arriba en un moment inoportú per al PSOE, cosa que explica el malestar i la irada reacció.