Junts critica Aragonès per haver obviat la «confrontació» amb l’Estat i més referències a Puigdemont

  • Malestar en la formació amb el líder d’ERC, a qui acusen d’actuar sense assumir el seu pes relatiu al Parlament

A1-126896530.JPG

A1-126896530.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern arribava al seu primer debat de política general en un període de treva de pocs dies després del primer incendi a compte de la taula de diàleg i els seus integrants. L’objectiu d’uns i d’altres era mirar de mostrar una imatge d’unitat, carregant contra l’Estat per qüestions com la llei audiovisual espanyola o la retirada del projecte d’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat. Però el discurs del president Pere Aragonès en l’obertura del debat, reafirmant-se en la seva aposta per la via negociada davant les «dreceres màgiques», no va agradar gens a Junts. I el partit de Carles Puigdemont no va fer res per dissimular-ho, just en un context en què el mateix Puigdemont havia sigut detingut dies abans, i sobre això Aragonès gairebé va passar de puntetes.

Els diputats de Junts parlen en privat de falta de «cultura de coalició» i critiquen al president que no sigui conscient de «com arriba a ser d’ofensiu» el seu discurs per a la formació postconvergent de Puigdemont. «S’ha acabat creient que té 50 diputats», afegeixen. A part, van criticar al cap del Govern un discurs tediós i mancat de lideratge.

La detenció de Puigdemont

La portaveu adjunta del partit, Mònica Sales, de perfil habitualment baix, va ser clara en roda de premsa: «L’acord de Govern no s’ha vist reflectit en la seva totalitat». No s’ha vist reflectit perquè Junts va trobar a faltar referències a la «confrontació cívica i pacífica» per forçar l’Estat a «assumir la realitat». Una confrontació que és a l’acord de Govern com a pla paral·lel al del diàleg, reiniciat recentment. Sales va recordar que el mateix Aragonès va assumir que el Govern central no ha fet cap proposta per resoldre el contenciós català.

Però el que sobretot va molestar Junts són les escasses referències del president a la detenció de Puigdemont a Sardenya. «Ens hauria agradat una reflexió sobre les conseqüències polítiques d’aquest succés i que l’Estat continuï amb la persecució contra el president». Per això, el partit prepara una resolució pròpia –que s’ha de veure si ERC comparteix i firma– respecte als fets relacionats amb l’expresident. Junts també va replicar a Aragonès que no ha de pujar al carro del diàleg perquè mai hi ha renunciat i ha sigut vetat de la taula pels noms que va proposar per completar la delegació catalana.

Desitjos i realitat

El discurs tampoc va convèncer la CUP, que, en un comunicat, va considerar que Aragonès confon desitjos amb realitat: «L’Estat mai s’asseurà a negociar sobre això que impugna la seva pròpia naturalesa: l’autodeterminació dels pobles», van dir en un comunicat en el qual van advocar per fixar un referèndum en aquesta legislatura, com recullen en una proposta de resolució que es votarà dijous. Així mateix, van criticar que el president «es reafirmi en un model de país basat en l’aeroport, els Jocs Olímpics i un nou decret per a les energies renovables d’esquena al territori». «No mostra ni una mica d’ambició per dibuixar polítiques que provoquin canvis estructurals».

Un discurs per a Junts

El PSC va criticar a Aragonès que es dirigís només als catalans independentistes en un discurs «avorrit i decebedor»: «Voldríem un president que dialogués per acordar, però vol imposar-nos el que pensa una part [...] És un greu error que avui podia haver pogut esmenar», va lamentar la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero. Va afirmar que les divergències entre socis no han acabat i que és un «president reincident en els errors del passat».

Notícies relacionades

Així, part de l’oposició va insistir que el discurs del president va sonar a justificació i excuses cap als seus socis. La líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, va dir que semblava un tercer discurs d’investidura i que, encara que la «partitura» li va semblar encertada, «l’orquestra no pot sonar més desafinada». Una reflexió que van compartir les files del PPC per boca de la diputada Lorena Roldán, que va assegurar que Aragonès es va dedicar a «repetir la mateixa col·lecció de mantres de l’última dècada» i a «demanar perdó als seus socis per no implantar la república demà mateix».  

El portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, va defensar que, malgrat les diferències dins de l’independentisme, «coincideixen en la voluntat de seguir amb la confrontació», i va avisar el president del Govern central, Pedro Sánchez, d’aquests al·legats amb «to amenaçador» d’Aragonès sobre la desconnexió i per la «vinculació» entre l’actual comissaria de la Via Laietana amb les tortures del franquisme. L’extrema dreta es va reafirmar en el mateix i va dir que el cap del Govern «serà responsable de les agressions» als agents que custodien l’immoble.