Debat de política general

Aragonès reparteix avisos a Junts i a Sánchez per blindar la taula de diàleg

  • El president comparteix «l’escepticisme» cap a l’Estat, però afirma que «no hi ha dreceres, ni solucions màgiques» cap a la independència

  • Assevera que no dubtarà a utilitzar la força d’ERC al Congrés «per obtenir resultats» al fòrum de diàleg

  • Segueix en directe el debat de política general que s’està celebrant al Parlament de Catalunya

A1-126896865.JPG

A1-126896865.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pere Aragonès va presentar aquest dimarts, es veurà ben aviat amb quin èxit, una espècie de candidatura a líder de l’independentisme. Al seu discurs en el debat de política general, el republicà va repartir advertències, de vegades en to de baralla, als seus, als independentistes, i amenaces al Govern de Pedro Sánchez. En una intervenció de gairebé dues hores clapada d’apel·lacions al seu independentisme de ‘pota negra’ («des que tinc ús de raó», va dir), el president va fer una crida a Junts i a la CUP, que presentarà a votació una proposta a favor d’un referèndum per a aquesta legislatura, que no hi ha «ni dreceres, ni solucions màgiques» per arribar a la independència. La «taula de negociació» (i no només de «diàleg», com la va qualificar Carles Puigdemont a Sardenya) és l’únic camí i, per tant, va exhortar els seus socis de Junts a abandonar «tacticismes i pujar al tren» del fòrum de diàleg.

Aragonès ‘va comprar’ tots els motius de Junts per al neguit davant el diàleg amb l’Estat. Va qualificar d’«espoli» la relació econòmica amb l’Estat i va dir que entenia «perfectament», i fins i tot compartia, «l’escepticisme» d’alguns sobre la voluntat negociadora del Govern de Pedro Sánchez. És més, va sentenciar, «si no dubtéssim no hi hauria raó per ser independentistes. Tots tenim memòria».

Però malgrat tot això, Aragonès va defensar la taula de diàleg «que s’ha reiniciat» amb l’Executiu perquè això «és el que se’ns demanda des de les instàncies internacionals», va apuntar.

Segons el republicà, la manera d’afrontar aquest fòrum de diàleg ha de ser «treballant amb tota la determinació, tota la lleialtat i tota la força que tenim al nostre abast», va apuntar abans de revelar que «si l’Estat espanyol no aprofita aquest procés de negociació pot fer evident, a ulls d’aquells que observen des de l’exterior, que no hi ha cap proposta de solució política a Catalunya».

Document

Va parlar en tot moment com a líder de l’Executiu, com si els representants de Junts estiguessin asseguts a la taula de diàleg, i no fora. No en va, malgrat la crisi de fa 15 dies, en el pla de Govern, els consellers postconvergents li van donar recolzament. Una cohesió, potser, amb data caducitat, això sí, però que va permetre alguna picada d’ullet d’Aragonès al seu vicepresident, Jordi Puigneró, en forma de cita.

«La delegació catalana a la taula, amb el Govern, representa tota la societat»

L’estratègia de la negociació aglutina tota la societat catalana. La delegació catalana, amb el Govern, representa tota la societat», va afegir recordant als socis els motius de la plantada de fa un parell de setmanes.

I, alhora, va parlar amb duresa de l’Estat. No només per compartir aquest «escepticisme», sinó per la «repressió que es manté» i que fa que, episodis com la detenció de Carles Puigdemont, el processament dels CDR i l’elevació de pena que demana l’Advocacia de l’Estat als regidors de Sant Carles de la Ràpita, encara per l’1-O, «no ajuden a resoldre el conflicte polític».

És més, dins dels poders que té l’independentisme per forçar el Govern de l’Estat, Aragonès va recordar, com una amenaça mig amagada, que l’Executiu de Pedro Sánchez se sosté gràcies al recolzament al Congrés dels vots independentistes, és a dir, d’ERC, amb els seus 13 escons. «En aquest procés tenim més força de la que molts voldrien, i no renunciarem a utilitzar-la incansablement per obtenir resultats», va dir com un missatge a la Moncloa.

«La llei de l’audiovisual pot ser una estocada o una oportunitat per al català»

Però Aragonès no només vol viure de procés. En un repartiment mesurat del temps, el president va parlar del que ja s’ha fet, des del juliol, i dels eixos del que vol fer. Des del primer pas per a la plena gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys, amb el ple pagament de l’escolarització dels que el curs 2022-23 estiguin a l’últim any de l’escola bressol, fins a la injecció de 3.500 milions més als pressupostos de la Generalitat, en virtut dels fons RAIC, i la promulgació, a l’octubre, de la llei d’energies renovables «consensuada amb el territori».

Defensa del català

Notícies relacionades

Va defensar amb afany el català, singularment arran de la llei de l’audiovisual. Aquesta llei, va dir «pot ser una estocada a la llengua o una oportunitat», va assenyalar sense revelar els contactes que manté amb l’Executiu de Sánchez perquè s’incloguin quotes de producció i emissió de continguts en català a les plataformes.

«No acceptarem ni imposicions ni ultimàtums, com el del Govern amb el Prat»

Sobre l’aeroport, el president va reiterar que no «acceptarà imposicions ni els ultimàtums que ha fet el Govern central» i que el seu objectiu és un aeroport «intercontinental», però respectuós amb amb la lluita amb el canvi climàtic. I gestionat des de Catalunya.