A València, del 15 al 17 d’octubre

Sánchez aconsegueix sumar González a la foto de la unitat amb Zapatero i Almunia al congrés del PSOE

  • El líder socialista va contactar primer amb els dos expresidents per convidar-los al conclave. Només hi faltarà Rubalcaba, que va morir el maig del 2019

  • González havia trencat amb Sánchez després de la repetició electoral del 2016, i mai havia arribat a recompondre relacions amb l’actual president

Sánchez aconsegueix sumar González a la foto de la unitat amb Zapatero i Almunia al congrés del PSOE

EFE / J. J. GUILLÉN

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Per a un partit que va patir el sotsobre intern durant anys, que va viure una autèntica guerra civil amb ferides que van sagnar molt temps, les imatges i els gestos d’unitat compten. Molt. Perquè en el pròxim congrés federal, el número 40, el que se celebrarà entre el 15 i el 17 d’octubre a València, el PSOE es reconcilia amb el seu passat. Pedro Sánchez aconsegueix la foto d’unitat que tant havia perseguit i que no havia aconseguit. La imatge amb tots els seus antecessors al tron de Ferraz: els expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero i l’exministre i exvicepresident de la Comissió Europea Joaquín Almunia. Només hi faltarà un secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va morir el 10 de maig del 2019. La instantània de Sánchez amb els tres anteriors líders (i sobretot amb González, del qual estava molt distanciat des del 2016) serà una de les que marquin el conclave, una de les més simbòliques i, potser, la que s’emporti un protagonisme més gran el dissabte 16, per quan està inicialment programada.

La direcció del PSOE, conduïda, després de l’última crisi de govern, pels números dos i tres, Adriana Lastra i Santos Cerdán, està preparant amb carinyo un congrés que pretén ser un rellançament del partit de cara al cicle electoral del 2023 –i que s’obrirà amb seguretat abans amb les andaluses, com a màxim la tardor del 2022– i per al qual anuncia «sorpreses». Una serà, per descomptat, la recomposició de l’executiva, que Sánchez retallarà i farà més operativa, i en què introduirà cares noves, tot i que el cor del poder es mantindrà, ja que Lastra continuarà, amb seguretat, com a vicesecretària general i és previsible que Cerdán es mantingui al capdavant d’Organització. Però un altre d’aquests plats forts serà sens dubte la foto de Sánchez amb González, Zapatero i Almunia, que va ser avançada aquest diumenge per ‘El País’ i que van confirmar fonts de Ferraz i de la Moncloa a aquest diari.

Va ser Sánchez, de fet, qui primer es va posar en contacte amb els dos expresidents per convidar-los al congrés. Ho va fer «fa uns deu o dotze dies», recorda un d’ells, en conversa amb EL PERIÓDICO. Després, va ser Lastra la que va trucar per perfilar els detalls de la seva participació. Zapatero defensarà, de fet, l’abolició de la prostitució, un compromís programàtic del PSOE però que no forma part dels acords de coalició amb Unides Podem. Una llei abolicionista, va dir dijous a València, va ser el «desig no complert» de la seva etapa en el Govern, entre el 2004 i el 2011.

Notícies relacionades

Sánchez aconsegueix una foto que no reproduirà Pablo Casado el cap de setmana que ve en la clausura de la convenció del PP, també a València. Compartirà actes amb els dos expresidents populars. Amb Mariano Rajoy dilluns a Santiago i amb José María Aznar dijous a Sevilla, però no els tindrà junts amb ell. L’estampa amb González, Zapatero i Almunia va en la línia de la tasca de sutura interna que va llançar amb l’última remodelació de l’Executiu, en què va repescar figures clau d’etapes anteriors –com Óscar López, mà dreta de Rubalcaba (2012-2014) i actual cap de Gabinet, en substitució d’Iván Redondo–, va fitxar dirigents que van recolzar Susana Díaz en la contesa del 2017 (com les ministres Isabel Rodríguez, Pilar Alegría i Diana Morant) i va reforçar el pes del partit.

El PSOE va respondre estupefacte per una sortida que en absolut esperava, la de José Luis Ábalos –les raons continuen sense explicar-se, i tampoc les ha donat el ja exministre–, i va sentir alleujament amb la marxa de Redondo, considerat un ‘outsider’ que vetllava, deien al partit, més pel seu propi interès que pel del seu cap. Però encara quedava la peça de González. El patriarca socialista va trencar amb Sánchez el 2016 i la seva relació no s’havia arribat a recompondre ni tan sols després que aquest guanyés a Díaz les primàries del 2017.