La reorganització interna

Sánchez confirma Lastra com a número dos al partit després del congrés del PSOE

  • El president ratifica que la vice secretària general seguirà el seu costat i es concentrarà «al cent per cent» en el partit, per preparar-lo de cara al cicle electoral del 2023

  • El líder socialista justifica la reestructuració interna per la intensitat dels últims anys i perquè entri «saba nova» en portes de la recuperació econòmica

Sánchez confirma Lastra com a número dos al partit després del congrés del PSOE

EFE / CHEMA MOYA

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’executiva federal del PSOE que neixi del 40è Congrés Federal, que se celebrarà a mitjans d’octubre a València, ja té una persona confirmada. Adriana Lastra. Ella continuarà sent la número dos del partit. La vice secretària general, el lloc que ocupa des del juny del 2017, des del conclave anterior. La mà dreta del líder. 

Pedro Sánchez va confirmar aquest diumenge, en una entrevista a ‘El País’, el que s’esperava, el que es donava per fet a Ferraz des de fa mesos. Que Lastra es mantindria, ella sí, en el nucli de poder del president del Govern central i secretari general. Ja sense els galons de portaveu dels socialistes al Congrés, lloc que exercirà, des d’aquest dilluns, el canari Héctor Gómez, diputat nacional des del 2019 i exdirector general de Turespaña. 

El cap de l’Executiu remarca que Lastra «ha fet una feina extraordinària» al Parlament. A la cúpula, de fet, remarquen que no s’han perdut votacions importants gràcies a la seva tasca d’interlocució amb els grups. «A partir del Congrés Federal de l’octubre, com a vice secretària general, tindrà una dedicació del 100% al partit, perquè tenim eleccions municipals i autonòmiques el 2023, i després les eleccions generals a finals de 2023». 

Quan Sánchez va escometre la remodelació del Govern central, el 10 de juliol passat, va descavalcar José Luis Ábalos del Ministeri de Transports. Un moviment que ningú esperava i que, de fet, encara no ha sigut explicat pel líder, tot i que a Ferraz al·ludeixen a «múltiples raons». Ábalos va renunciar després a la poderosa Secretaria d’Organització del PSOE. Sánchez va decidir llavors que Lastra, la número dos, assumís un protagonisme intern més gran i es fes càrrec de l’organització del 40è Congrés. Al seu costat, Santos Cerdán, que havia sigut mà dreta d’Ábalos i que ara rebia el títol de secretari d’Organització. El president va consensuar amb Lastra i Cerdán que el càrrec de portaveu al Congrés l’assumís, a partir del setembre, Héctor Gómez, igual que la vacant al Senat l’exerciria la viceprimera secretària del PSC, Eva Granados

Valer-se dels municipis

Lastra, al cedir la representació a la Cambra baixa, perd visibilitat i projecció pública, però en el seu entorn defensen que no cedeix poder. I, de fet, el líder continua confiant plenament en ella, com ho prova el fet que hagi sigut la primera confirmada de cara al 40è Congrés. 

A l’entrevista, Sánchez torna a l’argumentació que ha fet servir des del juliol per justificar l’amplísima reestructuració interna (ministerial i al PSOE). «Hi ha mesos que valen per anys. Hem viscut una pandèmia terrible. Hem tingut dos o tres Consells de Ministres a la setmana, amb decisions molt dures. Això té un cost personal també. La política la fan persones que han de renunciar a la seva vida familiar per defensar el que més volen, que és el seu país. Agraeixo molt el que han fet tots els ministres. Molts d’ells m’han acompanyat fins i tot abans de ser president. És important també que en aquesta nova etapa de recuperació econòmica es renovin els equips, que entri saba nova. El PSOE té molt planter, i el millor planter que té és el municipalista, i és precisament on m’he dirigit per fer aquesta recuperació». El cap de l’Executiu es refereix al fitxatge, per al seu Gabinet, de les ja exalcaldesses Isabel Rodríguez (portaveu del Govern central i titular de Política Territorial), Raquel Sánchez (Transports) i Diana Morant (Ciència i Innovació). 

Notícies relacionades

El previsible és que també el navarrès Santos Cerdán sigui ratificat, al 40è Congrés, com a secretari d’Organització del PSOE. És de la confiança del president i de Lastra i va acompanyar Sánchez des del principi, també en la travessia de les difícils primàries que va deslliurar amb Susana Díaz. Des del 2018, quan Sánchez va accedir a la Moncloa, es va encarregar del dia a dia de l’aparell com a responsable de Coordinació Territorial, però la caiguda d’Ábalos li va deixar el camí expedit per ocupar el lloc de titular en una àrea de poder clau al PSOE, Organització. 

No se sap res amb certesa respecte a la nova direcció que emani del 40è Congrés. Com aquest dissabte relatava EL PERIÓDICO, a Ferraz asseguren que serà «més curta» que l’actual (que va arrencar amb 49 membres), de més pes polític i amb cares noves. Al PSOE s’apunta que podran incorporar-s’hi les dues coordinadores de la ponència, Hana Jalloul (actual portaveu a l’Assemblea de Madrid) i l’eurodiputada Lina Gálvez, a més de l’home fort del Govern central, el titular de la Presidència, Félix Bolaños.