Marge per a l’entesa

El Govern, disposat a renegociar sobre el Prat, però sense la pressió del dia 30

  • Vilagrà posa com a condició que l’Executiu respecti l’entorn natural de l’aeròdrom

  • La consellera de Presidència respon a l’entrevista de la ministra Sánchez a EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts

La consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, va respondre aquest dissabte a la invitació sobre l’aeroport que la ministra de Transport, Raquel Sánchez, va llançar en una entrevista amb El Periódico. Sánchez va assegurar que el Govern central té encara 20 dies per negociar l’ampliació del Prat. Vilagrà es va mostrar oberta a fer-ho, però sense la pressió d’haver d’arribar a un pacte abans del dia 30 d’aquest mes i amb la condició ineludible que es trobi un «equilibri» entre la millora de l’aeròdrom i el respecte a l’entorn natural.

La ministra de Pedro Sánchez posa aquest límit temporal, perquè abans que s’acabi el mes hauria de passar pel Consell de Ministres el Document de Regulació Aeroportuària (DORA) 2022-2026 en què s’hauria d’incloure l’ampliació. El DORA és una mica com el full de ruta d’Aena i la llei que el regula marca aquesta data cada cinc anys. No obstant, la norma també recull que, si el Gabinet no donés llum verda a un de nou, «es prorrogarà l’aplicació del DORA vigent [en aquest cas el del 2016-2021] per un any addicional en les mateixes condicions establertes per a l’any anterior, tret del cas de les inversions previstes».

Després de l’entrevista de Sánchez amb aquest diari, fonts del Govern català van admetre que l’Executiu de Pere Aragonès està obert a negociar, però no veu possible arribar a cap acord amb un nou projecte en 20 dies, pel que rebutja els nous terminis fixats per la ministra, informa Europa Press. «És un nou xantatge», van denunciar.

Notícies relacionades

L’ampliació de l’aeroport va ser un dels temes de conversa dels grupets polítics que van assistir a les ofrenes florals de la Diada. En aquest sentit i amb referència a les divisions i el creuament d’acusacions dins el Govern, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va advertir el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró (JxCat), que l’«adversari» de l’Executiu català és «l’Estat» i no els companys de viatge: «No ens n’oblidem. No desenfoquem la qüestió».

També l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va referir a la qüestió i va apostar per «descartar definitivament» el projecte, que segons el seu parer «és un despropòsit en aquest context d’emergència climàtica». L’aparent acostament per tornar a negociar no va agradar Arran, l’organització juvenil vinculada a la CUP, els representants de la qual també es van manifestar en contra de qualsevol ampliació de l’aeroport i la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern per al 2030 Pirineus-Barcelona.