El Govern tanca sense sanció l’expedient a Alfred Bosch per abusos

Alfred Bosch en una imatge d’arxiu al congrés dels diputats.

Alfred Bosch en una imatge d’arxiu al congrés dels diputats. / EL PERIÓDICO / Agustín Catalán

1
Es llegeix en minuts

El Govern ha tancat aquest dimarts l’expedient sancionador a l’exconseller d’Acció Exterior Alfred Bosch per la seva gestió dels casos de presumpte assetjament sexual al seu departament per part del qui va ser el seu cap de gabinet Carles Garcias i per la qual va dimitir. Segons ha avançat el diari ‘Ara’ i han confirmat fonts del Govern a Europa Press, l’instructor ha conclòs que Bosch va cometre una «infracció greu» al no activar el protocol previst per la Generalitat per la prevenció d’assetjament sexual, però considera que no és necessària una sanció a l’haver dimitit voluntàriament del seu càrrec.

Bosch va admetre que hauria d’haver plantejat l’activació del protocol de prevenció, però va al·legar desconeixement dels mecanismes previstos per fer-ho i va cessar el seu cap de gabinet «quan va tenir consciència dels comportaments potencialment denunciables que se li imputaven», segons les fonts ja citades.

A més, aclareixen que la competència per activar el protocol en aquests casos no correspondria al conseller, sinó a altres càrrecs del departament que «tampoc haurien tingut coneixement de l’abast dels fets fins que es van fer públics».

El Govern va decidir obrir aquest expedient després de rebre tres informes diferents: a l’agost Funció Pública –depèn de la Conselleria de Polítiques Digitals, encapçalada llavors per Junts– va elaborar un informe recomanant sancionar Bosch, i l’Executiu va demanar un altre informe al Comitè Assessor d’Ètica Pública –integrat per una majoria de càrrecs d’ERC–.

Notícies relacionades

Al desembre, el llavors vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va demanar un tercer informe als serveis jurídics de la Generalitat i, una vegada conegut el seu contingut, l’Executiu va decidir obrir l’expedient que aquest dimarts ha tancat.

Després d’aquest cas, les mateixes fonts asseguren que el Govern està treballant en la reforma de les eines que garanteixin una correcta aplicació del protocol per prevenir casos similars en el futur, ja que, segons expliquen, aquest cas ha posat de manifest la «insuficiència del protocol així com la necessitat d’aclarir el procediment».

Temes:

Alfred Bosch