El seu primer viatge després de la crisi de govern
Sánchez arrenca la seva gira econòmica pels EUA per atraure inversions
El president inicia un viatge de quatre dies en el qual no s’entrevistarà amb Biden perquè l’objectiu és «col·locar Espanya al radar» de les grans empreses
Vola fins al cor financer (NY), audiovisual i de l’espanyol (Los Angeles) i tecnològic (San Francisco). Reyes Maroto sí que es veurà amb el Govern de Biden
‘Recuperació’ és la paraula fetitxe de l’Executiu. La que també explica, oficialment, la crisi de govern precipitada fa una setmana i la que sustenta la gira als Estats Units que Pedro Sánchez arrenca aquest dimarts, 20 de juliol, i que el portarà fins a Nova York, Los Angeles i San Francisco, ciutat des d’on tornarà a Espanya dissabte 24. Es tracta d’un viatge purament «econòmic», com s’han afanyat a insistir a la Moncloa. L’objectiu és atraure inversions, aprofitar les oportunitats que ofereix el pla de recuperació aprovat ja per la Unió Europea i que suposarà el desemborsament de 140.000 milions d’euros d’aquí al 2026, tot i que els primers 9.000 s’alliberaran ben aviat.
El president no s’entrevistarà amb Joe Biden a la Casa Blanca, ni tampoc despatxarà amb cap membre de la seva Administració. La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, que va volar aquest diumenge cap a Pittsburgh (Pennsilvània) per entrevistar-se amb els màxims responsables d’Alcoa, sí que es reunirà amb dos membres del Govern americà a Washington, la secretària de Comerç, Gina Raimondo, i la responsable de l’Oficina del Representant Comercial dels EUA, Katherine Tai. Maroto després s’unirà a Sánchez a Nova York, Los Angeles i San Francisco.
El cap de l’Executiu despatxarà amb empresaris i representants del sector financer, audiovisual i tecnològic. Aquest és l’enfocament de la seva gira, precisen a la Moncloa, a la qual cosa se suma una pota cultural, ja que pretén potenciar Los Angeles com a «casa de l’hispà». Fonts governamentals indiquen que la gira pels EUA «no té un objectiu polític», perquè «no és el moment per a reunions al màxim nivell» amb l’Administració Biden. És més, no s’han sol·licitat. La relació diplomàtica entre els dos països és «extraordinàriament estreta», però, en coordinació amb Exteriors, s’ha entès que ara és prioritari per a Espanya acudir als centres neuràlgics del país: Nova York, la capital financera del món; Los Angeles, com a punt de referència de l’univers audiovisual, i San Francisco, per la seva importància en la transformació tecnològica i digital. «Ja hi haurà ocasió d’estrènyer els contactes polítics. Aquest és el tipus de viatge que calia fer ara», justifiquen.
En l’Executiu expliquen que moltes grans empreses estan a punt de prendre decisions d’inversió de molt pes, i per això és clau «col·locar Espanya al radar». L’aprovació del pla de recuperació, el final de la pandèmia i la bona marxa de la vacunació ajuden, creuen, a assolir aquest objectiu. Posen com a exemple l’anunci que va fer dimarts el grup Volkswagen –en el qual s’integra Seat–: instal·larà a Espanya una tercera fàbrica de bateries per a cotxes elèctrics, després de les d’Alemanya i Suècia, aprofitant l’aprovació del primer Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), acordats pel Govern per impulsar el cotxe elèctric i connectats.
Pedro Sánchez, en la presentació del PERTE per al desenvolupament del vehicle elèctric i connectat, el 12 de juliol a la Moncloa. / EFE
MNSBC, Reuters, CNN, Bloomberg
A la Moncloa posen èmfasi en el fet que el tipus de reunions, de primer nivell, de caràcter econòmic, i l’atapeïda agenda de Sánchez a les tres ciutats americanes ja justifica el viatge per si mateix. A més de la seva exposició en mitjans nord-americans, en els quals podrà vendre Espanya a grans audiències. El dimecres 21, de fet, el president arrenca jornada amb una entrevista a l’espai ‘Morning Joe’ de la cadena de televisió MSNBC, programa matinal presentat per Joe Scarborough. Després, Sánchez mantindrà reunions amb una dotzena de grans fons d’inversió (JP Morgan, Goldman Sachs, Soros Fund Management, BlackStone...). Al migdia dinarà amb Michael Bloomberg, exalcalde de Nova York, excandidat a les primàries demòcrates de 2020 (que va guanyar Biden) i magnat de la informació econòmica. Després es veurà amb Larry Fink, CEO de BlackRock, la gestora d’inversions més gran del món.
Cap a les 15.30 de dimecres, el cap de l’Executiu serà entrevistat per l’agència de notícies Reuters, per un temps de 30 minuts, a la seu de l’Institut Cervantes, a Nova York. I cap a les cinc inaugurarà l’Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a la ciutat americana, amb presència d’empreses espanyoles, en un edifici icònic a l’‘skyline’ de la metròpolis, el Chrysler Building, al carrer 42 amb Lexington Avenue, al cor de Manhattan.
Entrada la tarda, Sánchez i la seva delegació volaran cap a Los Angeles. Dijous al matí 22, serà entrevistat per la CNN en espanyol i visitarà el Jet Propulsion Laboratory de la NASA, que ha llançat els ‘rovers’ que han viatjat a Mart, com l’‘Spirit’, l’’Opportunity’, el ‘Curiosity’ i l’últim, el ‘Perseverance’, enviat al planeta vermell el 30 de juliol del 2020. Algunes de les peces han sigut fabricades al Centre de Comunicacions de l’Espai Profund de Madrid, a la localitat de Robledo de Chavela. El Govern vol «impulsar» i reforçar la col·laboració amb l’agència espacial nord-americana.
A la tarda, el cap de l’Executiu s’acostarà als estudis Universal, la meca del cine, on es reunirà amb els CEO de les més importants productores (Netflix, Disney, Warner...). El Govern vol fer d’Espanya el ‘hub’ audiovisual d’Europa, i ha aprovat un pla d’inversió pública de 1.603 milions d’euros per al període 2021-2025 i que té com a meta augmentar un 30% la producció audiovisual realitzada a Espanya al final del període. Indústria també ha firmat un acord amb Netflix per utilitzar les sèries i pel·lícules rodades al nostre país com un recurs turístic que ajudi la recuperació del sector després de la forta caiguda de la demanda internacional ocasionada per l’esclat de la crisi de la Covid.
El magnat Michael Bloomberg, exalcalde de Nova York i candidat a les últimes primàries presidencials demòcrates, el 19 de febrer del 2020. /
Obertura del nou Cervantes
La breu estada a la ciutat servirà a Sánchez per ancorar la faceta cultural del viatge. Pronunciarà una conferència a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA) sobre la necessitat de fomentar l’ensenyament de l’espanyol als EUA. La xerrada arribarà tot just una setmana després que el Consell de Ministres aprovés l’obertura d’un centre de l’Institut Cervantes a la ciutat de Los Angeles. La presència del centre oficial de difusió de l’espanyol és reduïda als EUA –té centres a Nova York, Chicago i Alburquerque, a més d’una aula a Seattle i l’observatori de l’espanyol a Harvard–, i per això Sánchez va anunciar, en la seva anterior visita, el 2018, l’arrencada dels tràmits per a la inauguració d’una nova seu. L’Executiu, al seu reial decret del 13 de juliol, autoritza la creació d’un nou centre les despeses d’obertura, instal·lació i funcionament del qual es cobriran amb càrrec al Cervantes, assignats en la llei de Pressupostos de l’Estat del 2021 i ascendeixen 1.158.740 euros.
L’Executiu busca que la seu de LA es converteixi en un potent far, a la «casa de l’hispà», en el referent de l’espanyol per a Amèrica. Ara mateix, segons dades del Govern, hi ha 43 milions de parlants natius d’espanyol, més 11,6 milions de bilingües i 16 milions més amb coneixements més limitats de la llengua. S’espera que el 2060 els Estats Units siguin el segon país en xifra d’hispanoparlants del món, només darrere de Mèxic. El líder socialista serà el ‘keynote speaker’, però també hi participaran el director del Cervantes, Luis García Montero; el rector de l’UCLA i l’acadèmica Barbara Fuchs, a qui el centre acaba de concedir el premi Ñ, que li serà entregat pel Rei a l’octubre. García Montero estendrà a Fuchs el dijous 22 el diploma acreditatiu del guardó.
L’arribada a San Francisco, l’última etapa de la gira, serà ja dijous al vespre, però l’activitat no començarà fins al matí. Sánchez visitarà posteriorment el campus d’Apple a Cupertino, on s’entrevistarà amb el seu director executiu, Tim Cook –l’empresa de la poma podria anunciar inversions a Espanya–, i després mantindrà a Palo Alto una trobada primer amb els CEO de HP, Intel, PayPal, Qualcomm i Levi’s) i més tard amb una vintena de ‘venture capitalists’ i emprenedors espanyols a la seu de HP. Després d’una entrevista a Bloomberg Technology, hi haurà un esdeveniment amb emprenedors i talents espanyols a Silicon Valley i, finalment, una sopar esdeveniment exclusiu que organitza l’AmChamSpain amb una dotzena de CEOs de grans companyies tecnològiques (Zoom, YouTube...). El president no es veurà amb directius d’altres gegants tecnològics, com Google i Amazon, perquè el temps és «limitat» i no tots els grans executius són a la costa Oest.
El CEO d’Apple, Tim Cook, mostra l’iPhone 12 Pro a la seu de la companyia, a Cupertino, Califòrnia, EUA, el 13 d’octubre del 2020. /
«Mobilitzar capital privat»
Com en altres viatges, Sánchez volarà en el seu Airbus acompanyat d’empresaris. En aquest cas, amb representants de cinc ‘empreses emergents’: Red Points (Laura Urquizu), RatedPower (Andrea Barber), Adara Ventures (Alberto Gómez), Wallbox (Enric Asunción) i Carto (Javier de la Torre).
A la Moncloa recalquen que l’agenda, intensa –i per ara sense rodes de premsa amb els periodistes que volen fins als EUA i que viatjaran amb ell en els salts intermedis a Los Angeles i San Francisco-, és «bastant potent» tal com està configurada. Però que no hi hagi trobades polítiques amb l’Administració Biden dibuixa una gira de molt diferent caràcter, que no pot superar el fiasco del brevíssim contacte que Sánchez va mantenir amb el mandatari americà en la cimera de l’OTAN a Brussel·les, el 14 de juny. No obstant, Maroto sí que es veurà amb les dues membres del Govern del demòcrata citats, Gina Raimondo i Katherine Tai.
El president del Govern, Pedro Sánchez, i el president dels EUA, Joe Biden, durant la cimera de l’OTAN a Brussel·les, el 14 de juny. /
Les trobades de Sánchez seran, bàsicament, amb el sector privat. A la Moncloa remarquen que no s’anunciaran al·licients fiscals per atraure inversions. El líder socialista dirigeix un «Govern seriós» que no arriba a una reunió i ofereix «regals rere les cortines». S’exposaran, asseguren, les oportunitats de negoci, els plans de l’Executiu per als pròxims anys i l’aprofitament dels fons europeus. «Es necessita mobilitzar capital privat, i ningú millor que el president per explicar a totes aquestes empreses quins són els projectes del seu Executiu», incideixen.
La que arrenca aquest dimarts serà la primera sortida fora d’Espanya de Sánchez després de la remodelació del seu Gabinet. A primers de mes, es va desplaçar fins a Estònia, Letònia i Lituània, en un viatge molt més polític, en el qual va oferir ajuda als països bàltics a canvi del seu suport al front sud. En aquella ocasió, va volar sense empresaris i sense membres del seu Executiu. Ara l’acompanyaran emprenedors i Maroto, però no el nou titular d’Exteriors, José Manuel Albares. A la tornada, l’espera la Conferència de Presidents, el 30 de juliol a Salamanca. I, per a finals d’agost, una nova gira per l’Àfrica. En principi, per Egipte i Kenya, però els detalls encara s’estan preparant.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
José Manuel Albares Salamanca Kenya Startups Cotxes elèctrics Youtube Netflix Amazon Seat Volkswagen iPhone Egipte Canvi de Govern Àfrica Canvi climàtic Google PSOE Govern Pedro Sánchez Estats Units Felip VI Apple Fons europeus Joe Biden Taxa Google Castellà Idiomes Califòrnia Washington Nova York Los Angeles Disney Ministeri d'Indústria Ministeri d'Afers Exteriors
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- El Barça es trenca
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme
- La política catalana Mal vent a ERC
- Les dades dels visitants Els hotelers reclamen al Govern que esmeni el registre de viatgers