Sondeig del GESOP després dels canvis en l’Executiu

Enquesta eleccions generals Espanya: El nou Govern comença a caminar amb el PP trepitjant-li els talons

  • Sánchez avantatja en 1,3 punts Casado però el bloc de dretes sumaria més escons

  • El 61% dels catalans recolzen els indults als presos del procés

  • Clam entre els espanyols a favor de la ‘llei trans’ i els drets LGTBI

  • El 66% dels espanyols recolzen que els funcionaris teletreballin tres dies a la setmana

Enquesta eleccions generals Espanya: El nou Govern comença a caminar amb el PP trepitjant-li els talons
5
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En una legislatura que la Covid va convertir en impredictible i a què l’aposta per la distensió a Catalunya afegeix incertesa, Pedro Sánchez ha marcat amb traç gruixut un punt i a part que ha obligat a redefinir estratègies tant als socis de la coalició com a l’oposició. La profunda crisi de Govern després dels indults als presos del procés suposa un reset amb què el líder del PSOE intenta recuperar terreny davant unes dretes, el PP i Vox, en competició desencadenada per aconseguir les restes de Ciutadans. La primera enquesta des dels canvis en l’Executiu indica la magnitud del desafiament que encara Sánchez, que ara mateix no tindria assegurada la continuïtat a la Moncloa si se celebressin eleccions generals.

Segons un sondeig elaborat els dies 14 i 15 de juliol pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, el president del Govern i el líder de l’oposició, Pablo Casado, se situen en un empat tècnic, amb un lleuger avantatge de Sánchez d’1,3 punts i dos escons. El PSOE obtindria el 27,3% dels vots i 118-120 diputats (ara en té 120), mentre que el PP aconseguiria el 26% dels sufragis i 116-118 parlamentaris (avui en té 89). És a dir, els socialistes segueixen estancats en el seu últim resultat electoral, mentre que els populars es propulsen amb el desgast de Vox i la (gairebé) desaparició de Cs.

Ni els socialistes ni els populars arribarien, amb la suma dels seus socis naturals, als 176 escons de la majoria absoluta, però el bloc de dretes (PP-Vox-Cs) es quedaria més a prop. Podria arribar fins als 163 diputats, davant els 152 que sumarien com a màxim el PSOE, Unides Podem i Més País. Tot i que la fidelitat de vot a Casado (60%) és molt similar a la de Sánchez (57%), el líder socialista només aconseguiria atraure el 13% de votants podemistes i el 5% de l’electorat de Cs, mentre que el líder dels populars absorbiria una quarta part dels qui van votar Ciutadans el 2019 i el 20% dels qui van triar la papereta de Vox.

Aquests transvasaments no impedirien que els ultradretans de Santiago Abascal es mantinguessin com a tercera força política, tot i que amb un retrocés de 52 a 40-42 escons. Pel que fa als taronges, el partit d’Inés Arrimadas tocaria pràcticament fons al passar de 10 a 2-3 diputats. Només el 15% dels votants de Cs el 2019 tornarien a recolzar-lo ara. Per l’esquerra, Unides Podem s’emportaria la pitjor part del desgast del Govern i cauria de 35 a 24-26 parlamentaris, malgrat que la seva nova candidata, la vicepresidenta Yolanda Díaz, debuta amb èxit a les enquestes del GESOP i és la líder més ben valorada, tot i que sense arribar a l’aprovat (4,8).

Díaz millora significativament les notes que tenia Pablo Iglesias en aquests sondejos i es col·loca per davant de Sánchez (4,1) i el líder de Més País, Iñigo Errejón (4,3), el partit del qual creixeria de 3 a 4-6 escons. Una altra dada a favor de la futura candidata morada és que els votants del PSOE li atorguen una dècima més de puntuació que al mateix Sánchez. A la banda conservadora, Casado (3,5) manté un avantatge mínim sobre Arrimadas (3,4), però la dirigent taronja no aconsegueix millorar les notes del seu antecessor, Albert Rivera i fins i tot els seus votants la puntuen amb un 5 pelat.

Davant aquestes dades, obtingudes a partir de 802 entrevistes, resulta evident que el cop d’efecte que buscava Sánchez amb la crisi de Govern no ha quallat per ara en l’electorat. Gairebé la meitat dels espanyols (46,9%) creuen que el PP guanyaria les eleccions en aquest moment, mentre que un terç (33,7%) opinen que ho faria el PSOE. Fins i tot quatre de cada 10 votants socialistes i els mateixos de podemistes pensen que el triomf seria avui per a Casado.

I és que els perfils dels nous ministres no inspiren gaire confiança en l’electorat. El 46,3% dels espanyols aproven els canvis en l’Executiu, davant un 35,4% que els desaprova. El percentatge favorable a la remodelació supera el 60% entre els votants de formacions progressistes, mentre que el rebuig dels electorats de les forces conservadores oscil·la entre el 52% dels votants de Cs i el 70% dels simpatitzants de Vox.

Ara bé, una immensa majoria, el 69,8%, confia poc o gens en el nou Govern, mentre que només el 28% li dona un vot de confiança. En aquest apartat, la dada més eloqüent de l’escassa estrebada que ha tingut la remodelació és que són més els votants del PSOE escèptics respecte als canvis (49,4%) que els que confien en el nou Gabinet (48%).

Molts dubtes en una ciutadania que continua percebent la situació política d’Espanya com a dolenta o molt dolenta. Així la defineixen dos de cada tres enquestats (64%) i només el 13,7% creu que el context és bo o molt bo. Les valoracions negatives superen les positives entre els votants de tots els partits, a esquerra i dreta.

ERC aguanta bé

Notícies relacionades

Tot i que el treball de camp s’hagi fet a tot Espanya, aquesta és també la primera enquesta del GESOP des de la formació del Govern de Pere Aragonès i, per tant, des que ERC ostenta la presidència de la Generalitat. Els republicans amb prou feines pateixen desgast i, si ara se celebressin eleccions generals, obtindrien 12-14 escons al Congrés (avui en tenen 13). La seva fidelitat de vot és la més alta de tots els partits (69%).

La dada menys encoratjadora per a Esquerra és que manté una important fuga de vot cap a altres marques, com Junts, la CUP i En Comú Podem. Un de cada 10 votants d’ERC el 2019 canviarien ara de papereta.

Fitxa tècnica del sondeig