«Un bon país per invertir»

Sánchez viatja als EUA però no veurà Biden: és una visita «de caràcter econòmic»

  • El president volarà fins a Nova York, Los Angeles i San Francisco, però per atraure inversió nord-americana aprofitant l’impuls del Pla de Recuperació

  • El líder socialista serà als EUA del 20 al 24 de juliol, però abans, del 6 al 8, recorrerà els tres països bàltics, en una agenda de més accent polític

Sánchez viatja als EUA però no veurà Biden: és una visita «de caràcter econòmic»

POOL OTAN

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Tancat el curs parlamentari –el de dimecres va ser l’últim ple en període ordinari, i ja no es reprendrà la dinàmica habitual i normalitzada fins al setembre–, el president del Govern pot bolcar-se més en l’agenda exterior. I això és el que pretén fer al juliol, amb dues gires molt diferents separades a penes per dues setmanes. La primera, del 6 al 8, pels tres països bàltics (Estònia, Letònia i Lituània), és de marcat accent polític. La segona, que s’estendrà del 20 al 24, el portarà als Estats Units, i tindrà un caràcter exclusivament «econòmic», motiu pel qual no s’entrevistarà amb el president, Joe Biden, ni té previstes per ara reunions amb membres de l’Administració federal nord-americana.

A la Moncloa encara s’està tancant l’agenda de Pedro Sánchez als EUA, i per això no hi ha detalls de l’«intens» calendari de treball que mantindrà durant tres dies i a tres ciutats, Nova York, Los Angeles i San Francisco. L’objectiu és «atraure inversions» per a Espanya en un moment clau, en el del desplegament del Pla de Recuperació aprovat el mes passat per la Comissió Europea, que desemborsarà els primers fons al juliol. A la primera metròpoli volarà el dimarts 20 des de Madrid, després del Consell de Ministres, tot i que la roda de reunions arrencarà l’endemà. El perfil de cada parada del viatge és molt diferent, incideixen en el seu equip: Nova York, com a centre financer del món, és el cor del poder per a analistes, inversors o agències de ràting, actors «molt influents» amb qui el president desitja mantenir un contacte, perquè ara que el final de la pandèmia s’acosta, molts fons d’inversió estan a prop de prendre decisions i Espanya vol situar-se.

A Los Angeles l’enfocament és diferent: el Govern es vol dirigir especialment el sector audiovisual, i vol ressaltar les virtuts del país per a un sector en creixement. A més, la visita aquí tindrà també un caràcter cultural, ja que l’Executiu està «impulsant l’ensenyament de l’espanyol» als EUA, ho considera una «prioritat». Es calcula que per al 2060 els EUA siguin el segon país del món amb més hispanoparlants, només per darrere de Mèxic. Ja en el seu viatge anterior, del 2018, Sánchez es va comprometre a promoure les gestions per obrir una seu de l’Institut Cervantes a Los Angeles, i ara el Govern confia a poder anunciar-ne aviat l’obertura a la ciutat.

San Francisco és l’última etapa, i la visita tindrà un caire més tecnològic. És el bressol de Silicon Valley, per la qual cosa les trobades del president estaran més orientades a les ‘start ups’, a les empreses tecnològiques, a la digitalització i als fons de capital risc. De moment, la Moncloa confirma la cita del líder socialista a la seu d’Apple, a la qual va ser convidat.

Sánchez viatjarà als EUA acompanyat d’un grup d’empresaris –encara no s’ha facilitat el llistat, però estaran lligats al sector de la innovació i a la tecnologia i a l’emprenedoria– i de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. El missatge que vol llançar el Govern és que és un bon moment per «promocionar Espanya com un bon país per invertir», sobretot ara que la vacunació avança a molt bon ritme i la recuperació, tot i que incipient, sembla refermar-se.

Es tracta d’un viatge, en conseqüència, i com reiteren a l’equip del president, de «marcat caràcter econòmic», en el qual el protagonista serà, sobretot, el sector privat. No hi haurà temes tabús, asseguren a la Moncloa, i es podrà abordar, per exemple, la ‘taxa Google’ –no com a tema de negociació, precisen, ja que no hi haurà reunions amb l’Administració nord-americana–, però l’Executiu vol posar èmfasi en la seva política econòmica i en el Pla de Recuperació nodrit dels fons europeus. No es descarta alguna trobada amb mitjans de comunicació.

¿I Biden? No, Sánchez no es veurà amb ell, responen amb rotunditat a la Moncloa, ni tampoc s’ha intentat. Aquesta gira pels EUA es va concebre com una visita «molt econòmica», amb escales molt clares i idees fixes. Des del punt de vista de l’Executiu, el viatge es justifica per si mateix i es confia que sigui un èxit.

En el Gabinet de Sánchez repeteixen que la interlocució bilateral amb els Estats Units és òptima, però la relació política s’està conduint, per ara, a nivell ministerial. És a dir, l’objectiu del president, ara mateix, és atraure inversió nord-americana cap a Espanya, i aquesta és una pota clau perquè s’arribin als objectius continguts en el Pla de Recuperació. Sánchez, expliquen, vol tenir contacte amb els màxims CEO perquè coneguin de primera mà un programa que és una «oportunitat que no pot perdre’s».

A la Moncloa remarquen que «en absolut» temen que es generi una nova polèmica pel tracte dispensat per Biden al Govern. Està massa fresc el fiasco de la brevíssima trobada de Sánchez amb el mandatari nord-americà en la cimera de l’OTAN, el passat 14 de juny a Brussel·les. Tots dos van recórrer davant les càmeres uns quants metres en menys d’un minut, tot i que el president i la seva ministra d’Exteriors van insistir després que sí que hi va haver una conversa d’uns minuts més que no van captar els gràfics. També la Casa Blanca va confirmar que hi va haver una «conversa per separat» entre els dos dirigents en els marges de la cimera de líders de l’Aliança Atlàntica. A la pregunta de si Sánchez mantindrà més endavant una cita amb Biden, en el seu Gabinet responen que ara estan enfocats en aquesta gira per Nova York, Los Angeles i San Francisco –de fet, no trepitja Washington– i prefereixen «no especular sobre futurs viatges». No obstant, la pròxima cimera de l’OTAN se celebrarà a Madrid el 2022, tot i que encara no té data.

Abans del recorregut pels EUA, Sánchez volarà fins als països bàltics, amb motiu del centenari de l’establiment de relacions diplomàtiques amb Espanya –amb Estònia i Letònia es van entaular el 1921 i amb Lituània, el 1922– i per visitar els destacaments de tropes espanyoles a Letònia i Lituània en missions de l’Aliança Atlàntica.

La primera parada serà Estònia, on el president arribarà a la tarda, després de presidir a Madrid el Consell de Ministres. Sánchez mantindrà sengles trobades a la capital, Tallinn, amb la primera ministra, Kaja Kallas, i la presidenta del país, Kersti Kaljulaid, i visitarà l’exposició ‘Zuloaga, l’ànima d’Espanya’. El dia 7, el president es trasllada fins a Letònia. A Riga s’entrevistarà amb el primer ministre, Arturs Krišjānis Kariņš, i tots dos faran una ofrena de flors al Monument a la Llibertat, símbol de la independència del país. Després, el líder socialista es desplaçarà a la base militar d’Adazi, on estan destacats uns 350 militars espanyols, en el marc de l’operació Presencia Avançada Reforçada de l’OTAN. De tornada a Riga, mantindrà la bilateral amb el primer ministre letó, seguida d’un sopar al Museu Nacional d’Art de Letònia, que ha organitzat una mostra sobre art tèxtil letó al Museu Nacional d’Arts Decoratives de Madrid, en commemoració dels 100 anys de l’establiment de relacions diplomàtiques entre els dos països.

Notícies relacionades

Per a Lituània està reservada l’última jornada de la gira, el dijous 8 de juliol. Aquí la visita arrencarà a la base de Šiauliai. Espanya lidera ara –des de l’1 de maig fins al 31 d’agost del 2021– la missió de Policia Aèria del Bàltic, també de l’Aliança Atlàntica, amb set Eurofighter de l’Ala 14 de Los Llanos (Albacete) i un total de 130 persones –els països bàltics no disposen de Forces Aèries pròpies i els membres de l’OTAN es despleguen per períodes de quatre mesos. Sánchez mantindrà una reunió, a la mateixa base, amb el president lituà, Gitanes Nausėda. Després, viatjarà fins a la capital, Vílnius, on s’entrevistarà amb la primera ministra del país, Ingrida Šimonytė.

Sánchez completa la seva agenda amb una trobada amb el president de la Federació Lituana de Bàsquet, Arvydas Sabonis, que va ser jugador del Reial Madrid, i estarà uns minuts amb la principal líder opositora de Bielorússia, Svetlana Tikhanóvskaia. El president no la va poder rebre a Madrid fa uns mesos perquè estava guardant quarantena per Covid-19.