Substitueix el número dos de Calvo

Rafael Simancas, nou secretari d’Estat de Relacions amb les Corts

  • El veterà dirigent, número dos de Lastra al Congrés i exlíder del PSOE madrileny, passa a un lloc clau en l’engranatge Govern-Parlament

  • Bolaños comença a configurar el seu equip. La vicesecretària general es bolcarà en el partit i pot ser rellevada més endavant en el lloc de portaveu

Rafael Simancas, nou secretari d’Estat de Relacions amb les Corts

EFE / MARISCAL

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Després de la renovació profunda del primer nivell de govern, arriben els segons i tercers esglaons de l’Administració. La configuració dels equips dels nous ministres i el redisseny de la Moncloa. Un dels canvis que previsiblement aprovarà demà dimarts el Consell de Ministres afecta Rafael Simancas. Ell serà el nou secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, reclutat pel nou titular de la Presidència, Félix Bolaños, tal com van confirmar fonts governamentals a aquest diari.

Simancas (Kehl, Alemanya, 1966) és un dirigent amb molts triennis en política. Un rostre conegut, discret i fiable, com sempre l’han reconegut. Des del 2017 fins ara era el secretari general del Grup Socialista al Congrés. És a dir, el número dos de la portaveu, Adriana Lastra. El fontaner dels socialistes a la Cambra baixa i interlocutor amb la resta de partits. Bolaños el situa ara en un lloc clau, perquè exerceixi la tasca de baula entre l’Executiu i el Congrés i el Senat. Com a tal, assisteix a les reunions de la Junta de Portaveus. Aquesta figura és fonamental, i més ara, en un Govern de coalició i que no disposa de majoria absoluta.

El nou secretari d’Estat de Relacions amb les Corts relleva el granadí José Antonio Montilla, catedràtic de Dret Constitucional i número dos de Carmen Calvo en el Ministeri de la Presidència des del seu aterratge a la Vicepresidència del Govern, el 2018. Montilla formava part del nucli dur de Calvo, junt amb la seva directora de Gabinet, Bela Valldecabres; el sotssecretari, Antonio Hidalgo, i la cap de Comunicació, Belén Labadie. La ja exvicepresidenta va sumar al seu equip, el 2020, l’andalús Fernando Martínez com a secretari d’Estat de Memòria Democràtica, al passar aquestes competències sota el seu comandament, establertes a Justícia en el primer Executiu de Pedro Sánchez.

En l’entorn de Bolaños no anticipen encara si Hidalgo i Martínez seran rellevats. El ministre porta aquest dimarts a la reunió del Gabinet el projecte de llei de memòria democràtica, que va deixar llest Calvo abans de la seva sortida del Govern. L’ex número dos va introduir alguns canvis en el text arran de les propostes recollides en els dictàmens preceptius, però no vinculants, emesos pels òrgans consultius, entre els quals el Consell General del Poder Judicial. Bolaños ja va nomenar nou director de Gabinete la setmana passada: és el murcià Rafa Oñate, que ja era el cap del seu Gabinet Tècnic en el seu anterior lloc, la Secretaria General de la Presidència del Govern.

El fitxatge de Simancas lliga amb l’estil que Sánchez ha imprès al seu nou Gabinet. Molt més polític i molt més PSOE. De fet, va cessar el seu guru, el seu totpoderós director de Gabinet, Iván Redondo, per substituir-lo per un altre home pota negra del PSOE, Óscar López. De fet, López i Simancas van ser dos puntals de la candidatura de l’exlehendakari Patxi López en les primàries del PSOE el 2017, en les quals es va imposar Sánchez davant la gran favorita, Susana Díaz. Patxi López va quedar tercer en la contesa, va ser ressituat en la direcció federal i Simancas, en el grup, com a segon de Lastra. Óscar López va recalar en l’empresa pública Paradors de Turisme el 2018, quan el secretari general va arribar a la Moncloa.

Notícies relacionades

Per a aquesta nova etapa, el president ha volgut també tancar ferides internes, integrant al seu equip de confiança no només dirigents que van donar suport a Patxi López, sinó també aquells que van donar suport a Susana Díaz, com les ministres Isabel Rodríguez, Pilar Alegría i Diana Morant. A més, el nou secretari d’Estat de Comunicació, l’exdiputat del PSC Francesc Vallès, és molt pròxim a Óscar López i va treballar amb Rodríguez en la direcció del Grup Socialista entre el 2014 i el 2016. Vallès va recolzar el basc Eduardo Madina en les primàries del 2014, en les quals un desconegut Sánchez va guanyar ajudat pels aparells regionals, liderats en aquell moment per Díaz.

L’entrada de Simancas al Govern deixa desguarnit el Grup Socialista. Lastra es bolcarà en el partit fins a la celebració del 40è Congrés Federal. Ella i el nou secretari d’Organització, el navarrès Santos Cerdán, són els que han de portar les regnes del PSOE en aquests tres mesos després de la sortida de José Luis Ábalos. Lastra podria abandonar la representació parlamentària, però fonts del seu entorn van indicar que «no hi ha res decidit» fins al conclave federal.