Crisi sanitària

Primera nit de toc de queda selectiu a Catalunya

  • El TSJC avala la mesura i avisa que si no es frenen els contagis no seria estrany que es prolongués

  • Descarrega’t aquí el certificat de mobilitat nocturn de la Generalitat

Primera nit de toc de queda selectiu a Catalunya

MANU MITRU

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El toc de queda selectiu entrarà en vigor a partir de la 1.00 h de la matinada a Catalunya després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi avalat aquest divendres l’aplicació d’aquesta mitjana davant el repunt de casos a conseqüència de la variant delta del coronavirus. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va comunicar aquest dimecres l’inici dels tràmits per al confinament nocturn (entre la una i les sis de la matinada) en 161 municipis de Catalunya. La fiscalia no s’havia oposat a l’autorització de restricció tenint en compte que afecta drets fonamentals, com ja va fer amb la limitació a 10 persones en les reunions socials, a la qual ja es va donar llum verda.

Els magistrats del TSJC argumenten que mentre no es publiqui oficialment la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la l’estat d’alarma, es decanten per avalar les mesures sol·licitades per la Generalitat, que suposen una «restricció», no una «suspensió», dels drets fonamentals. Tot això, recalquen, «malgrat el seu tan accentuat abast territorial i personal i tenint molt present la seva durada de simplement i tan sols fins a les 00.00 hores del dia 23 de juliol del 2021». No obstant, adverteixen que la durada real es pot allargar fins a tres setmanes.

Fins al 23 de juliol.

«Observi’s que fins i tot passa a ser, si es permet l’expressió, un crit a veus que aquí i ara ens trobem davant una població al voltant de 8.000.000 de ciutadans i 161 municipis que arriben a l’accentuada majoria substancial de tot Catalunya, incloent-hi la gairebé pràctica totalitat de tots els municipis d’aquesta». La durada de la mesura s’estableix fins a les 00.00 hores del dia 23 de juliol del 2021, «però torna a ser un crit en veu alta [...] que la durada real en consideració al disbarat dels resultats epidemiològics pot ser fins i tot de dues o tres setmanes», recalca l’alt tribunal català.

La resolució incideix que el toc de queda s’autoritza «en raó a la tan penosa resultancia d’índexs epidemiològics que ens deixa en tan mal lloc tothom, les administracions incloses», sobretot si es tenen en compte les franges d’edat dels nous contagis. L’objectiu: «Salvaguardar i preservar els drets a la vida i la protecció de la salut», així com «l’estabilitat del sistema sanitari en el seu conjunt i en concret hospitalari i d’assistència primària».

El TSJC recalca que «no es pot dubtar que les mesures del cas persegueixen el distanciament social, la limitació dels contactes i les activitats grupals» i no hi ha raó per dubtar que la finalitat està en la regulació específica de les emergències sanitàries i el control dels contagis per protegir valors i drets tan sentits com la vida, la integritat física i la salut de les persones». A més posa l’accent en «la penosa realitat que ens amenaça, en el sentit que fàcticament i jurídicament no és estàtica sinó accentuadament dinàmica». De manera que, afegeix, «qualsevol esdeveniment passat ja és simplement fins i tot anecdòtic i tot condueix a pensar que la realitat temporal del cas a dia d’avui fins i tot pot estar superada en qualsevol moment.

Nivell alt de risc de transmissió

La fiscalia detallava en el seu informe que la mesura del toc de queda és proporcional «donat que la mobilitat inclou la franja horària de 01.00 hores a 6.00 hores i inclou importants excepcions i només per a aquells municipis que, segons els indicadors, es troben en un nivell de risc molt alt o alerta 4 i, entre els quals, els de mida més gran, ja que com més població gran interacció social, més mobilitat, i més risc de transmissió».

El ministeri públic al·legava que el toc de queda s’ha dictat «en vista de la situació generada [...] i davant la necessitat de protegir la salut de la població». «És pública i notòria l’elevada capacitat d’expansió de la malaltia i l’existència d’un reg imminent i extraordinari per a la salut pública que exigeix adoptar mesures que impedeixin la propagació de la malaltia. L’experiència a nivell nacional i internacional ha demostrat que les mesures preventives de reducció de la mobilitat i contacte entre persones han sigut efectives en la contenció de la transmissió de la malaltia», incideix el ministeri públic. 

L’afectació municipal i horària

En concret, el toc de queda afectarà els municipis  de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada igual o superior a 400 casos per cada 100.000 habitants durant l’última setmana. La restricció a la mobilitat nocturna entrarà en vigor a partir d’aquest cap de setmana, tindrà lloc entre la 1.00 i les 6.00 hores i estarà vigent durant set dies prorrogables.

L’objectiu, va dir Aragonès, és «protegir» les localitats que es troben en millor situació. I fer-ho des d’aquest cap de setmana. Dels municipis de més de 20.000 habitants, almenys una vintena superen la taxa de 1.000. A partir de 250 es considera que hi ha un risc molt alt de contagi.

Altres casos

Notícies relacionades

La justícia ha actuat de manera diferents en altres tocs de queda. A València, el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) també va autoritzar la limitació a un màxim de 10 persones de les reunions socials i familiars a tot el País Valencià i les restriccions a la mobilitat nocturna entre la 1 i les 6 hores en 32 localitats de més de 5.000 habitants que presenten més risc epidemiològic. En canvi, el Tribunal Superior de Justícia de les Canàries ha denegat la petició del Govern de la comunitat autònoma per establir un toc de queda entre les 0:30 i les 6 del matí a les illes que es trobin en els nivells epidemiològics 3 i 4, els dos de més incidència. La petició del Govern de les Canàries comptava amb l’informe favorable de la Fiscalia i només era d’aplicació a l’illa de Tenerife, que es troba en nivell 3 per l’augment de contagis registrats en les últimes setmanes.

Cantàbria també sol·licitarà als tribunals l’autorització per implantar de nou el toc de queda d’1 a 6 del matí en 53 municipis, en els quals també limitarà les reunions en aquest horari a sis persones, a menys que siguin convivents.