Reunió de l’executiva sense Sánchez

El PSOE avança el seu comitè federal per activar la sortida de Díaz si s’enroca

  • La direcció cita el màxim òrgan de poder del PSOE per al 3 de juliol per accelerar el relleu al capdavant del partit a Andalusia per si Díaz no dimiteix ja

  • La data prevista del comitè era el 17 de juliol. Amb l’avançament de dues setmanes, la cúpula de Sánchez guanya marge de maniobra

El PSOE avança el seu comitè federal per activar la sortida de Díaz si s’enroca

PSOE / EVA ERCOLANESE

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Els missatges que està rebent Susana Díaz per terra, mar i aire perquè dimiteixi i se’n vagi són múltiples. Però ella de moment es manté com a secretària general del PSOE d’Andalusia (i sense renunciar a l’escó), tot i que en el seu entorn ja anticipaven la setmana passada que no oposaria resistència si el guanyador de les primàries, Juan Espadas, l’hi demanava. Ell no l’hi va reclamar de manera directa en la seva entrevista de divendres, però la pressió del seu equip i de Ferraz perquè l’expresidenta de la Junta marxi ja no cedeix. I la prova és la decisió que va adoptar aquest dilluns l’executiva federal del PSOE, reunida de manera semipresencial a Ferraz i sense la presència del líder, Pedro Sánchez, que va protagonitzar al migdia el seu acte al Liceu a Barcelona per defensar els indults als líders de l’1-O, que demà, dimarts, aprovarà el Consell de Ministres.

La direcció socialista va acordar avançar la data del comitè federal. La cita del màxim òrgan de poder del PSOE se celebrarà el dissabte 3 de juliol, i no el 17, com estava previst. Són dues setmanes tan sols, però aquest marge de 15 dies permet a la cúpula de Sánchez poder activar un ressort poderós: l’acceleració dels terminis del congrés del PSOE-A, per a així poder forçar la caiguda de Díaz en cas que ella s’enroqui, tal com van confirmar fonts del quarter general socialista a aquest diari.

Aquesta alternativa, avançada aquest dilluns per la SER, es complementa amb la voluntat de Ferraz, i d’Espadas, que no s’imposi una gestora al PSOE-A des de Madrid. Després de la traumàtica sortida de Sánchez el 2016 i el posterior 39è Congrés, del 2017, es va endurir la fórmula per forçar una direcció provisional. Aquesta ara ja només és possible quan dimiteix el secretari general –cosa que no ha passat – o quan es produeixen causes d’indisciplina en un territori (article 14.2 dels estatuts).

Però nomenar una gestora ‘manu militari’ en una federació tan gran com l’andalusa, la més gran del partit, aprofundiria la fractura interna provocada per les últimes primàries i, sobretot, «victimitzaria» Díaz, creuen a l’equip de l’alcalde de Sevilla. Per això Ferraz va deixar a Espadas administrar els temps i organitzar una transició més tranquil·la.

Però ha passat una setmana des de les urnes i Díaz segueix en el seu càrrec. Per això Ferraz vol tenir un agafador disponible en cas que ella no es retiri. Això l’hi permet l’avançament del comitè federal al 3 de juliol. El màxim òrgan convocarà el 40è Congrés Federal per al 15, 16 i 17 d’octubre a València. Però a més podria activar el calendari del conclave andalús. Una sortida seria avançar ja l’elecció del secretari general. Espadas va guanyar les primàries per ser el candidat socialista a la Junta, però no disposa del poder orgànic.

Congrés en dos temps

Díaz sí que va deixar clar, el 13 de juny, que no es presentaria al congrés, i l’alcalde va avançar l’obvi, que ell sí que ho farà. D’aquesta manera, segons reconeixen fonts de Ferraz a aquest diari, si es posessin en marxa els tràmits per al congrés del PSOE-A, s’obriria un procés de primàries internes perquè els militants elegeixin nou líder. Seria una mera formalitat, ja que l’esperable és que només es presenti Espadas i es tanqui, per tant, aquest mecanisme amb la seva designació sense necessitat d’obrir les urnes una altra vegada. Amb aquesta via, el regidor sevillà obtindria ja, al juliol, les claus de la federació, en substitució de Díaz. El conclave pur i dur, en el qual els delegats votessin els nous òrgans de direcció del PSOE-A, podria celebrar-se en el temps previst, abans de final d’any i després del 40è Congrés Federal. És a dir, que durant uns mesos Espadas seria secretari general sense una cúpula al seu costat, però per Ferraz és un mal menor.

Ni Ferraz ni l’equip d’Espadas volen que Díaz mantingui les regnes de la federació, perquè no controli el procés fins al conclave federal i regional. El secretari d’Organització, José Luis Ábalos, la setmana passada, va insistir una vegada i una altra que els militants havien triat un sol lideratge, el de l’alcalde de Sevilla. Va ser en la mateixa compareixença en què va afirmar que no hi havia «cap problema d’ordre intern» que obligués a forçar una gestora a Andalusia.

El número tres del partit, de fet, va participar aquest diumenge en l’acte d’entronització d’Espadas, a Sevilla. Un míting al qual no va ser convidada l’executiva regional que lidera encara Díaz. Per a la cúpula federal, no hi ha referent en la seva federació més potent que el vencedor de les primàries, tot i que els susanistes es queixen de les maneres i de la voluntat real d’integració. «No podem fer com que no hagués passat res. L’executiva d’ella està, de facto, deslegitimada», argumenten a Ferraz.

Dissabte, la vigília de l’acte, Ábalos i la seva mà dreta, Santos Cerdán, es van reunir amb Espadas per pressionar-lo, perquè al seu torn ell empenyi Díaz a anar-se’n. El missatge que trasllada la cúpula de Sánchez és que «s’ha acabat», que ella no té més futur i és un cadàver polític: «Està sola. En altres ocasions, potser podia fugir cap endavant, però ara ja no té escapada», després de la seva contundent derrota davant les bases del PSOE-A: el seu 38,76% davant el 55,05% del seu rival. El primer regidor sevillà és de tarannà «conciliador», tot i que és conscient que ella no pot seguir.

A Ferraz, la raó oficial de l’avanç del comitè és una altra: que la ponència marc per al 40è Congrés, que coordinen Hana Jalloul i Lina Gálvez, està ja «molt avançada». El text base, una vegada visat pel comitè federal del 3 de juliol, s’obrirà a les aportacions de la militància en tots els nivells de l’organització, i seran recollides en la memòria d’esmenes que, juntament amb la ponència, es debatrà i votarà al conclave.

La reubicació de Díaz i el relleu al grup

Aquest dilluns es va reunir la permanent de l’executiva del PSOE-A per aprovar «per unanimitat» la nova direcció del grup parlamentari a la Cambra autonòmica que ja van consensuar divendres la secretària general i Espadas: Ángeles Férriz com a nova portaveu, en substitució de Pepe Fiscal, i María Márquez (diputada per Huelva), Gerardo Sánchez (Granada) i Araceli Maese (Cadis) com a adjunts. Com a secretària general del grup es mantindrà la cordovesa Soledad Pérez, quota d’integració.

Notícies relacionades

Díaz i Espadas tenen pendent resoldre els restants serrells de la transició –com la recol·locació de totes les peces del grup–, i la possible reubicació de la secretària general a la Cambra alta, com a senadora per designació autonòmica. Si ella dimiteix pel seu propi peu, s’obriria pas a una gestora, però pactada, i no imposada des de Ferraz.

Amb la decisió de la direcció de Sánchez, es redobla l’«estratègia de pressió» sobre Díaz, com valoraven a l’equip d’Espadas. Se li posa data màxima a la seva dimissió per voluntat pròpia, el 3 de juliol. Si aleshores ella no ha marxat, el comitè podria avançar els terminis per rellevar-la al capdavant del PSOE-A. «Cada dia que passa, és un desgast per a si mateixa, demostra una falta de generositat envers el partit incomprensible», sentencia un dirigent de l’equip de l’alcalde.