Ressaca del 13-J

Ferraz empeny Díaz a dimitir després de la seva derrota i ara descarta una gestora

  • Ábalos afirma que no hi ha un «problema d’ordre intern» perquè només hi ha un lideratge, el d’Espadas. Les altres coses «són irrellevants»

  • La direcció vol que Díaz se’n vagi ja perquè no tingui el control del següent congrés autonòmic, que se celebrarà abans de final d’any

Ferraz empeny Díaz a dimitir després de la seva derrota i ara descarta una gestora

EFE / RAÚL CARO

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

No hi haurà, almenys ara per ara, una gestora per al PSOE d’Andalusia. Ferraz considera que la qüestió orgànica ja és «irrellevant» una vegada que les bases van avalar aquest diumenge, i de manera indiscutible, per un 55,05%, l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas, com a candidat la Junta. Per a la direcció federal, només hi ha un «lideratge» i l’encarna ell. Punt.

Document

El secretari d’Organització, José Luis Ábalos, va descartar així de cop l’opció de designar des de Madrid una cúpula interina en la principal federació socialista, a la vista que Susana Díaz, que va perdre les primàries d’aquest 13-J de manera humiliant, per un 38,76% dels vots, va anunciar que no s’aniria de manera immediata, tot i que sí que no es presentaria en el pròxim congrés autonòmic, que se celebrarà abans que conclogui el 2021. Ferraz, en el fons, ja té les claus del PSOE-A perquè Espadas aconseguirà el control del partit en aquest conclave, i opta per tant per no aprofundir en les ferides internes, malgrat que hi ha els qui consideren que la direcció de Pedro Sánchez ha d’actuar ja i apartar-la. Ferraz vol actuar amb tacte, conscient que el PSOE-A és una federació poderosa, la més gran de tot el partit, i que no li convé obrir-la en canal, però sí que empeny Díaz a captar el missatge i a anar-se’n.

Ábalos, després de la reunió semipresencial de l’executiva del PSOE –sense el president, ja que va haver de viatjar a Brussel·les a la cimera de l’OTAN–, no va deixar de transmetre avisos a la secretària general. «És la militància qui dona i qui treu lideratges en el PSOE. Amb Juan Espadas al capdavant obrim un temps nou. Confiem en la seva capacitat per donar als andalusos un projecte guanyador i il·lusionant. Sap que tindrà darrere tot el partit per recolzar-lo en aquesta tasca».

«Qüestions menors»

Ferraz no té fàcil imposar una gestora. L’article 344 del reglament que desenvolupa els estatuts, com ja ressenyava aquest diari, assenyala que es designa una cúpula interina quan dimiteix el secretari general. Ja ni tan sols es nomena una direcció provisional quan renuncia la meitat més un dels membres d’una executiva, com va passar amb l’equip de Sánchez el 2016. Aquesta disposició es va liquidar en el congrés del 2017. Ferraz sempre podria buscar ressorts en les regles del partit per forçar una gestora –ja ho va fer el 2015 per destronar Tomás Gómez a Madrid, tot i que els estatuts de nou eren uns altres–, però no és senzill i sobretot, segons confirmen fonts del quarter general socialista, no és el que vol el nucli dur de Sánchez. Ara la solució demana convèncer Díaz perquè se’n vagi o almenys la transició s’acordi.

«Després de les primàries a Andalusia d’aquest diumenge, la veu de la militància ha quedat clara per a tothom. Ha sigut una victòria rotunda d’Espadas. I també és l’expressió dels militants entorn d’un lideratge, qui ha de portar endavant el projecte socialista. Aquest és el lideratge que va quedar ahir de manifest, i el lideratge legítim que té el partit a Andalusia. No considerem que tinguem cap problema d’ordre intern que hàgim d’abordar», va afirmar Ábalos quan se li va preguntar per l’opció de la gestora en cas que Díaz no se’n vagi.

L’«obligació» de tots és «ajudar» l’alcalde a consolidar el seu projecte, va dir, i la cúpula no «es recrearà» i entén que «tots», des de Ferraz fins a les cúpules locals, hi «col·laboraran». Allà estava incloent l’excap de la Junta, i transmetent-li implícitament el missatge que si no ho fa, si es rebel·la contra aquesta «obligació», la direcció sí que podria activar algun ressort per fer-la fora.

Ella ja no presidirà el grup

Anticipar el final de Díaz al capdavant del PSOE-A forma part del conjunt de «qüestions menors», i Ferraz sent que no té «res a afegir ni matisar» al dit per les bases, va sentenciar Ábalos. El secretari d’Organització va recordar que el mes que ve el comitè federal convocarà el 40è Congrés Federal, que farà que se celebrin en cascada tots els conclaves autonòmics –tots abans de final d’any–, provincials, locals i de districte. De manera que no hi ha «pressa en cap cas» per part de la direcció, perquè el relleu de Díaz, com a tard, arribarà en uns mesos, i ella ja està, a la pràctica, desactivada després del seu desastre en les primàries.

Notícies relacionades

En definitiva, l’important és que la militància «ha apostat per un lideratge» i és l’«obligació» de tots (des de Ferraz fins a les cúpules locals) recolzar-lo. I «totes les altres coses són irrellevants», sobretot quan el PSOE es condueix cap a un procés congressual, va insistir.

De moment, Díaz, tal com va confirmar Espadas aquest dilluns, deixarà de presidir el grup parlamentari a la Cambra autonòmica. Es farà així que l’estratègia d’oposició al president de la Junta, Juanma Moreno, «depengui» de l’equip que va dissenyar la seva candidatura. Ell no hi té escó i liderarà el front contra el dirigent del PP des de l’Ajuntament de Sevilla. L’alcalde va indicar que tots els moviments es faran coordinats amb la baronessa. No va precisar quan es prendran les decisions, però el «lògic» és que el relleu es faci al més aviat possible, va dir, informa EFE. El mateix Espadas també va empènyer Díaz a dimitir: ha de ser «conseqüent amb el nou lideratge», va afirmar a la SER.