Estructura morada

Yolanda Díaz i Ione Belarra: ¿quin paper té cada una dins de Podem i Unides Podem?

  • La vicepresidenta tercera i la ministra de Drets Socials i Agenda 2030 lideren l’espai morat des de diferents càrrecs

Yolanda Díaz i Ione Belarra: ¿quin paper té cada una dins de Podem i Unides Podem?

R. Rubio / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Quan Pablo Iglesias va abandonar la política va dividir la seva herència en dos. A la recerca d’un lideratge més coral, l’exvicepresident del Govern va assenyalar dues dones com les seves successores: Yolanda Díaz i Ione Belarra. Les dues dirigents, una vicepresidenta tercera i ministra de Treball i l’altra responsable de la cartera de Drets Socials i Agenda 2030, han sigut designades per a diferents responsabilitats: el bastó de comandament d’Unides Podem i el lideratge de Podem. ¿Són coses diferents?. Sí. A continuació, ho expliquem.

Díaz, líder morada al Govern

«Crec que pot ser la primera dona que presideixi un Govern a Espanya», va sentenciar Iglesias sobre la ministra de Treball quan va abandonar el Govern per competir en les eleccions madrilenyes del maig passat. L’exvicepresident va ungir així la diputada gallega com la líder d’Unides Podem –la coalició de Podem, IU, En Comú Podem i Galícia en comú– i la candidata morada a les pròximes eleccions generals, programades per a 2023. Això situa Díaz al capdavant de l’acció de tots els ministres d’Unides Podem en el Govern.

Notícies relacionades

A l’ocupar el paper d’Iglesias en l’Executiu, la ministra de Treball va heretar la vicepresidenta tercera, la interlocució diària amb Pedro Sánchez, un lloc en diverses comissions delegades del Govern i un seient a la taula de diàleg amb el Govern de la Generalitat. Díaz ja està exercint el lideratge de facto, tot i que públicament no ha acceptat l’encàrrec de prendre el timó de la coalició ni de ser la cap de llista en els pròxims comicis.

Belarra, candidata a la secretària general de Podem

Al sortir del Govern, Iglesias va deixar el ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 en mans de Belarra que, fins aquell moment, havia ocupat una secretaria d’Estat sota la mà de l’exvicepresident. A aquest relleu institucional l’ha seguit l’orgànic. Aquest diumenge, l’Assemblea Ciutadana Estatal de Podem –el màxim òrgan del partit– l’elegirà previsiblement com a secretària general de Podem, càrrec que fins al passat 4-M estava en mans d’Iglesias. Al cap de poques hores de la dimissió de l’exlíder morat, la cúpula de la formació ja va assenyalar Belarra com la seva successora, col·locant-la com l’única candidata amb opcions per situar-se al capdavant del partit.