«Més llenya no és la solució», diu l’exministre de Defensa

Els atacs de la dreta a Sánchez pels indults moderen el vell PSOE

  • La «sobreactuació» de PP, Cs i Vox i el seu Colón 2.0 aconsegueixen reagrupar el partit i temperar les crítiques. Bono recolza Sánchez, fins i tot amb «dubtes»

  • González manté que no es donen les «condicions», però admet que els indults tenen una «intenció saludable de distendre i recuperar una via política»

Els atacs de la dreta a Sánchez pels indults moderen el vell PSOE

REUTERS / MAYELA LÓPEZ

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Fa més de dues setmanes que Pedro Sánchez va mostrar, de manera diàfana, que estava disposat a concedir els indults als condemnats del procés. Al seu equip se sentia «vertigen», la sensació d’un «mal trago» que calia afrontar, mentre s’estenia la inquietud al PSOE i s’alçaven veus crítiques. De barons com Emiliano García-Page i Guillermo Fernández Vara, i també d’històrics com l’expresident Felipe González o el seu exnúmero dos, Alfonso Guerra. Paral·lelament, les de dirigents que van donar suport sense fissures al president. Però, amb el pas dels dies, el malestar intern s’ha anat diluint. Hi ha ajudat, reconeixen a Ferraz i diferents comandaments, tant la tasca de «pedagogia» del Govern, com la carta d’Oriol Junqueras i els atacs de la dreta, que culminaran en el Colón 2.0 d’aquest diumenge. Elements que expliquen la certa ‘modulació’ del discurs de González o el recolzament a la mesura de gràcia, fins i tot amb molts «dubtes», d’un altre veterà del partit, José Bono.

L’expresident del Congrés i de Castella-la Manxa i exministre de Defensa era ja dels pocs notables del PSOE que quedaven per mostrar la seva opinió. Va esperar que passés la primera maror i finalment la va exposar aquest dijous en una tribuna a ‘El País’ i ‘Al rojo vivo’ (La Sexta). Bono remarca que «totes les cessions juntes», fetes pels governs centrals del PSOE i PP, «no han disminuït gens ni mica la fam secessionista», i «potser ara passarà una cosa semblant amb l’indult als presos». Amb els seus «dubtes» sobre la conveniència de concedir la mesura de gràcia, diu tenir «alguna certesa»: «Hi ha motius per desconfiar de l’eficàcia dels indults i no sembla raonable perdonar qui amenaça de tornar a cometre el delicte la pena del qual s’indulta, però estic segur que la convocatòria de les dretes a la plaça de Colón per reclamar ‘més llenya’ no és la solució a res».

L’excap de la Cambra baixa remarca que la seva militància al PSOE l’obliga a «defensar les seves resolucions». I tot i que, com a la seva família, no coincideixi al cent per cent «en tot ni amb tots», ell no està disposat a «formar part ni a aplaudir el pilot de l’odi de l’oposició que aprofita qualsevol ocasió per disparar a Pedro Sánchez». Sí que estarà, no obstant, amb aquells que «insisteixin a defensar la legalitat –sense respecte a la llei no hi ha democràcia– i la unitat d’Espanya». Pepe Bono reconeix que tot i que l’independentisme català és un «moviment egoista», les urnes el sostenen, de manera que l’Executiu de Sánchez està «obligat a buscar solucions a Catalunya», perquè quedar-se «amb els braços plegats», com va fer Mariano Rajoy, només portaria «desastres», així que si el Govern «considera que l’indult és la millor opció», «ha de dir-ho amb claredat, sense explicacions apocades o porugues».

Els indults «no acaben amb Espanya»

El perdó governamental s’inclou «dins de la Constitució», però no el referèndum d’independència, esgrimeix. Bono dubta que els indults, per si sols, « resolguin el problema», però «la presó tampoc». Segons el seu parer, l’oposició pot «sepultar els indults amb insults», esperant obtenir «rèdit electoral», però el Govern ha d’«assumir aquest risc» si està «convençut» que ha de concedir-los. L’indult, «encertat o estèril», «no acaba amb Espanya». Al contrari, «serà antídot al victimisme falsari dels vells convergents». En definitiva, Bono no atorga «ni un gram de lleialtat» als líders del procés, però creu que la mesura sí que ajuda més que «l’insult» de la dreta i la manifestació de Colón de diumenge.

González, per la seva banda, ha reiterat des del primer moment que ara no es donen les «condicions» per perdonar als dirigents separatistes condemnats part de la seva pena, però alhora ha anat completant la seva posició. Aquest dijous, en una xerrada a Madrid sobre els 35 anys de l’entrada d’Espanya a la UE, l’expresident del Govern va reconèixer que els indults tenen una «intenció saludable de distendre i recuperar una via política» a Catalunya. Ara bé, va avisar, «recuperar la política significa que es respecti la Constitució, l’Estatut i l’ordenament jurídic». Per González, la carta de Junqueras visibilitza «símptomes contradictoris» que ERC està disposada a recórrer el camí d’«acceptació de la institucionalitat». La composició del Govern, per exemple: hi ha consellers, va dir, amb «més voluntat de resoldre els problemes dels ciutadans que de passar pel mateix procés. ¿Canvia alguna cosa per què el líder d’ERC redacti una carta? «Pot ser que en la seva posició personal, sí. Pot ser, però no ho puc assegurar», va afirmar, informa Europa Press.

La tribuna de Junqueras, com ja va publicar EL PERIÓDICO, sí que ha contribuït a asserenar les aigües al PSOE. Però també ho ha fet, com indiquen diferents quadros consultats, la tasca de «pedagogia» de les últimes setmanes i que ha desplegat per entregues el president. Primer, a l’assenyalar que l’Executiu prendria la decisió pensant en la «reconciliació» i la «convivència» i no –i aquí hi ha un argument que ha abandonat– en la «venjança». Després, que era necessari «girar full» i obrir una «nova etapa», assumint el desgast d’una decisió d’alt voltatge, perquè el cost més gran «seria deixar les coses com estan». Més tard, demanant «confiança» als ciutadans, mostrant-se «comprensiu» amb els que senten «objeccions». I finalment, demanant «magnanimitat» als espanyols.

«Han rectificat. Per això les reaccions crítiques han sigut útils. Han millorat la pedagogia», valora una dirigent ja apartada de la primera línia. Els que han pogut conversar en privat en els últims dies amb el cap de l’Executiu apunten que està «més obert i pròxim», més disposat a escoltar, una apreciació gens fútil, perquè sempre se li ha retret una actitud hermètica.

«Convicció i lleialtat»

A més, Sánchez està en contacte amb José Luis Rodríguez Zapatero, que des del principi va mostrar el seu suport als indults, al contrari que Felipe González. El segon expresident socialista va instar el partit a recolzar el president en les decisions difícils, com va passat en el passat amb ell mateix i amb González. Zapatero, de fet, intenta ajudar el Govern exercint una certa tasca d’«influència» en dirigents com Bono, amb qui va conversar. L’exlíder del PSOE ho fa, assenyalen al seu entorn, «per convicció i lleialtat». «Potser si la dreta no fos tan bèstia no es mullaria tant, però no se’ls pot deixar...», reflexionen aquestes fonts.

L’expresident manxec també va poder conversar aquest dijous amb Sánchez (ja a Costa Rica, procedent de l’Argentina), segons va poder saber aquest diari. Bono ha conclòs que no hi ha cap més opció que la «legítima defensa» del partit, i que no pot actuar com Alfonso Guerra, potser el més dur dels dirigents històrics contra Sánchez. L’exvicepresident va afirmar que indultar els polítics del procés és «políticament indesitjable i jurídicament no és legal». «Ell forma part del pilot de l’odi, no com Felipe, que han sigut més temperat», assenyalen des del cercle de l’excap del Congrés.

Notícies relacionades

PP i Ciutadans han apel·lat en moltes ocasions als barons i als dirigents històrics perquè se separin de Sánchez. Però aquest cisma no s’ha obert per ara, en bona mesura pel control absolut del secretari general sobre la seva formació i perquè el seu gran poder és la Moncloa. L’extremeny Fernández Vara va celebrar la carta de Junqueras i aquesta també va dissipar els «dubtes» del castellanolleonès Luis Tudanca. El manxec García-Page sí que va avisar que el que afecta «tots els espanyols» s’ha de decidir «entre tots» (la seva manera d’expressar el seu rebuig del referèndum d’autodeterminació pactat, que exigeix ERC però que l’Executiu sempre ha negat). I l’aragonès Javier Lambán, que va reprendre les regnes de la comunitat després de 15 dies de convalescència per una operació de càncer de còlon, encara no ha verbalitzat la seva opinió després de l’anunci del president.

Els crítics amb el líder li retreuen la falta de «debat», els seus vaivens, tenen dubtes respecte a una mesura tan costosa com els indults. Però consideren que els atacs de PP, Cs i Vox i la seva manifestació a Colón reagrupen el partit. «La dreta sobreactua, predica odi», adverteixen a Ferraz. Hi coincideix una dirigent que coneix bé les entranyes de la formació: «El que fa la dreta és infame. I tots nosaltres som PSOE total».

Indults abans de la reunió Sánchez-Aragonès