Crisi migratòria

El Govern habilita 5 milions d’euros per a les comunitats que acullin menors migrants de Ceuta

El Consell Territorial de Serveis Socials acordarà la distribució d’aquest crèdit en funció dels menors migrants no acompanyats de la ciutat autònoma que aculli cada comunitat

El Govern habilita 5 milions d’euros per a les comunitats que acullin menors migrants de Ceuta

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern aprovarà aquest dimarts 25 de maig, al Consell de Ministres, un crèdit extraordinari de 5 milions d’euros perquè les comunitats autònomes que acullin menors migrants no acompanyats de Ceuta facin front a les despeses derivades d’aquesta situació, segons han informat a Europa Press fonts del Ministeri de Drets Socials.

Les mateixes fonts han precisat que Govern i comunitats autònomes acordaran aquest mateix dimarts al Consell Territorial de Serveis Socials la distribució d’aquests 5 milions d’euros en funció dels menors migrants no acompanyats de Ceuta que aculli cada comunitat.

Així s’acordarà aquest dimarts durant una reunió extraordinària del ple del Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència, convocada per la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, i que se celebrarà a partir de les 10.00 hores per videoconferència. En la reunió també s’abordarà la gestió dels projectes finançats amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Quant al segon punt de l’ordre del dia –l’acord sobre l’acollida de nens, nenes i adolescents migrants no acompanyats des de Ceuta–, l’Executiu i les comunitats ja s’havien reunit dimecres passat, 19 de maig, en un consell territorial convocat de manera urgent per la ministra de Drets Socials i Agenda 2030 després de la crisi migratòria de Ceuta.

En aquesta trobada, el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 va proposar als governs regionals l’acollida d’uns 200 nens i nenes que ja estaven en centres de protecció de Ceuta i la situació legal, escolar i sanitària dels quals està atesa i regularitzada per la ciutat autònoma.

D’aquesta forma, es vol alliberar els centres de protecció per a aquests menors a Ceuta, per poder atendre adequadament els menors nouvinguts. Uns 1.500 nens i nenes van travessar la frontera la setmana passada.

En la reunió, es va abordar el repartiment de menors entre els territoris en un clima de col·laboració i solidaritat com a «tònica general», tal com van explicar a Europa Press fonts que hi van estar presents.

Madrid i Galícia, les que més acullen

Segons van comunicar les mateixes comunitats autònomes després de la reunió, Madrid i Galícia són les comunitats que més nombre de menors acolliran. En concret, la Comunitat de Madrid ha comunicat que rebrà 20 menors estrangers no acompanyats de Ceuta, segons l’informe que els va enviar el Ministeri de Drets Socials la setmana passada.

El mateix nombre de menors, un total de 20, seran rebuts a Galícia, i el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, s’ha queixat dels criteris de repartiment, tot i que va avançar que els acollirà.

Castella i Lleó n’acollirà 18. Andalusia, que en un primer moment assenyalava que no podria acollir més menors, finalment va anunciar que n’acollirà 13, els mateixos que el País Valencià. A més, les Balears rebran 11 menors, el mateix número que Extremadura i Astúries.

Mentrestant, Euskadi acollirà vuit menors; la Regió de Múrcia en tutelarà set, i Cantàbria, set més. També van mostrar la seva disposició a acollir Catalunya, Castella-la Manxa i Aragó. Per la seva banda, La Rioja va informar que ha rebaixat a cinc la proposta inicial del Govern central que aquesta comunitat acollís disset menors.

El ministeri ha informat que Ceuta està ja en disposició de traslladar aquests nens i nenes a les comunitats autònomes, i compta amb el recolzament de la Direcció General de Drets de la Infància i Adolescència.

De forma immediata

Tal com va plantejar Belarra, «aquests trasllats podrien fer-se de forma immediata, i així poder atendre adequadament els nens que acaben d’arribar».

Notícies relacionades

La partida de 5 milions que aprovarà el Govern aquest dimarts s’uneix a d’altres que l’Executiu ha destinat per a l’acollida de menors migrants no acompanyats en els últims mesos.

Concretament, al Consell Territorial del 30 d’abril, Drets Socials va anunciar el repartiment de 8 milions d’euros entre les comunitats autònomes que s’havien ofert solidàriament a acollir menors estrangers que migren sols. A més, el desembre del 2020, ja es van destinar 10 milions d’euros més a les Canàries per a l’assistència d’aquests nens i nenes.