Crisi amb el Marroc

Tensió a la frontera de Ceuta

  • Unitats de l’Exèrcit es despleguen a la platja del Tarajal amb la Policia, Guàrdia Civil i Creu Roja

Tensió a la frontera de Ceuta
2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Soldats del terç Duc d’Alba de la Legió i del Grup de Regulars 54 s’han concentrat des d’abans que sortís el sol aquest dimarts en diversos punts de la frontera de Ceuta amb el Marroc, acompanyant unitats antiavalots de la Policia Nacional i agents de la Guàrdia Civil, part d’aquests també vestits amb material antiavalots.

A davant, a l’altra banda dels filats, milers de marroquins i subsaharians que han estat arribant a la zona des de la jornada d’ahir, s’amunteguen enmig d’un clima de forta tensió, esperant una oportunitat de passar a territori espanyol com van fer ahir més de 5.000 persones. Alguns llancen pedres contra la tanca.

El desplegament militar és visible, completat amb vehicles semiblindats Uro Vantac i BMR de transport de tropes a la platja, davant els espigons del Tarajal i Benzú, per on es va produir ahir l’entrada més gran d’immigrants. Defensa no ha donat detalls del desplegament, ni de quantes unitats el formen. Fonts civils ceutines comptaven els militars per centenars al despuntar el dia. A diferència d’ahir a la nit als carrers de Ceuta, els soldats desplegats a la platja no porten a sobre tot l’armament. Al costat dels uniformats, voluntaris de la Creu Roja esperen també a la platja.

Les patrulles policials s’han reforçat en aquesta jornada a tota la ciutat autònoma, pels barris de la qual s’han escampat centenars d’immigrants, després d’una nit molt moguda a la ciutat. Es concentren especialment a la barriada del Príncipe, la població de la qual és majoritàriament d’origen marroquí.

La nit ha transcorregut entre aldarulls nombrosos de veïns amb immigrants, i de baralles d’aquests entre si, refereixen fonts policials. La Policia Nacional ha intervingut en diversos xocs. S’han reportat diversos intents de robatori en comerços, encara no confirmats per la Delegació del Govern.

El centre de quarantenes de Ceuta, una nau industrial a Tarajal en què s’allotja immigrants perquè passin un període de prevenció anti-Covid, està completament ple, sense que la Creu Roja pugui fer-hi gaire més. Des d’aquest dilluns a la tarda els portaveus de l’ONG estan anunciant que estan completament desbordats.

Notícies relacionades

Nombroses famílies ceutines no han enviat avui els fills a l’escola, davant el clima d’inestabilitat que viu la ciutat. Interior va reforçar dilluns a la tarda la Guàrdia Civil amb 50 efectius i la Policia Nacional amb 150 més, entre els quals, agents antiavalots de les unitats d’intervenció policial. El Grup de Reserva de Seguretat 2 de la Guàrdia Civil, amb caserna a Sevilla i un dels més nombrosos del cos, està també en estat d’alerta, segons fonts policials.

Nombrosos immigrants que van entrar ahir a la ciutat han passat la nit en jardins i portals. Els policies i militars desplegats tenen ordre d’anar agrupant els escampats, de cara a una devolució al Marroc en aplicació dels acords sobre immigració d’Espanya amb el seu veí del sud.