Crisi diplomàtica

Les protestes de centenars de veïns obliguen Abascal a suspendre un acte a Ceuta

  • El líder de Vox es va desplaçar a la ciutat autònoma malgrat que la Delegació del Govern va prohibir la celebració del seu míting

  • Centenars de manifestants es congreguen davant l’hotel del dirigent ultra amb el crit de ‘No passaran’ i ‘Fora de Ceuta’

  • «El PSOE actua a tot Espanya com una màfia corrupta», denuncia el polític d’extrema dreta en una compareixença sense pregunta

Les protestes de centenars de veïns obliguen Abascal a suspendre un acte a Ceuta

María José López / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Centenars de veïns ceutins han impedit aquest dilluns que Santiago Abascal fes una roda de premsa a la plaça d’África després que la Delegació del Govern –amb el suport jurídic del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia– prohibís un míting de Vox a la ciutat autònoma. Davant l’amenaça del líder de Vox de saltar-se la decisió de la justícia per acudir a la cèntrica plaça i comparèixer davant de la premsa, centenars de manifestants han encerclat l’hotel en el qual s’allotjava Abascal obligant-lo a donar declaracions als periodistes al seu interior.

Amb crit de ‘No passaran’ i ‘Fora de Ceuta’, aquest dilluns a la tarda diversos centenars de veïns han encerclat l’hotel en el qual s’allotja Abascal, impedint que el líder d’extrema dreta realitzés declaracions davant els mitjans per criticar la decisió de la Delegació del Govern. Ja dins de l’hotel, Abascal ha carregat durament contra l’Executiu nacional.

«El PSOE actua a tot Espanya com una màfia corrupta, utilitzant la Delegació del Govern per restringir drets fonamentals dels espanyols, per impedir el dret de reunió i de manifestació de Vox, alhora que per tolerar una manifestació completament il·legal que no ha de ser en cap moment dissolta», ha sentenciat Abascal amb referència als centenars de veïns que protestaven per la seva presència a Ceuta.

En una roda en la qual no ha admès cap pregunta als periodistes, el líder ultra ha assenyalat que aquesta manifestació «ha sigut planificada probablement per agents de diferents serveis secrets» per impedir que Vox pugui enviar el seu missatge als espanyols. A més, ha denunciat que tot s’ha realitzat amb «la complicitat activa del PP».

Concentració il·legal

Dimarts passat, just 24 hores després que els primers migrants comencessin a entrar a terra espanyol, Abascal es va desplaçar fins a Ceuta per denunciar l’«autèntica invasió del territori nacional». El president de la formació d’extrema dreta va aprofitar els primers dies de la crisi diplomàtica per reforçar la seva estratègia de criminalització dels immigrants i, en concret, dels menors estrangers no acompanyats. Des d’aleshores, sota la proclama ‘Stop invasió’ i ‘Fronteres segures’, Abascal ha celebrat diversos actes.

El punt àlgid d’aquesta campanya contra la migració i la gestió per part del Govern de coalició estava prevista per a aquest dilluns. No obstant, la Delegació del Govern ha decidit impedir la celebració del míting. «No és moment de tensar més la situació i crispar la pacífica convivència dels ceutins», ha defensat la representació de l’Executiu a la ciutat autònoma. Tot i així, Vox va recórrer als tribunals aquesta decisió i aquest dilluns a mig dia, el Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA) va mantenir la prohibició.

Insistència

«La prohibició de les manifestacions convocades a Ceuta constitueixen l’expressió més genuïna que estem davant un Govern amb clars caires antidemocràtics. Es tracta de coartar l’opinió i el dret de reunió i de manifestació dels espanyols», va denunciar el portaveu de Vox, Jorge Buxadé, a primera hora d’aquest dilluns.

Notícies relacionades

A més, Buxadé va assenyalar que les raons esgrimides per la Delegació del Govern sobre crispar la situació creen «hostilitat»: «Defensar la unitat, la veritat, els drets dels espanyols... no crea hostilitat sinó els enemics d’Espanya», va sentenciar després de la reunió setmanal de l’executiva del partit ultra.

En la línia de situar en el focus els menors estrangers no acompanyats –com van fer en les eleccions madrilenyes– el dirigent d’extrema dreta va qualificar d’«autèntic segrest internacional» que les administracions públiques es facin càrrec de la tutela dels joves que van entrar en territori espanyol sense acompanyants com marca la llei. «És inhumà», va insistir després de carregar contra l’acord aconseguit entre les comunitats autònomes per acollir 200 menors que ja eren a Ceuta abans de l’arribada massiva de la setmana passada.