El laberint català

JxCat avisa que el seu recolzament a Aragonès no serà «gratis»

  • Artadi diu que ERC ha de «negociar» els vots per a la investidura i que la militància postconvergent haurà d’avalar la decisió

  • Els republicans, molestos amb les «condicions afegides», adverteixen que abans de buscar el PSC anirien a eleccions

  • Els comuns, clau en el nou escenari, negociaran el seu grau d’implicació amb el candidat a president

JxCat avisa que el seu recolzament a Aragonès no serà «gratis»
3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Així que s’acosta la data límit per investir un president de la Generalitat, l’escenari polític català, en comptes d’aclarir-se, s’embolica encara més. L’ona expansiva del cop sobre la taula de Pere Aragonès, que dissabte va afirmar que vol encapçalar un Govern d’ERC en solitari davant la «impossibilitat» d’arribar a un pacte amb JxCat, va afectar totes les peces del tauler. Aquest diumenge ja no estava clar que els postconvergents hagin de cedir alguns vots per aplanar el camí d’Aragonès, i, en tot cas, Elsa Artadi va dir que aquest recolzament no serà «gratis». Queden 17 dies perquè un acord entre partits eviti la repetició de les eleccions.

Aquesta possibilitat, que rebutgen d’entrada tant ERC com JxCat, va planar sobre les converses privades i les declaracions públiques dels protagonistes. Artadi, vicepresidenta i portaveu del partit de Carles Puigdemont, va matisar la proposta de la seva formació de cedir quatre vots per investir Aragonès, que serien suficients sempre que el candidat republicà s’hagués assegurat abans el suport de la CUP i els comuns. «Mai hem dit que els regalarem els vots gratis», va dir la dirigent de JxCat.

En la seva opinió, ERC ha canviat el marc de les converses. Si abans buscava un pacte per a un Govern de coalició, ara vol un acord només per a la investidura d’Aragonès. «I això s’ha de negociar, i aquest acord ha de passar per les bases del nostre partit», va afegir Artadi a Rac-1. Mentre la vicepresidenta de JxCat emplaçava ERC a tornar a seure a la taula després d’haver trencat les negociacions «unilateralment», altres fonts de JxCat eren en privat més contundents: «O pacte o eleccions».

JxCat exigeix ara que, si Aragonès vol el seu recolzament, negociï amb ells un acord com el que va segellar fa unes setmanes amb la CUP perquè els nou diputats anticapitalistes donessin el ‘sí’ al candidat d’ERC. En tot cas, el secretari general de la formació, Jordi Sànchez, va tornar a representar el sector més conciliador de JxCat quan va assegurar que «la falta de confiança» entre els grans partits independentistes és «reversible en el temps» i va reiterar que no hi ha «cap voluntat de tutelar ni el Govern ni el futur president de la Generalitat» des de Waterloo, com denuncien a Esquerra.

Mentrestant, a ERC estan molestos per les «condicions afegides» que ara planteja JxCat per facilitar la investidura d’Aragonès. El vicesecretari general de Comunicació del partit, Sergi Sabrià, es va queixar que ara se’ls demani que arribin abans de la investidura a un acord amb els comuns, a més de la CUP.

També va advertir als seus fins ara socis que, si no compleixen la seva paraula, la repetició electoral –que tindria lloc a mitjans de juliol– està servida: «Si els quatre vots no arriben, JxCat haurà d’explicar per què ha dit repetidament que no hi hauria eleccions i porta el país a les eleccions». Perquè els republicans mantenen el seu veto al PSC i, abans de demanar el seu recolzament als socialistes, preferirien tornar a votar, va dir Sabrià.

La situació ha posat els vuit diputats dels comuns sota els focus. Els seus vots semblen ara imprescindibles perquè Aragonès es converteixi en president, i en l’espai, d’entrada obert a negociar, discuteixen quin seria el millor escenari per ells. En la disjuntiva entre votar «sí» al candidat d’ERC i mantenir-se a l’oposició o fer-ho i entrar en el Govern –o, almenys, condicionar el nomenament d’alguns consellers–, algunes fonts de la direcció dels comuns creuen que «seria millor» la segona opció. Altres veus, no obstant, s’inclinen per recolzar des de fora i «veure quin marge hi ha quan s’abordin els pressupostos».

Notícies relacionades

La líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va confirmar aquest diumenge que ERC ja s’ha posat en contacte amb els comuns per fer una reunió entre les dues parts, que espera que tingui lloc «en els pròxims dies». 

Mentrestant, ERC va convocar aquest diumenge –i continuarà fent-ho dilluns– els seus militants a través d’assemblees territorials del partit per explicar l’estat de la negociació i escoltar les seves valoracions. Les que apareixen a les xarxes socials, tant des d’aquesta trinxera com la de JxCat, són majoritàriament de tot menys conciliadores.