El laberint català

ERC dona per trencada la negociació amb JxCat i aposta per un govern en solitari

«Acceptem la proposta de JxCat de recolzar un acord d’ERC en minoria», ha dit

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Avui el candidat d’ERC, Pere Aragonès, ha anunciat que ha sigut «impossible» un acord amb JxCat i que, per això, està disposat a presidir un Govern del seu partit en solitari. «Avui anunciem que assumim la responsabilitat d’iniciar la legislatura amb un Govern en solitari. Acceptem la proposta de JxCat de recolzar un acord d’ERC en minoria. Ha de servir per ajudar-nos a crear els consensos imprescindibles», ha dit.

Les declaracions d’Aragonès arriben un dia després que JxCat i ERC expressessin el seu enèsim desacord sobre l’estat de les negociacions. En una compareixença en què va voler transmetre optimisme, el secretari general postconvergent, Jordi Sànchez, va admetre, no obstant, que els principals esculls per firmar un pacte continuaven vigents: el paper del Consell per la República, el repartiment del Govern i el grau de coordinació dels partits independentistes en el Congrés, entre d’altres.

Notícies relacionades

El malestar d’ERC, que creia que l’estat de les negociacions no coincidia amb l’afirmació de Sànchez que l’acord estava «a punt de tancar-se», es va agreujar quan Aragonès es va voler reunir amb el secretari general de JxCat per, efectivament, acostar posicions i no va poder fer-ho. Les converses ja s’allarguen gairebé tres mesos des que les eleccions del 14 de febrer van donar la victòria en vots a Salvador Illa, però també una nova majoria absoluta a l’independentisme. La data límit per formar Govern és el 26 de maig.

Tant Sànchez com el líder de JxCat, Carles Puigdemont, es pronunciaran en públic aquest diumenge. Serà després de la celebració del congrés extraordinari de la formació, que en principi ha de servir només per elegir el president del Consell Nacional i el defensor de l’afiliat.