L’endimoniada investidura

Forcadell veu interessos estratègics en el desacord ERC-Junts i avisa: «La gent se n’està desentenent»

  • Defensa que les decisions del procés les prenguin el Govern i el Parlament, i no el Consell per la República de Puigdemont

aleria31772657 barcelona 9 11 2015   politica  carme forcadell an160111102439

aleria31772657 barcelona 9 11 2015 politica carme forcadell an160111102439

3
Es llegeix en minuts

Aquest dissabte l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha intervingut en les llargues negociacions en què estan immersos ERC i JxCat per arribar a un acord per formar Govern. Forcadell ha sigut contundent i ha atribuït a interessos estratègics la falta d’acord entre republicans i postconvergents i ha advertit que «moltíssima gent ja s’està desentenent» de la negociació i de la política catalana. En una entrevista amb Europa Press, ha confessat que està «vivint molt malament» aquestes negociacions perquè considera que ja es podria haver tancat un acord fa temps.

«Ho visc molt malament, i la prova és que hi ha moltíssima gent que ja se n’està desentenent. A mi m’arriben moltes cartes de molta gent que diu: ‘Ja s’ho faran, ja no parlem de política, i ja s’ho faran perquè estem desesperats’», ha afirmat.

Preguntada per qui creu que té la responsabilitat de la falta d’acord, Forcadell ha contestat que cada partit està portant a terme les seves estratègies i considera que ERC vol tancar l’acord ràpid per tenir Govern al més aviat possible, cosa que ella veu necessària per fer front a les necessitats de la ciutadania per la pandèmia, i que «a Junts li interessa més retardar» l’acord.

Forcadell està convençuda que hi haurà pacte i que no es repetiran eleccions, i espera que el retard de les negociacions almenys serveixi per tancar un bon acord que eviti les discrepàncies entre els socis del govern dels últims anys: «Si aquest retard serveix perquè sigui un pacte bo, un pacte fort i perquè es corregeixin els errors de l’anterior legislatura, benvingut sigui».

Govern en solitari abans que eleccions

En vista dels ultimàtums que ha posat ERC, Forcadell entén que es posin dates perquè creu que pot ser útil per accelerar les negociacions, però ha defensat que hi ha temps per buscar un acord: «Fins al 26 de maig s’ha d’esgotar» la negociació, i ha recordat que quan ella presidia el Parlament Carles Puigdemont va ser investit dues hores abans de finalitzar el termini límit. Així, ha advertit que repetir eleccions «seria molt greu, seria malgastar aquest 52% que s’ha aconseguit» a favor de l’independentisme.

L’expresidenta del Parlament ha afirmat que el que li agradaria és un govern ampli amb ERC, Junts, la CUP i els comuns, tot i que reconeix que ara mateix no és viable, per la qual cosa aposta per un Govern de coalició entre republicans i Junts. No obstant, ha advertit que prefereix un Govern en solitari d’ERC abans que repetir eleccions: «Seria pitjor que hi hagi eleccions, prefereixo un govern en solitari amb acords puntuals que es repeteixin eleccions».

El paper de Puigdemont

Sobre un dels esculls de la negociació, que és la direcció estratègica del procés i el paper del Consell per la República (CxRep), Forcadell ha apostat perquè les decisions de l’estratègia independentista les prenguin el Parlament i el Govern, i no l’entitat presidida per Carles Puigdemont.

Ha argumentat que el Parlament i el Govern són els que tenen la sobirania i on hi ha els representants sortits de les urnes i, per tant, els que han de prendre les decisions sobre el procés d’independència. Considera que el CxRep ha de tenir un paper important, però centrat «en el procés d’internacionalització del conflicte de Catalunya».

Creu que l’ANC ja no busca la unitat

Notícies relacionades

Forcadell, que va ser president de l’ANC entre el 2012 i el 2015, ha apuntat que l’entitat ha canviat respecte a quan ella la liderava, ja que quan es va fundar i quan ella la presidia l’objectiu era «unificar l’independentisme» i considera que ara ja no ho és. «Ara l’objectiu no és aquest perquè els temps han canviat, els socis han canviat, el secretariat ha canviat i el lideratge ha canviat. Ara no és aquest l’objectiu, és un altre. Si l’objectiu no és unir, llavors influeixes d’una altra manera, no és el mateix», tot i que ha dit que ho respecta perquè és el que han decidit els socis actuals de l’ANC.

En aquest sentit, ha admès que «és possible» que l’entitat estigui més alineada a una de les parts de l’independentisme, però ha afegit que l’ANC continua sent important per al moviment independentista i que ara Òmnium té «un paper molt rellevant que fa anys no tenia».