La lluita contra la pandèmia

Budó: «Si les dades de la Covid són bones, el 9-M no hi haurà toc de queda a Catalunya»

  • La portaveu del Govern apunta que també decaurà el tancament perimetral de Catalunya

  • «No decretarem mesures extraordinàries si no són necessàries», remarca

Budó: «Si les dades de la Covid són bones, el 9-M no hi haurà toc de queda a Catalunya»
2
Es llegeix en minuts

El 9 de maig, quan decaigui l’estat d’alarma a Espanya, el Govern de Catalunya no acordarà mesures extraordinàries, com mantenir el toc de queda o el tancament perimetral de Catalunya, excepte que hi hagi una mala evolució de les dades epidemiològiques de la pandèmia. Així ho ha assegurat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en una entrevista al programa ‘Cafè d’Idees’, de La 2. «Si les dades van com fins ara, el 9-M decau el toc de queda i el confinament perimetral de Catalunya», ha dit.

«Quan decaigui l’estat d’alarma, si les dades epidemiològiques segueixen la tendència a la baixa, no necessitarem mesures addicionals com el toc de queda», ha remarcat la portaveu del Govern. «Totes aquelles restriccions que no sigui necessari allargar, no les allargarem. No decretarem mesures que no siguin necessàries», ha afegit. I més clara encara: «Si les dades van com fins ara, el 9-M decau el toc de queda i el confinament perimetral de Catalunya».

Budó ha apuntat, no obstant, que el Govern estarà molt pendent de l’evolució de la pandèmia aquesta setmana. I, en previsió que les dades empitjoressin i fossin necessàries aquestes mesures extraordinàries, el Govern aprovarà aquest dimarts al Consell Executiu un decret per assegurar-se un marc normatiu per actuar. No obstant, i adduint problemes tècnics, s’ajorna la decisió sobre les mesures a una data sense determinar.

Així, el decret modificarà la llei de Salut Pública per poder establir el toc de queda quan decaigui l’estat d’alarma del Govern, el 9 de maig. També servirà per poder decretar confinaments en cas de considerar-los necessaris si la pandèmia arriba a nivells més elevats.

Notícies relacionades

La consellera ha confirmat que els serveis jurídics del Govern han contactat amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per abordar aquest decret i dotar-se de la màxima seguretat jurídica.

Sobre els instruments jurídics que tenen les autonomies quan decaigui l’estat d’alarma s’ha pronunciat aquest dilluns la ministra de sanitat, Carolina Darias. Ha insistit que les comunitats autònomes tenen «prou instruments» per controlar la pandèmia a partir del 9 de maig. «Esperem que les comunitats continuin aplicant mesures com ho fan. La legislació que tenim és suficient i les mesures que han anat prenent al Consell Interterritorial, també».