No haurà de tornar al Congrés

El Senat prohibeix aquest dimecres els nomenaments en funcions del CGPJ

  • La reforma de l’entitat tirarà endavant en el ple de la Cambra Alta després de rebutjar-se els vetos

El Senat prohibeix aquest dimecres els nomenaments en funcions del CGPJ
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple del Senat aprovarà previsiblement aquest dimecres de manera definitiva la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) impulsada pel PSOE i Unides Podem per impedir que l’òrgan de govern dels jutges faci nomenaments amb el mandat caducat.

L’actual CGPJ es troba en funcions des del desembre del 2018 i no s’espera un ràpid acord per a la seva renovació, després que el Govern central i el PP donessin per trencades les últimes negociacions davant el veto dels populars a un dels candidats de l’Executiu: el jutge José Ricardo de Prada.

La reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial que arriba aquest dimecres al ple del Senat va ser dissenyada pels grups que recolzen el Govern com un instrument per pressionar els populars a asseure’s a negociar, per evitar que desenes de càrrecs judicials quedin sense cobrir, però l’actual panorama polític complica qualsevol pacte.

Notícies relacionades

La Comissió de Justícia de la Cambra Alta va rebutjar aquest dilluns els vetos presentats pel PP i Vox a la reforma i no va admetre cap esmena, així que, si no hi ha sorpreses, la proposició de llei quedarà aprovada definitivament en el ple i no haurà de tornar al Congrés. Afirma l’oposició que s’està vulnerant la separació de poders, però els defensors de la reforma recorden que tant l’executiu com el legislatiu tenen retallades les seves competències quan estan en funcions i consideren que l’actual Consell, elegit quan al Parlament el PP tenia majoria absoluta, ha perdut legitimitat per continuar fent nomenaments.

Demà dijous es reuneix el ple del CGPJ i no hi haurà nomenaments a la seva agenda.