Després de la moció a Múrcia

Hervías, home fort de Rivera, abandona Cs i fitxa pel PP

  • El català renuncia a la seva acta al Senat, on el malestar està estès entre els altres sis membres del grup parlamentari

  • Casado llança una opa hostil al partit taronja després de la crisi derivada per la moció a Múrcia

Hervías, home fort de Rivera, abandona Cs i fitxa pel PP
4
Es llegeix en minuts

Primeres desercions després del fracàs de la moció de censura del PSOE i Ciutadans a Múrcia. Primer gran cop intern al lideratge d’Inés Arrimadas: Fran Hervías, qui va ser secretari d’organització de Ciutadans i que va construir el partit des del minut zero amb Albert Rivera, abandona la formació i fitxa pel PP. «Pablo Casado és l’únic líder capaç de guanyar Pedro Sánchez. Té un projecte per a Espanya que posa per davant els interessos dels espanyols per sobre de les sigles polítiques i que s’enfronta als que volen dinamitar el nostre marc constitucional sense embuts», va declarar a aquest diari. Hervías s’integrarà a l’equip del secretari general popular, Teodoro García Egea.

El dirigent taronja era ara senador designat pel Parlament d’Andalusia i renunciarà a l’acta. El malestar al grup de la Cambra alta afecta també els altres sis membres, que sospesen què fer.

El polític català va anunciar aquest dissabte que deixa el partit, en què ha militat durant els últims 15 anys, «amb tristesa». «Avui Ciutadans és part del problema i no de la solució», va escriure en un comunicat. Considera que, sota la direcció d’Arrimadas, ha abandonat «els valors i principis liberals per convertir-se en una crossa més del sanchisme». Explica que durant els últims mesos ha traslladat les seves queixes als dirigents de la formació. «El sanchisme és incompatible amb la llibertat i així he intentat fer-ho veure en diverses ocasions sense èxit», afegeix. Hervías assumeix el relat i l’estil de Rivera i afirma que «Espanya està governada per una banda, amb l’únic objectiu d’aniquilar» el marc constitucional.

Telèfons que treuen fum

En aquests moments, després de la setmana volcànica a Múrcia al neutralitzar el PP la moció de censura plantejada pel PSOE i Cs, la vida interna de la força taronja és tumultuosa. Els telèfons treuen fum. El malestar s’estén i alguns alts càrrecs, segons ha pogut saber aquest diari, estan pensant què fer. Saben, a més, que no només tenen les portes obertes del PP, si els interessa seguir la vida política, és que Pablo Casado ha donat l’ordre de captar-los, província per província.

El líder popular no vol desaprofitar l’oportunitat de rematar el partit taronja, ferit després de la debacle del 14-F a Catalunya i la sortida de l’Executiu regional de Madrid. Una opa hostil en tota regla i a contrarellotge que arriba el cap de setmana previ que Arrimadas celebri dilluns l’executiva nacional.

Fa temps que els populars volen absorbir Ciutadans. Ara, l’arriscada jugada d’Arrimadas per girar cap al centre, desmarcar-se del PP i consolidar el seu acostament als socialistes, ha obert una finestra d’oportunitat a Casado per accelerar el procés de captació de dirigents de Cs.

«Avui és un dia trist però el PP donarà la talla per acollir tothom qui vulgui fer front al bloc de ruptura en què s’ha convertit l’aliança del PSOE, Podem i Ciutadans», ja va avisar el secretari general dels populars, Teodoro García Egea, dimecres passat. Hores després d’haver-se conegut l’intent dels socialistes i taronges d’enderrocar el Govern de coalició PP-Cs a Múrcia, García Egea va obrir la porta del seu partit a tots els càrrecs de Ciutadans descontents amb el rumb de la seva formació. No obstant, en la intensa jornada de dimecres el PP apareixia com el perdedor. Se’ls notava ofesos.

Després del gir de guió de divendres, quan el número dos del partit va pilotar una operació per neutralitzar la moció de censura de Múrcia al captar tres trànsfugues de Cs, aquesta invitació del PP adquireix una altra dimensió: se’ls buscarà.

Aquest dissabte, el dirigent conservador va agrair als tres membres de Cs (Isabel Franco, Valle Miguélez i Francisco Álvarez) que s’hagin «mantingut fidels al pacte» de legislatura del Govern de coalició i va negar que fossin trànsfugues.

Cuadrado i Espejo, assenyalats

El canvi d’opinió de Franco, Miguélez i Álvarez, que han sigut expulsats de la formació, ha dinamitat l’estratègia d’Arrimadas. Dimecres, tots tres van firmar el document de la moció de censura, però ho van fer sota «greus pressions» de Carlos Cuadrado, vicesecretari general de Cs, segons fonts pròximes a Álvarez. 

Notícies relacionades

Veus crítiques al si del partit, entre les quals les dels vicepresidents d’Andalusia i Castella i Lleó, Juan Marín i Francisco Igea, i la de la vicealcaldessa madrilenya, Begoña Villacís, (tots comparteixen govern amb el PP), han obligat Arrimadas a convocar dilluns l’executiva per analitzar la situació. «Va ser un error que no volgués prendre cap decisió de pes després de la debacle a Catalunya», es lamenta ara un parlamentari nacional. A les eleccions del 14-F es van quedar amb sis diputats. En tenien 36.  

Segons la previsió (que cotitza a la baixa aquesta setmana en política), els pròxims dimecres i dijous es debatrà la moció de censura al Parlament murcià. Tret que els tres diputats de Cs que queden al grup i els del PSOE aconsegueixin el recolzament de tres exdiputats de Vox que van ser expulsats de les files ultres, els taronges hauran perdut la responsabilitat de governar en una autonomia i la responsabilitat serà d’Arrimadas i de dues persones més que assenyalen els crítics: Cuadrado i José María Espejo, vicesecretari general adjunt del partit. Són les tres que van dissenyar una operació que se’ls ha tornat en contra com un bumerang.