Reunió de la Mesa del Congrés

El PSOE i Podem acceleren la reforma per limitar el poder del CGPJ quan estigui en funcions

  • La majoria de socialistes i morats a la Mesa els permet rebutjar també la sol·licitud d’informes al mateix òrgan dels jutges i al Consell d’Europa

  • L’oposició pot intentar frenar els canvis legislatius amb una esmena a la totalitat i un text alternatiu que s’hauria de votar en el ple

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La Mesa del Congrés, amb la majoria del PSOE i Unides Podem, ha decidit tramitar pel procediment d’urgència la reforma de la llei orgànica del poder judicial destinada a impedir que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) quan tingui el seu mandat caducat, com passa ara, pugui fer nomenaments. La modificació legal va ser proposada el mes passat pels dos socis que dirigeixen el Govern.

L’òrgan que dirigeix els treballs dels 350 diputats, en el qual també hi ha representats PP i Vox, ha rebutjat sol·licitar informes sobre la proposició de llei d’aquesta reforma al mateix CGPJ i al Consell d’Europa, com havien reclamat la institució dels jutges i el partit de Pablo Casado.

La tramitació per la via d’urgència implica reduir tots els terminis a la meitat, una decisió que correspon a la Mesa de la Cambra, on els socis de Govern han pogut tirar-la endavant perquè tenen majoria. El PSOE i Unides Podem, a més, van aconseguir el suport d’altres grups de la Cambra per poder avançar en aquesta reforma el mes de gener, que és inhàbil parlamentàriament perquè així ho marca la Constitució. La Mesa ha fixat un termini d’esmenes a la proposició de llei de vuit dies hàbils.

Una altra oportunitat per frenar-ho

Els grups que s’oposen a aquesta reforma tenen una segona oportunitat per intentar frenar-la o almenys allargar-ne el debat presentant una esmena de totalitat amb text alternatiu, cosa que obligaria a celebrar un nou debat en el ple, ja al febrer, abans de remetre el text a la Comissió de Justícia, segons informa Europa Press.

Si aquesta revisió de la llei orgànica del CGPJ s’hagués impulsat des del Govern, mitjançant un projecte de llei, l’Executiu hauria d’haver sol·licitat informe al Consell d’Estat i també al mateix CGPJ, tràmits que ha esquivat presentant-lo com a proposició de llei.

Notícies relacionades

El CGPJ, per la seva banda, segueix avui amb la seva activitat per realitzar nomenaments pendents a la cúpula judicial, amb les sessions de la Comissió Permanent previstes per escoltar els aspirants a presidir les audiències provincials d’Almeria, Balears, Ciudad Real, Cantàbria, Granada, Lleó, Navarra i Salamanca.

La reforma de les majories, aparcada

La reforma plantejada pel PSOE i Unides Podem va arribar després que Pedro Sánchez en congelés una altra, censurada pel PP i que va disgustar les autoritats europees. En aquella les dues formacions plantejaven canviar la majoria reforçada que es necessita en aquests moments per renovar els 20 vocals que formen el CGPJ per una majoria simple. Era una estratègia per pressionar Casado, que exigeix a Sánchez que deixi Pablo Iglesias fora d’aquest procés i no pugui proposar noms de jutges.