Cita amb les urnes a Catalunya

Iceta afirma que Illa no deixarà Sanitat si s’ajornen les eleccions del 14-F

El líder del PSC no veu «cap motiu» per suspendre els comicis i assenyala que Catalunya «necessita un Govern amb cara i ulls»

2
Es llegeix en minuts

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat que, si es retardessin les eleccions catalanes, el candidat del PSC i actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, no deixaria el ministeri, i que només abandonarà el càrrec quan comenci la campanya electoral: «Si s’ajornen, no l’ha de deixar». En una entrevista a TV-3, ha defensat que els comicis s’han de celebrar el 14 de febrer, tal com a estava previst. «No hi ha cap motiu perquè [Illa] el deixi, però per al que no hi ha cap motiu és per ajornar-les. Això no s’aguanta, necessitem un Govern amb cara i ulls».

Iceta ha assenyalat que «el Govern està preparant-se, està posant totes les condicions perquè es pugui votar amb totes les garanties». I ha sostingut que amb les previsions sobre el coronavirus donades per la Generalitat, «no hi ha motius afegits» que indiquin que s’hagin d’ajornar les eleccions, perquè la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) estarà previsiblement igual que quan es van convocar els comicis, segons ell. No obstant, la Conselleria de Salut treballa amb unes previsions segons les quals les xifres de la pandèmia empitjoraran en vigílies del 14-F. El document evita pronunciar-se sobre un ajornament, però esbossa un panorama epidemiològic complicat. El Govern i els partits amb representació parlamentària es reuniran aquest divendres per prendre una primera decisió sobre la continuïtat del procés electoral, que podria ser revisada abans de l’inici de la campanya, el 29 de gener.

Iceta opina que només s’hauria de plantejar un ajornament de les eleccions si hi hagués un confinament domiciliari. Tampoc veu viable una modificació legislativa perquè es pogués votar en dues jornades. El dirigent socialista ha fet una crida a la ciutadania a votar per correu i ha remarcat que, si es mantenen les escoles obertes i es pot anar a treballar, també s’haurien de poder obrir els col·legis electorals.

Notícies relacionades

El líder socialista ha negat que un possible ajornament de les eleccions perjudiqui el candidat del PSC, però ha matisat: «Aquest no ha de ser el factor, no s’ha de mirar l’evolució de les enquestes sinó de la pandèmia».

El seu futur polític

Preguntat per si ocuparà ell el Ministeri de Sanitat quan el deixi Illa, Iceta ha dit que «hi ha gent més preparada» per a aquest lloc i que és el president del Govern, Pedro Sánchez, qui ho ha de decidir. Ha afegit que li agradaria «continuar sent útil» i que ara té una disponibilitat que abans no tenia, perquè era el candidat a la Generalitat, però ha insistit que és Sánchez qui decideix, al ser preguntat per si podria ser nomenat ministre de Política Territorial.