Avanç de l’enquesta preelectoral del GESOP

Sondeig eleccions catalanes 2021: Illa millora les expectatives electorals del PSC

  • El candidat socialista és el favorit com a president i supera en 8,5 punts el registre d’Iceta

  • Els votants dels comuns, del PP i de Cs prefereixen el ministre de Sanitat abans que els seus presidenciables

  • Aragonès i Illa són els caps de llista més ben valorats, per davant de Sabater i Borràs

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan tot semblava decidit, les eleccions catalanes que se celebraran el 14 de febrer si la pandèmia no ho impedeix han adquirit una mica més d’incertesa. El desembarcament de Salvador Illa com a candidat del PSC ha alterat el tauler de joc i la primera enquesta efectuada des del relleu de Miquel Iceta certifica que els socialistes catalans han aconseguit, almenys de moment, el cop d’efecte que perseguien. Un avanç del sondeig preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) que EL PERIÓDICO publicarà demà reflecteix que l’encara ministre de Sanitat, càrrec que pretén compaginar amb la cursa electoral fins que comenci la campanya, millora significativament els registres obtinguts pel líder del PSC fa tot just un mes. El mes que falta fins als comicis autonòmics determinarà si aquesta tendència s’acaba consolidant.

L’estudi, elaborat a partir de 801 entrevistes entre el 4 i el 7 de gener, situa Illa com l’aspirant preferit per presidir la Generalitat per un de cada quatre catalans. El 24,4% assenyalen el socialista com a favorit, cosa que representa 8,5 punts més dels que va obtenir Iceta en l’anterior enquesta. Ja llavors, el primer secretari del PSC liderava les preferències, però Illa ha aconseguit distanciar-se dels seus rivals, ja que treu 10 punts a la presidenciable de Junts, Laura Borràs (14,4%), i un més al d’ERC, Pere Aragonès (13,6%).

Els dos candidats independentistes retrocedeixen unes quantes desenes, però mantenen entre ells una distància similar respecte al mes passat. I la resta de caps de cartell, entre els quals debuta també l’exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater (CUP), es mouen també en nivells semblants als del desembre.

Popularitat de ministre

Illa, que es beneficia de la seva imatge com a gestor de la pandèmia en el Govern, aconsegueix, a més, ser el favorit com a president no només entre els votants socialistes, sinó també en alguns altres caladors de vot limítrofs amb el PSC. A esquerra i a dreta. El 48,5% dels electors de Catalunya en Comú-Podem prefereixen Illa al capdavant del Govern, mentre que a la seva candidata, Jéssica Albiach, només l’elegeixen el 20%.

El 31% dels votants de Cs opten pel ministre de sanitat abans que pel seu cap de llista, Carlos Carrizosa (14,4%). I entre els afins al PP, el seu candidat, Alejandro Fernández (11,1%), apareix en tercer lloc després d’Illa (31,1%) i Carrizosa (11,8%). El candidat del PSC i Borràs són els presidenciables amb més recolzament entre les seves respectives bases, al voltant del 60%.

Valoració de líders

Més enllà de les preferències com a president, Illa també encapçala, tot i que empatat amb Aragonès, la valoració de líders. Els caps de llista del PSC i d’ERC obtenen una nota de 5,1, però, mentre l’aspirant republicà repeteix la mateixa puntuació que fa un mes, el socialista treu sis dècimes més de les que va aconseguir Iceta (4,5). També aproven, amb un 5, Sabater i Borràs, tot i que la cupaire manté la nota de Carles Riera en l’anterior sondeig i la postconvergent perd dues dècimes.

És important ressenyar que, en comparació amb altres cites electorals, la majoria de candidats a aquests comicis consignen un baix grau de notorietat. I com passava en el sondeig del desembre, l’aspirant del PSC és l’excepció que confirma la regla. El ministre Illa el coneixen el 91,2% dels catalans, més fins i tot dels que coneixien Iceta (89,9%). Aragonès compta amb un 80%, i Borràs, amb un 75,6%. La resta de candidats se situen bastant o molt per sota del 70%.

¿I Puigdemont?

Notícies relacionades

Tot i que no pugnarà per la presidència malgrat encapçalar la seva candidatura, el GESOP ha preguntat també per Carles Puigdemont. L’expresident, amb un grau de coneixement del 99,3%, treu pitjor nota (4,3) que la presidenciable del seu partit, Borràs. Entre els votants independentistes, Puigdemont és el més ben valorat, per davant de Borràs, Sabater i Aragonès, en aquest ordre.

Els votants de JxCat valoren millor Sabater que Aragonès. Els de la CUP suspenen el candidat d’ERC i aproven els de Junts, mentre que els d’Esquerra donen als quatre aspirants independentistes notes molt similars. Entre els electors no independentistes, Illa és el més ben valorat i l’únic que aprova. Obté un 6,1 entre els votants dels comuns (tres dècimes més fins i tot que Albiach) i un 5,2 entre els d’ERC.

Fitxa tècnica del sondeig