Al Palauet Albéniz

Els Reis viatgen en secret a BCN per entregar el Cervantes a Margarit

  • La Casa del Rei argumenta que al ser un acte de «caràcter privat» no havia de ser anunciat a l’agenda oficial
  • La Zarzuela es va evitar les habituals protestes dels independentistes i les possibles plantades de les autoritats catalanes
Els Reis viatgen en secret a BCN per entregar el Cervantes a Margarit
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Felip VI i Letizia van entregar aquest dilluns a Barcelona al poeta Joan Margarit el Premi Cervantes 2019. Al contrari del que és habitual, la Casa del Rei no va incloure a la seva agenda oficial que el cap de l’Estat viatjaria a la ciutat catalana per a aquesta activitat. Margarit hauria d’haver rebut el guardó el 23 d’abril passat, en la tradicional cerimònia a la Universitat d’Alcalá de Henares, però no va poder fer-se pel confinament total que el Govern havia decretat a tot Espanya per frenar la pandèmia de la Covid-19.

La Zarzuela va argüir que no va informar amb temps perquè es tractava d’un acte de «caràcter privat». Aquest secretisme li va estalviar les habituals protestes que els grups independentistes convoquen amb motiu de les visites de Felip VI i també, de passada, la invitació a les autoritats catalanes. En els últims anys, tant l’Ajuntament com la Generalitat han donat al cap de l’Estat sonores plantades. L’última ocasió, a l’octubre, quan l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i els membres del Govern (amb Pere Aragonès de president substitut) no van acudir a actes organitzats pel Consorci de la Zona Franca.

Segons fonts de la Zarzuela, l’entrega va tenir lloc «en una breu cerimònia de caràcter íntim i familiar» al Palauet Albéniz, que és la residència oficial dels Reis en les seves estades a Barcelona.

Tornada a Madrid a l’acabar

A l’acte també va acudir el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, que, com els Reis, tampoc havia anunciat que viatjaria a Barcelona. Uribes sí que havia comunicat que a la tarda, a les vuit, entregaria per via telemàtica un altre premi, el de l’Associació per al Desenvolupament de la Propietat Intel·lectual. Una portaveu de Cultura es va desentendre del caràcter secret del viatge del cap de l’Estat i del titular del departament, malgrat que el premi Cervantes és un guardó que concedeix el ministeri. «És un acte privat de la Casa del Rei, que és el que organitza l’entrega del premi», va ser la resposta. A la Moncloa també van optar per assenyalar la Zarzuela.

En la direcció de l’Estat no es va donar cap argument més, tret que es va tractar d’un acte «privat», raó per la qual no l’havien inclòs a l’agenda oficial que es distribueix a la premsa els divendres. Els monarques, segons un portaveu, no volien que acabés l’any sense que Margarit rebés el seu premi.

La trobada amb el poeta

La trobada amb el poeta«Ens faríem una grandíssima abraçada, però ha de ser a distància», va afirmar Felip VI al trobar-se amb el poeta en un dels salons del Palauet Albéniz, segons un vídeo distribuït per la Casa del Rei. «Gràcies per la deferència. No sé si el mereixo, però estic encantat», va respondre Margarit.

Notícies relacionades

En una altra sala, amb tots els assistents protegits amb mascaretes i les distàncies de seguretat recomanades, el Rei li va fer entrega de l’escultura i la medalla acreditatives del guardó més important de les lletres hispanes, concedit com a reconeixement a la seva obra tant en català com en espanyol, el seu llenguatge innovador i la pluralitat cultural que representa. Felip VI va lamentar que l’acte no donés peu als discursos. Després, Margarit va treure un foli on portava escrit l’últim poema que havia escrit fa pocs dies i el va llegir. El premiat estava acompanyat per la seva dona, fills i nets.

Tornada a Madrid

Felip i Letizia van tornar a Madrid a l’acabar. El Rei està preparant aquests dies el seu discurs de la nit de Nadal, especialment significatiu aquest any després de les informacions sobre la fortuna del seu pare, Joan Carles I, i la seva sortida d’Espanya. L’excap de l’Estat va fer saber la setmana passada que no tornarà per Nadal. Aquest era un viatge que ni l’Executiu ni la Zarzuela veien amb bons ulls. La pressió es palpa en l’ambient. És inèdit veure tants polítics opinant sobre el que ha de dir el Monarca. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, preguntada de nou a Sevilla aquest dilluns, va afirmar: «[Felip VI] sap llegir molt bé el nostre país i estarà a l’altura d’un any molt difícil per traslladar-nos la seguretat i tranquil·litat que li correspon com a símbol de la unitat de l’Estat».