pròxim nomenament

El fiscal que investiga el Rei serà el pròxim número dos de la fiscalia

Juan Ignacio Campos és l’únic candidat a substituir Navajas, que es jubila aquest mes

  • La fiscal general el va designar per decret al capdavant de les primeres diligències d’investigació obertes a Joan Carles
  • Les posteriors també depenen de l’equip del fins ara fiscal de Sala de Delictes Econòmics
  • És a ell a qui correspon revisar la regularització presentada pel Rei emèrit
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El fiscal al capdavant de les diligències d’investigació obertes contra Joan Carles I serà el pròxim número dos de la fiscalia. Juan Ignacio Campos ha sigut l’únic candidat que s’ha presentat a la plaça de tinent fiscal del Tribunal Suprem, que aquest mes deixarà vacant per jubilació Luis Navajas, i, llevat d’un imprevist d’última hora, serà a qui proposi la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, perquè ocupi el primer lloc de l’escalafó fiscal. A les seves mans, ara està revisar la regularització fiscal feta pel Rei emèrit i comprovar si el deslliura de la persecució penal per l’ús de targetes que no estaven al seu nom o només se l’atenua.

Fonts fiscals van assenyalar a aquest diari que el nomenament no es produirà en el consell fiscal del pròxim dia 17, en el qual està previst que s’estudiïn els dictàmens de l’òrgan a diversos projectes legislatius com la reforma dels abusos sexuals, sinó en un segon que, tot i que no està convocat, es preveu que es produeixi la setmana següent per fer els nomenaments pendents, entre els quals, un parell de fiscals del Tribunal Suprem i al capdavant de diverses Fiscalies provincials. Entre les funcions del tinent fiscal del Suprem hi ha la de substituir la fiscal general en cas d’absència o malaltia.

Tot i que Delgado podria optar per un altre candidat seria si més no difícil d’explicar que hagi dipositat en ell la seva confiança per ser al capdavant de l’equip de fiscals que investiga el Rei emèrit. El juny de l’any passat va dictar un decret perquè Juan Ignacio Campos, fiscal de sala del Suprem de Delictes Econòmics, amb l’auxili de tres fiscals de l’alt tribunal, s’ocupés, davant «la innegable complexitat tècnica d’aquestes diligències d’investigació», dels 65 milions d’euros que Joan Carles I va rebre de la monarquia saudita i que el 2012 se suposa que va donar a la seva examant Corinna Larsen.

Pendent del pagat

Notícies relacionades

Tot i que en un dels seus escrits semblava que la investigació al Rei emèrit per aquesta important quantitat de diners podia fructificar, ja que s’hi afirmava que amb la comissió rogatòria remesa a Suïssa «s’obria un ventall de possibilitats impossibles de valorar» llavors, finalment sembla que acabarà arxivada per la inviolabilitat de la qual gaudia mentre era cap de l’Estat.

L’equip de fiscals capitanejat per Campos també és l’encarregat de les altres dues diligències d’investigació obertes, la de les targetes i la dels fons a l’illa de Jersey. Aquesta última és l’única que es va obrir directament a la Fiscalia del Tribunal Suprem, tot i que a les indagacions es va incorporar el fiscal en cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón, que fins aleshores havia deixat de fer-ho al traslladar-se les diligències a l’alt tribunal.