CONFERÈNCIA A BARCELONA

Ximo Puig, cap a l'«Espanya catalana»

El president valencià carrega contra el centralisme i l'independentisme en una conferència en el Cercle d'Economia

Demana una «aliança» catalanovalenciana per «reinventar» el país

undefined55534475 07 08 2020 el presidente de la generalitat valenciana  ximo 201022213942

undefined55534475 07 08 2020 el presidente de la generalitat valenciana ximo 201022213942 / Rober Solsona - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La veu federalitzadora de Ximo Puig s’ha escoltat aquest dimarts amb força des de Barcelona. El president de la Generalitat valenciana ha concitat adhesions en el Cercle d’Economia amb una conferència en la qual ha abordat sense embuts la necessitat de redistribuir el poder a Espanya per acabar amb la desigualtat entre territoris.

Davant un auditori integrat per, entre d’altres, l’alcaldessa Ada Colau i el líder del PSC, Miquel Iceta, Puig ha llançat un missatge de concòrdia. Però alhora ha estirat de les orelles tant el PP, que des de la Comunitat de Madrid busca perpetuar l’«Espanya macrocefàlica», com els independentistes catalans, als quals ha acusat d’exercir un «bloqueig» amb el procés que, entre altres coses, ha comportat la «pràctica desaparició de relacions institucionals» entre els governs de Barcelona i València.

Puig assegura que «la deriva centralista s’ha accentuat» en els últims 20 anys

El president del País Valencià ha recuperat una reflexió de fa 20 anys de Pasqual Maragall quant a la «concentració de poder» a Madrid per afirmar que «des d’aleshores, la deriva centralista s’ha accentuat». I en aquest punt ha intervingut en el debat dels últims dies sobre les diferències impositives en les comunitats per acusar directament els dirigents de la capital d’Espanya.

La «imperativa» harmonització fiscal

«Exercir el dúmping fiscal després d’un centralisme de moltes dècades, i a més presumir-ne, és a més d’injust i deslleial, insultant. És imperatiu que s’afronti una harmonització fiscal a Espanya, i a Europa. Això no va de banderes, sinó d’igualtat d’oportunitats», ha afirmat. Segons la seva opinió, el futur ha d’estar marcat per un «multilateralisme» en el qual «les perifèries estan cridades a guanyar pes». En altres paraules, que cal anar cap a una «Espanya catalana» i una «Espanya de la concòrdia» en la qual es «recomponguin els afectes».

Afirma que no són majoritaris ni el nacionalisme espanyol ni l’independentisme

I, per superar el «bloqueig» entre Catalunya i la resta d’Espanya, Puig ha cridat a tenir en compte que no són majoritàries ni «les pulsions atàviques del nacionalisme espanyol» ni les pretensions independentistes. A l’espera d’un canvi en la Constitució que veu necessari, ha insistit en la necessitat de crear una «aliança» catalanovalenciana per «reinventar» Espanya.

Notícies relacionades

Tot i que ha admès que «una campanya electoral no és un terreny sòlid sobre el qual edificar» res, ha advertit la societat catalana que «en els pròxims mesos ens juguem el futur d’una dècada i potser d’alguna generació», en assumptes com el repartiment dels fons europeus.

Al matí, en declaracions a Ràdio 4 i La 2, Puig ja havia utilitzat els mateixos arguments per titllar Madrid d’«excepció fiscal» i d’«aspirador», i havia demanat que es respecti el fet constitucional de la igualtat: «El que està passant és un cert moviment independentista a Madrid, el que s’està produint a Madrid és un tipus de desconnexió». No hi pot haver paradisos fiscals a Espanya», ha insistit.